Ünnepség

Már látogatható az új Néprajzi Múzeum a Városligetben

2022. május 23. hétfő 17:19

150 év után saját otthont kapott a Néprajzi Múzeum, és az első egy hétben meghosszabbított nyitvatartással, este nyolcig várja az érdeklődőket. A Városliget Projekt legújabb gyöngyszemét hétfőn mutatták be a sajtónak.

Budapest Néprajzi Múzeum. Május 23-án, 14:00-kor látványos kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki. Ezzel Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri - kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A fordított kapu motívumot formázó, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újra fogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. fotó : Markovics Gábor

Az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítés, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívumot (többek között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és melanéz) jelenít meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkert, melynek legmagasabb pontjáról gyönyörű a panoráma.

A londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot Fotó: Bors

A múzeum első időszaki kiállítása Megérkeztünk címmel várja a látogatókat, és a gyűjtemény keresztmetszeteként mutat be egy különleges válogatást.

Az interaktív és látványos ZOOM egészen egyedi perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. A szokatlan kiállítás részletező értelmezés nélkül mutatja be a tárgycsoportokat és az egyes tárgyakat, játékos megközelítések segítségével.

A két részből álló Kerámiatér – ami belépőjegy nélkül is megtekinthető - a kerámiatárgyak gazdag magyar és nemzetközi gyűjteményeibe enged betekintést.

Egy látványos és interaktív időutazáson is részt vehetnek a látogatók, amely Budapest Aranykora címmel a nemzet fővárosának legpezsgőbb és legsikeresebb történeti időszakát mutatja be, az 1867–1914 közötti Aranykort, amikor elődeink megteremtették Budapestet. A szintén ingyenesen megtekinthető tárlat fő attrakciója a századfordulós Budapestet bemutató, 55 négyzetméteres, több mint hatezer épületből álló léptékarányos városmakett, melyet AR technológiával felszerelt „okostávcsővel”, tabletek segítségével is felfedezhetnek a látogatók.

Aki csak az épületre kíváncsi, belülről is megtekintheti belépőjegy vásárlása nélkül, keresztül lehet sétálni a földszinten, és a tetőkert is szabadon látogatható.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy család sokkot kapott attól, amit az újonnan vásárolt ingatlanukban találtak - videó

origo.hu

Álrendőrök lövöldöztek és nőket vertek az M5-ös autópályán

life.hu

Újra tombol a koronavírus: Ez most a legjellemzőbb tünete

ripost.hu

Forró videó: Ezt művelte a hotelszobában Lékai-Kiss Ramóna

magyarnemzet.hu

Hatalmas balesetet szenvedett a magyar csapat a német autópályán + videó

origo.hu

Megdöbbentő fordulat: egy harmadik ország is belépett a háborúba

travelo.hu

Lisszabontól Bangkokig - Ezek ma a legboldogabb városok!

life.hu

Így egyél okosan a menstruáció előtti panaszok enyhítése érdekében

borsonline.hu

Lecsapott a brutális vihar: Villámárvíz alakult ki Pécsen – videó

borsonline.hu

Rendkívüli közleményt adott ki a TEK a Kis-Dunában elmerült börtönőrökkel kapcsolatban

borsonline.hu

Megrázó képsorok: Három hatalmas UFO bukkant fel az erdőben – videó

További cikkek

Támogatás

A magyar gazdák a jövőben is számíthatnak a kormány támogatására

Szívszorító

Gyermekükkel a szíve alatt várta haza párja a Kis-Dunában eltűnt kutyakiképzőt