Végre egy jó hír a karanténban: kezdődik a grillszezon

Végre egy jó hír a karanténban: kezdődik a grillszezon

grillparty
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 18. 13:00
Kezdődik a jó idő egyik legjobb szórakozása, a grillszezon, amit a kijárási korlátozás alatt is élvezhetünk a saját kertünkben, teraszunkon. Néhány jó tanácsot adunk, melyekkel még nagyobb sikere lesz az ételnek.
H. R.

A grillezéshez nem kell tömegbe mennünk, otthon is megsüthetjük a pecsenyénket. A finom ételek igazi örömforrást jelentenek számunkra, ne mondjunk le róluk! A grillezéshez elég egy aprócska kert is, de akár a teraszon, és ha a szomszédok nem bánják, még az erkélyen is sütögethetünk. Sőt, már kaphatók olyan grillek, melyeket akár a konyhában is felállíthatunk. Persze füstölni fognak, de egy jól működő páraelszívó segít ezen. A következő receptekkel pedig garantált a siker.

A lecsöpögő lé adja az aromát

A faszenes grillen sült ételeknek teljesen más íze van, mint a más technikákkal készülteknek. Amikor grillezés közben lecsöpög a szaft a faszénre, az elkezd kicsit gőzölni, füstölni és ez az aroma átjárja a sülő alapanyagokat. Ad neki egy sajátságos ízt, amit csak így lehet elérni. Az általunk megkérdezett szakácsok egyöntetűen azt mondják, hogy sose lángoljon a szén. Várjuk meg, míg csak parázslik. Tovább fognak sülni így a grillen a dolgok, de nem fognak kiszáradni és szaftosabbak maradnak.

Nem bírja a hőt a fűszerpaprika

A legtöbben faszenes grillt használunk. Ezekben 200–250 fok van, de akár 300 fokosra is felmelegedhetnek. Egyes fűszerek azonban nem viselik el ezt a hőfokot még kis időre sem.

– A fűszerpaprika, a kömény- és a koriandermag olyan magas hőmérsékleten, mint amilyen a grillen van, károsodik. Ezek a fűszerek nem bírják ki annyi ideig, míg a hús elkészül, még ha csak öt percről is van szó – magyarázta Orsó Gábor szakács.

– Helyettük használjunk friss fűszernövényeket, rozmaringot, kakukkfüvet, friss korianderzöldet, petrezselymet – tanácsolja.

Órák kellenek a zsíros szeleteknek

Azoknak, akiknek van türelmük, akár két napot is eltöltenek grillezéssel. Első nap bevásárolnak, bepácolják a húst, második nap pe­dig megsütik. Egy nagyobb, zsírosabb tarját egészben akár 5 órát is sütni kell a parázs fölött.

– Grillezéshez mindenképpen zsírosabb húst javaslok. Ha szárnyas, akkor a combrészt, ha sertés: a lapockát, tarját, marhának pedig a szegyhúsát – magyarázta Szendrei Bence séf.

– Én legjobban a mangalicatarját kedvelem, ha van rá öt órám, egészben sütöm, ha nincs, akkor szeletelve, úgy hamarabb kész.

Száraz húsokat tejben pácoljuk

Az úgymond száraz húsokban nincs elég zsír, így könnyen kiszáradnak a grillen. Ezt elkerülendő érdemes őket már előző este bepácolni, 8–10 órára. – A tej és az egyéb tejtermékek, például a joghurt, segít abban, hogy ne száradjon ki a hús – tanácsolja Szendrei. – A páclébe tehetünk bármilyen fűszert, amit szeretünk. Egy tejes pácba például jól illik a fokhagyma.

Fontos a nyársra húzás sorrendje

A rablóhús, vagy más néven saslik, tatár eredetű étel, de már teljesen beépült a magyar konyhába. Eredetileg birkából, bárányból vagy kecskéből készítették.

– Saslik készítésekor egy a lényeg, hogy zsenge legyen a hús. A pulykának szárazabb a húsa, de könnyen átsül, ahogy a csirkemell is, úgyhogy akár ezek is jók a nyársra – mondta el a rablóhús egyik titkát a Borsnak Bede Róbert mesterszakács.

– De készíthetjük sertésszűzből, vagy hagyományosan bárányhúsból. A nyársoknál nem mindegy, hogy milyen sorrendben húzzuk a tűre az alapanyagot. Ahogy a mesterszakács fogalmazott, a zsenge húsok szárazok, ezért mindenképpen kell közéjük valami zsíros is, a legjobb választás a szalonna. A húsok mellé pedig mehet még zöldség, annyi, amennyit csak akarunk.

– A saslikra a szerint válasszunk zöldséget, hogy milyen keménységű a hús. A növényi alapanyagok ne legyenek keményebbek a húsnál. Jó választás például a gomba, hagyma, vastag húsú paprika. Az összes alapanyagot vágjuk viszonylag nagy kockára és fűzzük fel a nyársra. A húsok mellé tűzdeljük a szalonnát. Fontos, hogy parázson süssük! – hangsúlyozta Bede.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.