Népharag

„Szégyent hozott ránk!" – országos népharag zúdult a svájci jeladós farkast kilövő vadászra

K.D.R.

Létrehozva: 2023.04.15.

Botránytól zeng az ország, amióta kiderült, hogy kilőtte egy magyar vadász a svájci szürke farkast, akit egész Európa figyelt. Sokan úgy vélik, hogy a vadász börtönt érdemelne.

A svájci szürke farkas még tavaly indult útnak Graubünden kantonból, hogy párt keressen magának keleten. Magyarországot is elérte, az állatvédők pedig folyamatosan követték az útját. A farkas egészen Nógrád megyéig jutott békében és nyugalomban, amikor végül Borsod megyében egy amatőr vadász kilőtte. A férfi állítólag kutyának nézte az állatot.

A szürke farkas hazánkban védett állat. Engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény. Fotó: pixabay

Most egész Európa a magyar vadászra haragszik

Szégyen. Egy ilyen ritka fajt kilőni. És nekik már csak szakmából adódóan tudniuk kellett, hogy ez veszélyeztetett ritka fajta. Tényleg az embert a sírás fogja el szegény farkas miatt

– írta az egyik kommentelő, akinek véleményét sokat osztják. Egy másik hozzászóló így fogalmazott:Az ilyen nem vadász, hanem gyilkos. Remélem börtönbe kerül!

Sajtóinformációk szerint egy nyíregyházi vadász lőhette ki az állatot. A vadásznál házkutatást tartottak, és több, természetkárosításra utaló bizonyítékot is találtak. A vadász azzal bukott le, hogy a tettével állítólag eldicsekedett a társainak. Ám miután kilőtte az állatot és rájött mit tett, levette az állatról a jeladót és azt a Hernád folyóba dobta. 

A hír felháborította az embereket, hiszen sokan szurkoltak a farkasnak, hogy elérje célját, társat találhasson magának. Volt, aki már a kezdetektől nyomon követte az útját és egész rajongó tábora alakult ki. Így nem csoda, hogy botránytól zeng az ország, amióta kiderült, hogy itt pusztult el az állat, egy vadász keze által. Sokan úgy vélik, hogy a férfinek börtönbe kell mennie.

A vadászra az egész ország haragszik. Fotó: Pixabay

Sokan előre sejtették, hogy baja eshet az állatnak

Sajnos nekem már akkor volt ilyen érzésem mikor belépett az országunkba, hogy nehogy baja legyen szegénykémnek. Szurkoltam, hogy tovább mehessen és megtalálja párját, amiért elindult. Szegény csak új családot, otthont keresett magának. Letöltendő büntetést érdemel az, aki ilyet tett ezzel a szegény állattal

– jegyezte meg az egyik hozzászóló. A legtöbben aggódni kezdtek, amikor magyar erdőket barangolt be az állat, nehogy megtörténjen a baj. 

– Rengetegen a szívünkbe fogadtuk amikor tudomást szereztünk a létezéséről! Nemrég hírét kaptuk, hogy lehet szerelembe esett - még inkább vártuk, hogy itt íródjon tovább a svájci kölyök története...Most ettől megfosztott minket egy embernek nem nevezhető lény, mert neki útban volt a mi farkasunk – írja egy másik kommentelő. Mások egyenesen megjegyzik a vadásszal kapcsolatban: – Szégyent hozott ránk!

A szürke farkas (Canis lupus) a fokozottan védett fajok közé tartozik Magyarországon. Engedély nélküli elejtése, károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A fiatal farkas társat keresett magának, azért indult útnak tavaly. Fotó: Boon.hu

Már petíciót indítottak azért, hogy börtönbe kerüljön a vadász

Sokan úgy vélik, hogy letöltendő börtönbüntetést kell kapjon a farkast kilövő vadász, mely érdekében petíciót is indítottak.

A petíció szövege így fogalmaz:

Ne legyünk következmények nélküli ország. Az az ember, aki egy nemzetközi figyelem által követett, minden országban fokozottan védett, többezer kilométert bejárt nagyszerű állatot tudatosan elpusztít, ne úszhassa meg büntetlenül. Érezze a tettének a súlyát. És a büntetése legyen intő példa mindenki másnak is, aki védett és fokozottan védett állatokat gyilkol.

„Ezért azt kérjük minden, az eljárásban résztvevő és majd ítéletet hozó hatóságtól és bíróságtól, hogy a tettes kapja meg a kiszabható maximális büntetést. És az ne csak felfüggesztett, de ténylegesen letöltendő börtönbüntetés legyen. Egy ilyen ítélet, túl azon, hogy a tettes megbűnhődik a tettéért, intő jel lehet más, hasonló szándékú emberek számára is, és legalább minimálisan javíthat hazánk reputációján, amellyel az ország kifejezheti, hogy hangsúlyosan nem ért egyet ezzel a barbár tettel" – írják a petícióban. 

A farkastetemet továbbra is keresik

A legfrissebb információk szerint búvárok hozták a felszínre a Svájcból Borsodig vándorolt farkas nyakörvét, melyet be tudtak mérni a hatóságok. A tetemet azonban még nagy erőkkel keresik. A farkas kereséséhez olyan speciális kutyákat vetnek be a szlovák-magyar határ mentén, amelyek az elásott farkastetemeket is megtalálják – tudta meg a kisalföld.hu

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159000_auto_resized.jpg
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714061712
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162295_auto_resized.jpg
life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162545_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!