A méteres vagy a hasított tűzifa éri meg jobban? Utána jártunk!

Most még egyelőre nem kell fűteni, de hamarosan ennek az ideje is eljön.
Most még egyelőre nem kell fűteni, de hamarosan ennek az ideje is eljön.

Vizesen szennyezi a kéményt

A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas. A fűtéshez legalkalmasabb fa kiszáradásához 8–10 hónap az ideális. A nedves tűzifa nem csak nagyobb mennyiség eltüzelését igényli, hanem a lényegesen nagyobb mennyiségű korom képződésével is jár, ami nem jó a kéménynek, mivel ott lerakódik és szennyezi a környezetet is.

© MTI

Ezért érdemes már tavasszal vásárolni, hogy legyen ideje kiszáradni. Ha előre gondolkodunk és elég anyagi fedezettel is rendelkezünk, megvásárolhatjuk a fát ősszel is, de már következő évi felhasználásra.

Sokat kell dolgozni az olcsóval

A nagyobb megbízhatóság a fő érv, ami a térfogatban történő vásárlás mellett szól, mivel ha nedves fát vásárol térfogatra, nem éri veszteség, csak időbe kerül, amíg a fa kiszárad. A térfogatra vásárlásnak több lehetséges formája is lehet.

© MTI

Méteres hosszban kitermelt, feldolgozatlan állapotú fát általában közvetlenül az erdőgazdálkodótól vásárolhatjuk meg, főként friss termelésből. Arányaiban ez a legolcsóbb megoldás, de ezzel kell a legtöbbet dolgoznunk utána. Figyelni kell arra, hogy minden sort hosszában raktak-e.

Ez is érdekelheti!

Mindig lebuktatja az adathalászokat az e-mail címük

Jó hír: jövőre új terméket adnak, ha nem tudják megjavítani a régit

Kevesebb utólagos munkát kíván a hasított, darabolt tűzifa. A kalodázott a legjobban mérhető formája a konyhakész tűzifának, mivel szorosan sorba rendezve készíthető csak el, egy lécekből, deszkából álló fakeretben, amelynek külső éleit pontosan le tudjuk mérni. Figyeljünk arra, hogy a közepére ne csak szórtan rakják a fát.

Segítség a vásárláshoz

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Tűzifát okosan elnevezésű felület a vásárlók és a tisztességes termelők, kereskedők egymásra találását segíti.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így kizárja az illegális fakitermelésből élő csalókat. A vásárlók a Nébih oldalán megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket.

A hálós ömlesztettnél arra kell figyelnünk, hogy a henger formájú csomagolt tűzifa mennyiségét jól számoljuk ki.

Az ömlesztettnél kell a legjobban odafigyelnünk, mert ebben a formában csapják be legtöbbször a vásárlókat. Még a járművön győződjünk meg a megrendelt fa mennyiségéről és arról, hogy nincs semmi idegen tárgy a tűzifa alá rejtve.

Nem sok meleget ad a korhadt

A frissen kitermelt fa tömegének a felét a víz adja. Ennek elégetésekor az energia egy része a víz elpárologtatásához kell. Egy-másfél évig történő megfelelő szárítás után éri el a víztartalom a 15–18%-ot. Ezt hívjuk légszáraz fának. Ez az érték azonban később valamennyit növekedhet, hiszen ősszel, a levegő természetes páratartalmából fel tud venni vizet.

© MTI

A különféle fafajták fűtőértéke kilogrammra átszámítva nagyjából azonos, azonban a keményfák, mint például a tölgy sűrűsége nagyobb a fenyőénél. Ezért, ha térfogatra vásárolunk, a kemény fákkal jobban járunk. A silány minőségű pudvás vagy belül korhadt fa fűtőértéke elenyésző.

Szellőzzön a tárolóban

A helyes tárolás legalább olyan fontos, mint a megfontolt vásárlás. A tűzifa tárolásának a célja a megfelelő száradás. A fát felaprítva kell tárolni. A tároló legyen kültéren, de mindenképpen lefedve, hogy közvetlen csapadék ne érhesse a fát. A jó szellőzés kulcsfontosságú, ezért a tároló oldalai úgy legyenek kialakítva, hogy át tudja járni a levegő.

© MTI

A tűzifát ne közvetlenül a talajra pakoljuk, hanem valamilyen keretre vagy raklapra. Optimális esetben a talaj felett 5–10 cm légrés szükséges. Ugyanez igaz a tároló hátuljára is. A tűzifát ne közvetlenül a falra rakjuk, hanem ott is hagyjunk ki egy körülbelül 10 centis hézagot. Tűzifát csak akkor tároljunk pincében, ha már teljesen kiszáradt. Máskülönben fennáll a bepenészesedés és elkorhadás veszélye.

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors