Aktuális

A Bors utánajárt - Kevés a sebész, ezért amputálnak

B. B. A.

Létrehozva: 2018.06.19.

Európán belül Magyarországon végzik a legtöbb comb- és lábszár-amputációt. A beavatkozás után pedig minden ötödik beteg életét veszti a kórházban. Tényleg ennyire nem tudunk odafigyelni magunkra, vagy másról van szó?

Forrás: AFP

Magyarországon száz­ezer lakosra 650 végtag-amputáció jut évente, ami a nyugat-európai átlag két és félszerese. Az európai országok között ná­lunk messze a legmagasabb a combot és a lábszárat érintő nagy műtétek száma, ami Szlovákia eredményét is alulmúlja – derült ki egy sebészeti folyóirat által frissen közölt adatból.

Érszűkület és diabétesz

Hiába szökött fel a cigaretta ára az egekig, az áremelés nem sarkallt tömegeket arra, hogy le­szokjanak. A magas amputációs arány egyik lényegi tényezője 
a dohányzás és az annak kö­vetkezményeként fellépő érszűkület. De a nem megfelelően kezelt cukorbetegség is vezethet végtagvesztéshez. A szakértő ta­pasztalata szerint viszont so­kan csak kifogásokat keresnek arra, miért nem tudnak egészségesebben élni, és fel kell ismerni, hogy a következményekért mindenki maga felelős.

– A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében a legfontosabb a változatos étkezés. Lehetőleg rendszeresen kell vé­gezni valamilyen testmozgást. A kiegyensúlyozott étrend azt jelenti, hogy napi 3-5 adag gyümölcsöt és zöldséget is tartalmazó ételt fogyasszunk és figyeljünk a csökkentett cukor- és zsírbevitelre – fejtette ki a Borsnak Antal Emese dietetikus.

Inkább levágják

Az egészséges életmód hiánya mellett egy másik tényező is van, ami miatt Európában nálunk végzik a legtöbb amputációt: jelenleg kevés az érsebész Ma­gyarországon. Erre hívja fel a figyelmet dr. Sepa György érsebész főorvos is, aki a Borsnak elmondta: vidéken például nincs lehetőség érfestésre. – Gyakran mire feljut a páciens Budapestre, már olyan állapotba kerül a be­teg végtag, hogy nem lehet megmenteni. De az is lehet, hogy olyan orvoshoz kerül, aki amputálja a sebészeti osztályon még akkor is, amikor esetleg lett volna mód megmenteni.

A pénz beszél?

Magyarországon az Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelô (a régi OEP) háromszor annyit fizet az amputáció után, mint egy rekonstrukcióért, azaz érműtétért. Az amputáció legtöbbször a rossz szociális helyzetben élőket érinti, akik vagy későn mennek el orvoshoz, vagy a házi orvos nem ítéli meg kellőképpen, mire van szüksége a betegnek. A szakember szerint az is problémát jelent, hogy nincs egy komoly, összehangolt szakmai csapat Magyarországon, amelyik együtt készítene átfogó tervet a megelőzésekre.

– Nemrég volt egy konferencia, ahol az ortopéd orvostól, az érsebészen és a diabetológuson át, a belgyógyászig rengetegen jelen voltak. Ez okot adhat a reményre. Ha lassan is, de valami fejlődés elindult ezen a téren – mondta dr. Sepa György.

Évi négyezer műtét

– A leggyakoribb lábprotézis acél és alumínium öntvényből, valamint műanyagból készül. Egy teljes combprotézis kb. három kiló.
– Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ortopédtechnikai osztályán évente háromszáz végtagprotézis készül.
– Majdnem négyezer amputációs műtétet végeznek évente.
– Az amputációk 80-85 százalékát érbetegségek, 17 százalékát balesetek, 3 százalékát fejlődési rendellenességek miatt végzik.

A biztosításért mindent?

A nyírkátai Cs. Sándort azzal vádolják, hogy szándékosan vágatta le mindkét lábát a vonattal 2014. júliusában, mert így akart hozzájutni az összesen 530 millió forintot érő biztosításai­hoz. Cs. azt állította: véletlen baleset történt, belelépett egy üvegszilánkba, megbillent, elvesztette az egyensúlyát, és úgy esett az induló szerelvény alá. Tény azonban, hogy a férfi tucatnyi társaságnál kötött különféle biztosításokat a baleset előtt. Cs. pedig az eset után pert indított a szerinte neki tartozó biztosítók ellen.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151067_auto_resized.jpg
origo.hu

Így változtak meg az Agymenők sztárjai az elmúlt évek alatt - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27348_resized.jpg?avcount=1713870612
origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150240_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Citromos kölespuding: egy igazán különleges édesség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155182_auto_resized.jpg
vg.hu

Nagy Márton: azt fogom javasolni, hogy a kormány avatkozzon be az üzemanyagárakba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147852_auto_resized.jpg
ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153213_auto_resized.jpg
vg.hu

Új utat kap a kecskeméti Mercedes-gyár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27344_resized.jpg?avcount=1713870612
origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153882_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154911_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713870612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155454_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RpK43kOjPm17KZpBfnCH32ag2ofUfOeH_U2NmxctGEU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmOTRiYWU4OWExMjQ3N2I5NDk2ZmE5NmY5OTcwODk5.jpg
Emberölés

Elképesztő, mivel védekezik a férjét szíven szúró demecseri édesanya