Aktuális

Mit lehet tudni Cseh Katalin többmilliárdos korrupciós botrányáról?

Bors

2021. december 8. szerda 15:20

Házkutatást tarthattak egy Cseh Katalin cégügyeihez kapcsolódó telephelyen szerdán. A momentumos EP-képviselő körüli botrány már hónapok óta gyűrűzik. Most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Házkutatást tarthattak Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt – derül ki a Mandiner olvasója által a laphoz eljuttatott fotókból. A felvételek a Cseh Katalin momentumos politikus cégügyeihez köthető telephely közelében készültek, ahol az olvasó éppen kutyáját sétáltatta. Több hónapja tart az a botrány, amely Cseh Katalin körül robbant ki. Az ügynek nincs olyan pontja, amely ne lehetne kínos a Momentumnak, és magának Cseh Katalinnak.

A momentumos EP-képviselő édesapja, Cseh Tibor 2010-ben céget alapított, ezt vezette 2013 és 2018 között Cseh Katalin. A cég, a Pannónia Nyomda Kft. éppen ebben az időszakban, vagyis Cseh Katalin ügyvezetése alatt adott be pályázatot uniós forrásra. Így többek között a pályázat, mellyel végül 68 millió forintot nyert a Pannónia Nyomda Kft., holografikus technológia kifejlesztéséről szólt. A pályázat összefoglalója szerint azért jó a hologram, mert mint marketingeszköz, óriási hatást gyakorolhat a döntéshozókra.

„Döntéshozónak tekintjük egy ingatlan beruházóját, lakás vásárlóját, egy terület bérlőjét, de esetünkben egy tervezett nagyberuházás (2024-es magyarországi olimpiai játékok pályázati anyagában a helyszínek színes holografikus megjelenítése) megvalósításának döntéshozóit és résztvevőit is, mely a példánál maradva nemzetgazdasági szintű döntés is lehet.” 

A CSEH KATALIN VEZETTE CÉG SZERINT TEHÁT A FEJLESZTÉSÜK, AMELYHEZ AZ UNIÓ ANYAGI TÁMOGATÁSÁT KÉRTÉK, ALKALMAS LEHETETT VOLNA A MAGYARORSZÁGI OLIMPIA HELYSZÍNEINEK BEMUTATÁSÁRA. 

De csak volna, ugyanis Cseh Katalin és politikai csoportosulása, a Momentum aláírásgyűjtést kezdett az olimpia ellen, amellyel végül meg is akadályozták a játékok magyarországi megrendezését. Ráadásul mindez szinte egy időben történt. Pályázatát a Pannónia Nyomda Kft. – mint az a Demokrata cikkéből kiderült – 2016. július 8-án adta be, a jogosultsági döntés pedig 2016 decemberében született meg. Alig egy hónap múlva pedig a Momentum hozzáfogott az olimpiaellenes aláírásgyűjtéshez. 

Cseh saját magát cáfolta meg

Cseh Katalin az egyik leghangosabb bírálója az uniós támogatások hazai elosztási rendszerének. Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál  - idézte a politikus egyik nyilatkozatát a Mandiner, de rendre visszatérő elem Cseh Katalin nyilatkozataiban, hogy az EU-tól érkező összegeket a szegényeknek, az önkormányzatoknak, a civileknek, az embereknek kell adni. S nyilván nem a kormányhoz hű vállalkozóknak.

A napvilágra került információk alapján Cseh Katalin maga cáfolta meg saját és pártja politikai jelszavait arról, hogy csak a csókosok kaphatnak itthon támogatást. 

A PANNÓNIA NYOMDA KFT. KÉSŐBB ÚJABB 217 MILLIÓ FORINTOT NYERT UNIÓS PÁLYÁZATON, A KÖRÉ CSOPORTOSÍTHATÓ MÁS CÉGEK PEDIG TOVÁBBI 4,5 MILLIÁRDOS UNIÓS TÁMOGATÁSHOZ JUTOTTAK AZ ÉVEK SORÁN.

