Rombolás

Magyarország legnagyobb beruházását a baloldal tudatosan tönkre tenné

Címkék
akkumulátor

Létrehozva: 2023.02.02.

A baloldal szándékosan rombol és hergel, nem érdekli őket semmi.

Forrás: MTI

Népszavazás, előterjesztés, tüntetés, vitanap – egyre több eszközt vet be a baloldal annak érdekében, hogy megakadályozza Magyarország történetének legnagyobb beruházását, a debreceni akkumulátorgyár megépítését. A kormány és a gazdasági szakértők is úgy vélik, hogy az üzemmel Magyarország előkelő helyre kerülne a világgazdasági térképen – hangzott el az M1 Híradójában. A baloldal országszerte mozgolódik, nem csak Debrecenben szítja az indulatokat. Gyurcsány Ferenc pártja például szerda délelőtt bejelentette, hogy egy előterjesztéssel tiltaná meg, hogy Budapesten akkumulátorgyárat építsenek.

autógyártás
Fotó: MTI

Stratégiai jelentőségű beruházás

Tavaly szeptemberben született meg arról a megállapodás, hogy a világ vezető akkumulátorgyártója, a kínai CATL Debrecenben építi fel a következő európai gyárát. A 3000 milliárd forintos beruházás 9000 új munkahelyet hoz létre. Egy ekkora gyár már világszinten is stratégiai jelentőségű, és hatalmas versenyelőnyt biztosít Magyarországnak – mutatott akkor rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a debreceni „a valaha volt legnagyobb beruházás”, sőt az eddig Magyarországon valaha volt hét legnagyobb beruházással egyenlő nagyságú.

„Ez Európában a valaha volt legnagyobb elektromos akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházás, sőt (…) Európában az elmúlt tíz évben az öt legnagyobb zöldmezős beruházás közé tartozik, függetlenül az iparágaktól”

– hangsúlyozta a miniszter.

A kínai beruházó a múlt héten Türingiában nyitott meg egy, a debrecenivel megegyező üzemet, ami megfelel a szigorú német és uniós környezetvédelmi előírásoknak. Ráadásul a beruházást támogató német baloldal is zöld-akkumulátorgyárként hivatkozik rá. A magyar gyár is ilyen technológiát fog használni, ráadásul a magyar szabályozás szigorúbb, mint az EU-s.

Összehangolt támadás

A magyar baloldal mégis összehangolt támadást indított a beruházás ellen. A párbeszédes Szabó Tímea „perverz aljasságnak” nevezte, hogy akkumulátorgyárat tervez építtetni a kormány. A Jobbik is beszállt a hangulatkeltésbe, a momentumos Fekete-Győr András szerint pedig úgy ahogy a magyarországi olimpia ellen, az akkumulátorgyár ellen is népszavazás kell.

Gyurcsány Ferencék is uszítanak a beruházás ellen. Szaniszló Sándor szerdai sajtótájékoztatóján azzal riogatott: a beruházás környezetszennyező. „A működése veszélyt jelent a város ivóvízkészletére és levegőjére” – állította a DK önkormányzati árnyékminisztere.

A Mi Hazánk elnöke szerint pedig nem valók Magyarországra az akkumulátorgyárak.

„Magyarországot akkumulátorgyár-nagyhatalommá szeretné tenni a kormány, amivel a Mi Hazánk Mozgalom ebben a formában messzemenően nem ért egyet”

– mondta Toroczkai László.

A magát zöldpártként megnevező LMP az egyik leghangosabb tiltakozó. Tetlák Örs alelnök ma reggel az M1 stúdiójában a népszavazási kezdeményezésük mellett érvelt. „Az akkumulátoripar erőltetett betelepítése bőven elég ahhoz, hogy megkérdezzük róla a magyar választópolgárokat, a magyar embereket” – érvelt Tetlák Örs.

Soros által pénzelt hivatásos tüntetők

Debrecenben a legutóbbi közmeghallgatáson a felhergelt tömeg a baloldali álhíreket cáfoló szakértőkbe fojtotta a szót. Később az is kiderült, hogy az agresszív emberek nem debreceniek, hanem hivatásos tüntetők, akik azért voltak ott, hogy hergeljenek. A Mandiner által közölt összeállításban a szakértők cáfolták az álhíreket. A portál cikkéből kiderül, hogy a gyár nem használja el a város vízellátását, a helyiek kapacitásaira építenek, és pozitív irányba is befolyásolhatja a beruházás az ingatlanok értékét. Az álhírekkel szemben a gyár víz igénye nem 40 ezer köbméter, hanem 3300 köbméter, amit tisztított szennyvízből hűtésre használnak, tehát nem szennyeződik.

Szakértők szerint a beruházást támadó baloldal és az őket támogató civilnek álcázott szervezetek célja, hogy gyengítsék a kormányt és destabilizálják az országot. Az is kiderült, hogy a tüntetőket leginkább a Soros-alapítványok pénzelik.

„Egyre inkább itt látjuk magunk előtt az otromba lólábat. Nem az a bajuk, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon”

– érvelt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki szerint ennél már csak az lenne durvább, ha a baloldal azért is pénzt kapna külföldről, hogy a magyar beruházásokat ellenezze.

Azé a jövő, aki akkumulátort tud gyártani

„A jövő az elektromos autózás, és előnybe kerülnek azok az országok, amelyek akkumulátort gyártanak” – mondta Lánczi Tamás politológus a hétvégén a Kossuth Rádióban.

„Aki akkumulátort tud nagy mennyiségben gyártani, és ezzel el tudja látni a saját piacát meg Európát, azé a jövő, stratégiai helyzetbe kerül. Én azt gondolom, hogy külföldön nagyon sokaknak csípi a szemét, hogy Magyarország most már nem az első ilyen beruházást hozza el, történt már ilyen, itt vannak a legmodernebb, legfejlettebb akkumulátorgyárak”

– mutatott rá Lánczi Tamás.

A világ vezető nagyhatalmai is úgy vélik, hogy ez a jövő. Az Egyesült Államokban két év alatt 15 akkumulátorgyár építését jelentették be. Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban Lengyelországban is működnek ilyen üzemek, de Csehország, Románia is tervez hasonlót.

Az akkumulátorgyárakkal rendelkező országok a jövőben stratégiai előnybe kerülnek – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Lánczi Tamás a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos tiltakozások kapcsán kifejtette: ez egy jó beruházás, nemzetgazdasági értelemben fontos, mert munkahelyeket teremt most, a jövőben az akkumulátorgyárak a gazdaság hajtómotorjai lesznek.

 

 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088429_auto_resized.png
origo.hu

Újabb poggyászkiárusítást hirdettek meg a ferihegyi repülőtéren

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711675513
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090505_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083766_auto_resized.jpg
vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711675513
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711675513
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091821_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Féltékeny az egész világ: végre megházasodhat Leonardo DiCaprio

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei