Irányítószám

A pontos cím életeket menthet!

2022. június 23. csütörtök 14:50

A postásoknak és a mentőknek is fontos a pontos cím.

„Segíts, hogy megtaláljunk!” címmel indított kampányt a Magyar Posta az Országos Mentőszolgálat támogatásával annak érdekében, hogy könnyebben elérhetőek legyünk. A kézbesítőkhöz hasonlóan ugyanis a mentők is számtalanszor szembesülnek azzal, hogy hiába a gyorsaság – expressz küldemény vagy szirénázó mentőautó –, ha a helyszínen nem találják meg, akit keresnek. A közös akciót beharangozó sajtótájékoztatón a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy legfrissebb reprezentatív felmérésük szerint az emberek felénél jelent problémát a címük vagy nevük beazonosíthatósága.

– Minden hetedik ingatlanról hiányzik a házszám, a bejárati ajtóknál tízből hat esetben nem azonosítható be a címzett, a kapucsengőknél pedig a lakók felének nincs kiírva a neve, vagy ott van ugyan, csak épp olvashatatlan – fejtette ki Panulin Ildikó.

„Segíts, hogy megtaláljunk!” kampány
A mentőknek és a postásoknak is rendkívül fontos a pontos cím ismerete  Fotó: Nagy Zoltán

A Ripost megkérdezett egy kézbesítőt is a saját tapasztalatairól, aki felsorolta a legnagyobb problémákat, köztük, hogy a lakások bérlőit sehol nem tartják nyilván, a több céget is magukba foglaló irodaházakban pedig a portákon nem ismerik az ott dolgozókat, így ha név szerint érkezik küldemény, nem tudják, hol keressék az illetőt. Persze az örök postás probléma is előjött:

Klapka utca például négy kerületben is van Budapesten, és volt már, hogy a harmadik helyről küldték tovább a levelet, mivel nem írtak rá irányítószámot – mesélte el a lapnak Parragh Zoltán, aki történetesen a XIII. kerületi Klapka utcát és környékét járja megtömött postástáskájával, és igencsak zabos, ha utána vissza kell vinnie a küldeményeket kézbesíthetőség hiányában.

Ilyen helyzet persze a mentőknél kevésbé fordulhat elő, mert ott a betelefonálót töviről-hegyire kikérdezik a mentésirányítók arról, hova és milyen készültséggel kell indítaniuk a rohamkocsit, de azért őket is érték már meglepetések.

– A legutóbb egy szüléshez riasztottak minket egy anyukához, akinek már befordult a szülőcsatornába a babája, úgyhogy igencsak sietni kellett. Viszont a tömbházban nem voltak kiírva a nevek, így a kollégák úgy próbálták kideríteni, merre tovább, hogy füleltek, honnan hallják a szülési fájdalmak összetéveszthetetlen hangjait – idézte fel a Ripostnak a kényes helyzetet a mentők szóvivője, hozzátéve, hogy naponta száznál is több olyan riasztást kapnak, ahol igencsak számít az idő, mivel újraélesztésre vagy más életmentő beavatkozásra van szükség.

Minden perc késlekedés 10-15 százalékkal ronthatja a beteg túlélési esélyeit – figyelmeztetett Győrfi Pál, aki szerint ezért is szükséges, hogy mindenütt pontosan szerepeljen a házszám, a lépcsőház betűjele és a névkiírás, mert a keresgéléssel járó időveszteség akár emberéletekbe is kerülhet.

 

A Posta által kezdeményezett akciót influenszerek is népszerűsítik. McMenemy Márk és Sági Szilárd követőikben is tudatosítani szeretnék az elérhetőség fontosságát, ahogy a kampányszlogen is mondja: „Segíts, hogy megtaláljunk!”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elegük lett a svéd kereszténydemokratáknak: kasztrálnák a nemi erőszak elkövetőit

vg.hu

Elképesztő, emelt bérrel sem találnak szakácsot Hosszú Katinka bisztrójába

borsonline.hu

Most közölték a meteorológusok: Nem várt fordulatot vesz az időjárás

hirtv.hu

79 éves férje lőtte agyon a 21 éves énekesnőt

ripost.hu

Kemény mondatok: Összecsapott Varga Irén és Gáspár Laci

mandiner.hu

Bayer Zsolt: Mindenkinek kezd elmenni az esze

borsonline.hu

Súlyos dolgokat állít az utolsó szó jogán VV Fanni feltételezett gyilkosa

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

borsonline.hu

Új életet kezd Olaszországban, ebből él majd az Operett sztárja

borsonline.hu

Több megyére riasztást adtak ki, jégeső is eshet

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

További cikkek

Duna

Megtalálták a Visegrádnál elmerült tinilány holttestét

Tragédia

Felfoghatatlan fájdalom: váratlanul összeesett és meghalt a 4 gyermekes édesanya