Létező technológiával pályáztak Csehék?

A szóban forgó vállalkozások – erről a Pesti Srácok közölt részleteket – azonos fióktelepeket használtak. Hogy miért fontosak a kapcsolatok? Hát azért – s erről a Bennfentes.net is közölt részleteket.

FELMERÜL A GYANÚ, HOGY A HOLOGRAMOS TECHNOLÓGIA, AMELLYEL CSEH KATALINÉK CÉGE A MAGYAR OLIMPIA ÉPÍTMÉNYEIT SZERETTE VOLNA BEMUTATNI, S AMELY KIFEJLESZTÉSÉRE UNIÓS PÉNZT IS KAPOTT, MÁR LÉTEZHETETT. 

A Bennfentes összevetette az elérhető információkat, s ebből kiderült, hogy a Cseh Katalinék cége köré rendezhető cégháló egyik tagja, a Holotech Hungary Kft. svájci tulajdonosa, a HoloTech Switzerland AG már 2013-ban kifejlesztett hologramos technológiát.

Trükközés a telephelyekkel

A Pest megyei Vác és a Nógrád megyei Szirák – két olyan település, amelyek nem számítanak a magyar gazdaság központjainak. Akkor miért pont itt létesített telephelyet a fővárosi székhelyű Pannónia Nyomda Kft. az uniós pályázatainak beadása előtt? A Magyar Nemzet utánajárása alapján erre akár az uniós pályázati rendszerben is meg lehet találni a kellő magyarázatot. BIZONYOS PÁLYÁZATOKON UGYANIS EGYETLEN FILLÉRT SEM SZEREZHETNEK AZOK A CÉGEK, AMELYEK A FŐVÁROSBAN MŰKÖDNEK, ELLENBEN NYERHETNEK AZOK, AMELYEK A GAZDASÁGILAG KEVÉSBÉ FEJLETT TERÜLETEKEN TEVÉKENYKEDNEK. Érdekesség, hogy a cég váci költözése éppen arra az időre esett, amikor Cseh Katalin volt az ügyvezető. Az is érdekes, hogy a cégháló több tagja is megfordult a váci és a sziráki fióktelepeken.

Közbeszerzési összejátszások

 Az Origo arról írt korábban, hogy a cég eddig 168 millió forint értékben nyert idehaza közbeszerzéseket, a legtöbbször – három alkalommal – Budapest IX. kerületének önkormányzatától kaptak így megbízást, mégpedig a helyi lakosoknak készülő Ferencváros című újság nyomdai munkálataira. Az egyik ilyen pályázaton szerephez jutott a Pannónia Nyomda Kft. köré rajzolható cégháló egyik szereplője, a Mondat Kft., amely éppen a Pannópia Nyomda ellen indult a megrendelésért. 

CSAKHOGY AKADT NÉMI PROBLÉMA: A CÉG EGYSZERRE NYILATKOZOTT ARRÓL, HOGY NEM VESZ IGÉNYBE ALVÁLLALKOZÓT ÉS ARRÓL, HOGY IGEN.

 Egy másik alkalommal pedig, 2013-ban a Pannónia Nyomda az Archidesign Kkt.-vel közösen nyújtott be pályázatot, és úgy diadalmaskodtak, hogy a két további ajánlattevő közül az egyik az Archidesignhoz volt kapcsolható (Visualia Kkt.), a másik pedig a Pannónia Nyomdához (Bunt 24 Kft.). – Mindez azt jelenti, hogy az említett cégek könnyen összejátszhattak az ajánlattétel során, hogy a legkedvezőbb feltételeket a Pannónia–Archidesign párosnak tudják biztosítani.

Feljelentések és vizsgálatok

Később a Cseh Katalin cégeihez köthető botrányban Budai Gyula tett feljelentést. A feljelentésben többek közt az szerepelt, hogy a Pannónia Nyomdát 2010-ben Cseh Tibor alapította, amelyet a cégnyilvántartás szerint 2013-ban átadott lányának, Cseh Katalinnak, aki 2018-ig vezette a céget, amely ellen 17 alkalommal indult végrehajtási eljárás adóhátralék miatt, ezek egy része a Momentum politikusának az irányítása alatt.

