Tűz

„Csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át” - Így élték meg a szemtanúk a budapesti kórház tűzet

2022. január 24. hétfő 03:30

Tűzre és sűrűn gomolygó füstre ébredtek többen vasárnap reggel a Tétényi úti Szent Imre kórházban, ahol egy földszinti helységben, a detoxikálóban csaptak fel a lángok. A tűzoltók a lángokat gyorsan megfékezték, ám egy fiatal nő életét már nem tudták megmenteni, olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett. A Bors munkatársai is kimentek a helyszínre, ahol az ott dolgozók és a betegek még mindig a sokk hatása alatt állnak.

Budapest, 2022. január 23. Tûzoltók a fõvárosi XI. kerületi Szent Imre kórházban, ahol tûz ütött ki 2022. január 23-án reggel. A lángok a kórház egyik többszintes épületének földszintjén, egy detoxikáló helyiségben csaptak fel. A tüzet eloltották, megakadályozva a lángok továbbterjedését. Az épületbõl 56 beteget kellett áthelyezni. MTI/Mihádák Zoltán

Vasárnap reggel fél 8-kor ütött ki a tűz A Szent Imre Kórházban mindössze ötven négyzetméteren, de a füst elárasztotta az intézmény több helységét is. 

Dohányzó beteg miatt halhatott meg a fiatal nő

A lángok a földszinti detoxikálóban keletkeztek – a kórház legfrissebb tájékoztatása szerint feltehetően egy dohányzó beteg miatt –, ahol egy fiatal nő olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már csak a holttestét tudták kiemelni a tűzoltók. A katasztrófavédelem és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre: 18 járművel több mint 70 tűzoltó, hogy az emberek mentésében is segédkezni tudjanak, továbbá 7 mentőegység, hogy ellássák és szükség esetén máshová szállítsák az épület kiürített részeiről az 56 érintett beteget. 

Pizsamában, papucsban terelték az udvarra a betegeket

Először az udvarra terelték ki a betegeket, a legtöbben hálóingben, pizsamában, papucsban voltak kénytelenek elhagyni a kórtermeket, ezért a többi osztályról plédeket dobáltak ki nekik, hogy meg ne fázzanak. Ezt követően indult el a betegek áthelyezése más osztályokra, vagy kórházakba. 

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az eset kapcsán elmondta: a fiatal halálos áldozaton kívül még két férfit és egy nőt kellett füstmérgezés gyanújával más kórház toxikológiai osztályára szállítani. 

Fotó: Mihádák Zoltán

Kapkodva mentették a dolgozók a betegeket

A Bors délelőtt 10 óra körül járt a helyszínen. A főépület alagsorában még mindig vinnyogott a füstjelző készülék. A dolgozók az orrfacsaró bűzt kénytelenek voltak elviselni, mert annak ellenére nem csillapodott, hogy az ablakokat kinyitották. 

- Ilyen élményben még nem volt részem! Mindenki pánikolt, füst árasztott el mindent, alig láttunk, csak a kétségbeesett kiabálás szűrődött át, de tettük a dolgunkat, hiszen mentenünk kellett az embereket! 

- mondta egy éjszakás dolgozó egy kollégájának, aki éppen várta, hogy leváltsák. - Elfáradtam, azt hiszem, rám fér a pihenés – rebegte még az ápolónő, majd elindult a BKV-buszmegálló irányába.

Az egész kórházat lezárták, a csomagokat se tudták bevinni

Ottjártunkkor a kórház éppen nem fogadott betegeket. A sürgősségi osztály sem üzemelt. A kórházhoz sietett több hozzátartozó, akiknek szerettét bent ápolták.

