Aktuális

Jövő héten nyithatnak a mozik, a színházak, a konditermek és a szállodák is a védetteknek

Bors

2021. április 23. péntek 09:45

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

Forrás: MTI

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy a WHO vezetőjével izgalmas beszélgetést folytatott. Az érdekelte, hogy lesz-e még egyszer ilyen vírus.

A nyitást nem a WHO véleményétől tettük függővé

- tette hozzá.

A beoltottak száma elérte a 3,5 milliót. 

Rám is vár egy korsó sör a teraszomon, mert ez az egy év nehezen kibírható volt, rosszkedvünk tele egy év óta tart. A kijárási tilalom 11-kor kezdődik szombattól – mondta a miniszterelnök.

A jövő hét közepén elérjük a 4 milliót is.

Orbán Viktor elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szolgáltatások széles köre megnyílik a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt.

Megnyílnak a színházak, a tánc és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző és fitnesztermek, a jégpályák, az állatkertek, a fürdők és uszodák, a játszóházak, a sportesemények, a kalandparkok, és kinyithatnak a szállodák, illetve az éttermek belső helységei is. 

A kormányfő szerint messze 50 százalék fölött volt az iskolákba és óvodákba járó gyerekek aránya.

Mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, és most is világossá tették, hogy az egy oltással rendelkezők között egy százalék a visszabetegedési arány – ismertette. 

A miniszterelnök szólt arról is, hogy a felnőtt lakosság fele védett lesz a jövő hétre, de ennek ellenére további regisztráció kell. Most indult egy új internetes felület, hogy időpontot lehet kérni - tette hozzá. Továbbra is az oltás pártján kell lenni.

Az oltásellenesek hangja erős, a teljes baloldal ide tartozik. 

Az oltásellenesség mostani formája a vakcinák hatákonyságát vonja kétségbe. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogyha minden magyar beoltottak, akkor a világból is érkezhetnek a magyarok oltásra.

– A 16-18 év közöttiek beolthatóak Pfizerrel, ezért annyi Pfizert kell elkülöníteni, ami elég ennek a korosztálynak. Az ő oltásuk rendjéről a következő napokban tesznek közzé információkat. Mi még nem vállaljuk, hogy a 12-16 év közöttieket lehet oltani - tette hozzá. 

Orbán Viktor a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy az ország cselekvőképességét fenn kell tartani, a kormánynak cselekvőképesnek kell maradnia, mivel a járványhelyzet nem múlt el és jól döntöttek, hogy beadták ezt az indítványt.

Látható, hogy lépésről lépésre újraindítjuk az országot, de a kormánynak akcióképesnek kell lennie.

Orbán Viktor közölte, hogy az emberben van egy rossz érzés, amikor a halottak számával vívnak politikai csatát.

– Több tiszteletet az embereknek, épp elég nagy baj, ha egy is meghal.

Valahogy mégiscsak beszélni kell erről, de több méltósággal kéne tenni. Nem szívesen veszek részt a halálozási statisztikákról szóló vitáiban. 

Elmondta, hogy Magyarország egy tartható pozícióban van a halálozásokat tekintve az utolsó békeévhez képest. Itthon nem tesznek különbséget aközött, hogy Covidban halt meg, vagy Coviddal halt meg.

A kormányfő szólt arról is, hogy túl sok érdek van a háttérben a vakcinák körül. A gyógyszergyárak érdeke is közbeszól, így sok esetben nem lehet tudni, hogy pénz vagy szakmaiság van a vakcinák körüli vitákban. Politikai vita is kialakult a vakcinák körül, de Magyarország ebből kimaradt - mondta.

Csak jó és rossz vakcina van, nem keleti és nyugatiHa életről van szó, akkor nem szabadna politikát csinálni belőle. Németországban is egyre többen teszik félre a politikát.

– Most azért állunk jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, hogy mit tegyen, vagy mit ne tegyen.

Orbán Viktor elmondta, hogy a pénteki brüsszeli megbeszéléseken nincs miről tárgyalni, mivel a pénzügyi kérdések rendezve vannak. Az unió jövőjét érintő kérdések ennél sokkal fontosabbak.

– Szeretném látni, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, és hogyan alakul az új amerikai adminisztrációval való kapcsolat, és nem szorul-e be az unió Kína és az USA közé. A vezetésnek is megvan a maga szabályrendszere. Most előre kell nézni.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy az emberek nem elnyomó szervezetet látnak a rendőrségben, hanem a rend őrét. Ha nincs egy világos rend, akkor nincs szabadság - tette hozzá.

– A rendőrség helye az emberek fejében a tiszteletreméltó foglalkozások között van, a válság idején sok időt töltötem velük. Egyszerre kellett a migránsokkal szemben védekezniük, valamint szigorúbb határrendészeti intézkedéseket tenniük a járvány miatt. A közrend nem bomlott fel a mostani járványhelyzetben sem – mondta Orbán.

Az orvosok és az ápolók mellett a rendőröket is meg kell említeni. 

További cikkek

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Vírus

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire ment

Ez is érdekelhet

life.hu

Nem enyhül Koltai Lajos gyásza: "Ugyanúgy érintetlen az otthonunk, mint amikor Kati még élt"

mindmegette.hu

5 ok, amiért ma is imádjuk gyerekkorunk kedvencét, a kenőmájast

life.hu

Ez a gyönyörű énekesnő Brad Pitt legújabb szerelme: hónapok óta együtt lehetnek - Fotó

mandiner.hu

Lauterbach: Nem lehet lazítani a korlátozásokat Németországban

kisalfold.hu

Egy tóban találtak rá az eltűnt csornai történelemtanár holttestére

origo.hu

Egy sebesült bébi bálna megmentéséért küzdenek az athéni strandon - videó

nemzetisport.hu

Férfi kézi: hat játékost igazolhat a Tatabánya, Székely hazatérhet – sajtóhír

origo.hu

Riasztott az Aldi, fémdarabok lehetnek ebben a kávéban

ripost.hu

Drámai pillanatok: egy férfi életét vesztette az érdi iskolában

life.hu

Szörnyű tömegbaleset történt Budapesten: mentők érkeztek a helyszínre

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: a Nap és az Uránusz új utat mutat nekünk

origo.hu

Meghökkentő, apró otthonok a nagyvilágból