Aktuális

Végre egy jó hír a karanténban: kezdődik a grillszezon

H. R.

2020. április 18. szombat 13:00

Kezdődik a jó idő egyik legjobb szórakozása, a grillszezon, amit a kijárási korlátozás alatt is élvezhetünk a saját kertünkben, teraszunkon. Néhány jó tanácsot adunk, melyekkel még nagyobb sikere lesz az ételnek.

Forrás: Shutterstock

A grillezéshez nem kell tömegbe mennünk, otthon is megsüthetjük a pecsenyénket. A finom ételek igazi örömforrást jelentenek számunkra, ne mondjunk le róluk! A grillezéshez elég egy aprócska kert is, de akár a teraszon, és ha a szomszédok nem bánják, még az erkélyen is sütögethetünk. Sőt, már kaphatók olyan grillek, melyeket akár a konyhában is felállíthatunk. Persze füstölni fognak, de egy jól működő páraelszívó segít ezen. A következő receptekkel pedig garantált a siker.

A lecsöpögő lé adja az aromát

A faszenes grillen sült ételeknek teljesen más íze van, mint a más technikákkal készülteknek. Amikor grillezés közben lecsöpög a szaft a faszénre, az elkezd kicsit gőzölni, füstölni és ez az aroma átjárja a sülő alapanyagokat. Ad neki egy sajátságos ízt, amit csak így lehet elérni. Az általunk megkérdezett szakácsok egyöntetűen azt mondják, hogy sose lángoljon a szén. Várjuk meg, míg csak parázslik. Tovább fognak sülni így a grillen a dolgok, de nem fognak kiszáradni és szaftosabbak maradnak.

Nem bírja a hőt a fűszerpaprika

A legtöbben faszenes grillt használunk. Ezekben 200–250 fok van, de akár 300 fokosra is felmelegedhetnek. Egyes fűszerek azonban nem viselik el ezt a hőfokot még kis időre sem.

– A fűszerpaprika, a kömény- és a koriandermag olyan magas hőmérsékleten, mint amilyen a grillen van, károsodik. Ezek a fűszerek nem bírják ki annyi ideig, míg a hús elkészül, még ha csak öt percről is van szó – magyarázta Orsó Gábor szakács.

– Helyettük használjunk friss fűszernövényeket, rozmaringot, kakukkfüvet, friss korianderzöldet, petrezselymet – tanácsolja.

Órák kellenek a zsíros szeleteknek

Azoknak, akiknek van türelmük, akár két napot is eltöltenek grillezéssel. Első nap bevásárolnak, bepácolják a húst, második nap pe­dig megsütik. Egy nagyobb, zsírosabb tarját egészben akár 5 órát is sütni kell a parázs fölött.

– Grillezéshez mindenképpen zsírosabb húst javaslok. Ha szárnyas, akkor a combrészt, ha sertés: a lapockát, tarját, marhának pedig a szegyhúsát – magyarázta Szendrei Bence séf.

– Én legjobban a mangalicatarját kedvelem, ha van rá öt órám, egészben sütöm, ha nincs, akkor szeletelve, úgy hamarabb kész.

Száraz húsokat tejben pácoljuk

Az úgymond száraz húsokban nincs elég zsír, így könnyen kiszáradnak a grillen. Ezt elkerülendő érdemes őket már előző este bepácolni, 8–10 órára. – A tej és az egyéb tejtermékek, például a joghurt, segít abban, hogy ne száradjon ki a hús – tanácsolja Szendrei. – A páclébe tehetünk bármilyen fűszert, amit szeretünk. Egy tejes pácba például jól illik a fokhagyma.

Fontos a nyársra húzás sorrendje

A rablóhús, vagy más néven saslik, tatár eredetű étel, de már teljesen beépült a magyar konyhába. Eredetileg birkából, bárányból vagy kecskéből készítették.

– Saslik készítésekor egy a lényeg, hogy zsenge legyen a hús. A pulykának szárazabb a húsa, de könnyen átsül, ahogy a csirkemell is, úgyhogy akár ezek is jók a nyársra – mondta el a rablóhús egyik titkát a Borsnak Bede Róbert mesterszakács.

– De készíthetjük sertésszűzből, vagy hagyományosan bárányhúsból. A nyársoknál nem mindegy, hogy milyen sorrendben húzzuk a tűre az alapanyagot. Ahogy a mesterszakács fogalmazott, a zsenge húsok szárazok, ezért mindenképpen kell közéjük valami zsíros is, a legjobb választás a szalonna. A húsok mellé pedig mehet még zöldség, annyi, amennyit csak akarunk.

– A saslikra a szerint válasszunk zöldséget, hogy milyen keménységű a hús. A növényi alapanyagok ne legyenek keményebbek a húsnál. Jó választás például a gomba, hagyma, vastag húsú paprika. Az összes alapanyagot vágjuk viszonylag nagy kockára és fűzzük fel a nyársra. A húsok mellé tűzdeljük a szalonnát. Fontos, hogy parázson süssük! – hangsúlyozta Bede.

További cikkek

Erőszak

Bemásztak az ablakon, alvás közben erőszakoltak meg egy budapesti nőt

Vírus

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire ment

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szigorítják a KRESZ-t, ezentúl az erőszakos vezetést is büntetik

metropol.hu

Krausz Gábor bejelentése: jön a következő

origo.hu

Ők most a leggazdagabb, szuperszexi nők a világon

kemma.hu

Elhunyt a nagybetűs tatai háziorvos, Dr. Sopov Krszto

origo.hu

Trükkökkel segítik az üregi baglyok áttelepítését

origo.hu

Ezért lehet az energiatárolás 2022 egyik legnagyobb üzlete

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: a Nap és az Uránusz új utat mutat nekünk

nemzetisport.hu

Női kézi: a román listavezetőnél folytatja Korsós Dorina

life.hu

Szörnyű tömegbaleset történt Budapesten: mentők érkeztek a helyszínre

origo.hu

Eltemették Gaspard Ullielt - fotók