Az édesanyám mozgás- és beszédképtelen, ezért most az sem tudom, mi van vele

 - fakadt ki a Borsnak Ildikó, aki hiába próbált felvilágosítást kérni, hiszen a főkapunál nem engedték beljebb. A hölgy kénytelen volt beletörődni, hogy az információra még várnia kell. Egy középkorú nő Sopronból utazott fel autóval, hogy a szerettének csomagot hozzon. Ők sem voltak szerencsésebbek. - Anya, sajnos nem engedik, hogy leadjam a csomagot, de itt a Bors szeretne veled beszélni! - monda telefonon Rozáliának a hoppon maradt leány. Az idős hölgy beleegyezett az interjúba. - Nem sokat tapasztaltunk magából a problémából, de a mostani állapotok rémesek. Az orvosokra és ápolókra szavam nem lehet, igyekeznek kezelni a helyzetet. Mindannyian megijedtünk, de a legrosszabbul azok a betegtársaink jártak, akiket el kellett vinni más kórházakba – magyarázta Rozália néni.

Fotó: Móricz István / Bors

József pánikszerűen sietett a bent fekvő feleségéhez

József a feleségének szeretett volna egy megpakolt szatyrot leadni. A portáról hívta fel hitvesét, hogy közölje vele, hogy sajnos be kell érnie a kórházi koszttal, majd átadta nekünk a telefont.

A tűz elején még aludtam, és semmit észre sem vettem volna, ha a nővér nem ébresztett volna fel. Felkészültünk arra az esetre, hogy minket is át kell szállítani egy másik kórházba, de szerencsére a mi kórtermünket végül nem kellett kiüríteni. Most csak az zavar, hogy a folyosóra sem mehetünk ki, pedig szeretném átmozgatni a lábaimat 

– mondta Ibolya néni. - Mindig is a feleségem volt számomra a legfontosabb, tehát nagyon megijedtem, amikor megtudtam, hogy pont a Szent Imre Kórház gyulladt ki. Most egy kicsit megnyugodtam, hogy nem történt nagyobb baj – búcsúzott el tőlünk a nyugdíjas férfi. 

Az eset kapcsán a helyszínre sietett Kásler Miklós, az EMMI minisztere is, hogy azonnali tájékoztatást kapjon a történtekről és meggyőződjön róla, hogy mind az ott dolgozók, mind a betegek biztonságban vannak, és a kórház igazgatóját biztosította afelől, hogy minden segítséget megkap.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bejelentették az oroszok: újraindul a Moszkvics gyártása

haon.hu

Gyógyszerfüggőségtől félti Mazsit Berki Krisztián édesanyja

borsonline.hu

Bombatámadás érte az intézményüket, Tóth Gabi és Pápai Joci is azonnal segít a kárpátaljai árvákon

vg.hu

Életét vesztette a háborúban a Fehérvár FC ukrán játékosának apósa

ripost.hu

M. Richárdot gyászolja, összeomlott a soroksári futónő gyilkosa

vg.hu

Kim Dzsongun személyesen vette kézbe a járvány elleni küzdelem irányítását

ripost.hu

Szextipp: Innen lehet tudni, ha egy nő színleli az orgazmust!

astronet.hu

Lelki gyógyulást és egy új fejezet kezdetét jelzik a bolygók

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: borzalmas, ami órákon belül eléri az országot

mindmegette.hu

HA ÍGY GRILLEZED A MARHAHÚST ÉS A ZÖLDSÉGEKET, TE LESZEL A KERTI SÜTÖGETÉS MESTERE! (x)

borsonline.hu

Ezt nem lehet sírás nélkül kibírni: egy tűzcsaphoz kötözve találták meg a kutyát, a kedvenc holmijait egy táskában mellé rakták

borsonline.hu

Lesújtó hír: 27 éves sportoló és testvére halt meg a hétvégi horrorbalesetben

További cikkek

Jóslat

Szomorú jövőt jósol januárban a celebvilágnak egy boszorkány: Az első jóslat beigazolódott

Horror

Kalapáccsal vert agyon egy nagymamát és egy hétéves kisfiút a tini