Idén szeptember elején pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) levélben arról tájékoztatta Deutsch Tamást, hogy megkezdte a Cseh Katalin-ügy vizsgálatának előkészítését, amihez további adatokat és információkat is kért a korrupciógyanús ügyről. A Fidesz EP-képviselője szerint az OLAF nyilvánvalóan illetékes az ügy kivizsgálásában, hiszen uniós intézmény tagja (jelen esetben az Európai Parlament képviselője) érintett az ügyben, és  

A CSEH KATALIN ÁLTAL VEZETETT CÉG, ILLETVE A MEGALAPOZOTT GYANÚ SZERINT A CÉGHEZ KAPCSOLÓDÓ VÁLLALKOZÁSOKBÓL ÁLLÓ CÉGHÁLÓZAT UNIÓS FORRÁSOK ELNYERÉSE ÉRDEKÉBEN JÁTSZOTT ÖSSZE CSALÁRD MÓDON. 

❗Megkezdte az OLAF a vizsgálódást a Cseh Katalin ügyben!☝️Augusztus elején tettem bejelentést az Európai Csalás Elleni...

Posted by Deutsch Tamás on Saturday, September 4, 2021

A Cseh Katalin-ügy súlyos kérdéseket vet fel, ezért fordultam az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz – írta Deutsch Tamás korábban, hozzátéve, hogy az OLAF-vizsgálat eredményeiről természetesen tájékoztatást fognak adni. A képviselő kifejtette: azért fordult az OLAF-hoz Cseh Katalin ügyében, mivel kiderült, hogy:

EGY CSEH KATALIN VEZETTE CÉG ÉS A CSEH CSALÁD CÉGÉNEK ÜZLETI KÖRE A HAZAI FEJLESZTÉSI FORRÁSOKAT ÉS AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOKAT RENDSZERSZINTŰEN MEGCSAPOLÓ CÉGHÁLÓZATKÉNT MŰKÖDÖTT. 

„Kiderült az is, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között egy olyan céget vezetett, amelyik a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ebben az időben ezt a céget Cseh Katalin, hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben” – részletezte, hozzátéve, hogy az a technológia, aminek a kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a Cseh család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt.

Luxusesküvő Cseh-módra 

Mint arról korábban beszámoltunk, luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában. A Bennfentes.net megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.

Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki. A lagzi több tízmillió forintba kerülhetett. 

További cikkek

Interjú

Szentkirályi Alexandra: Előre kell menni, nem hátra

Dráma

A gyerekszoba előtt állt meg az elszabadult kamion Bodogláron

Ez is érdekelhet

astronet.hu

Heti angyalhoroszkóp: lépj túl a múlton, nyiss a jövő felé

borsonline.hu

Szlávik János megkongatta a vészharangot: Az omikronról beszélt

she.life.hu

Gyerekként imádtam, felnőttként már gyűlölök egyke lenni

bama.hu

Kádban tapossa a fejeket a szalántai család

origo.hu

Nem tetszik a metaverzum a PlayStation atyjának

nemzetisport.hu

NBA: egy rangadó is behúzva, újra nagy szériában a ligaelső

vg.hu

Nyolc éve fekszik kórházban műtéti fertőzés miatt a lánya, 100 millió forintra perli a kórházat

life.hu

Deutsch Anita és Kinizsi Ottó megmutatta 17 éves lányát: Emma kész nővé cseperedett - Fotó

origo.hu

Fontos figyelmeztetést adtak ki rengeteg magyar autótulajdonos számára

metropol.hu

„Kómába helyeznek, és nem biztos, hogy ezt élve megúszom” – búcsúzott az 5 gyermekes, fertőzött édesanya

origo.hu

Kékvérű kolosszus a német SUV-ok ellen - Range Rover (2022) bemutató