11 év után lezárták Tóásó Előd ügyét

Egyszer s mindenkorra pont került a Tóásó-ügy végére. Immáron a bolíviai ügyészség is visszavonta a Tóásó Előd ellen felhozott vádakat.
Egyszer s mindenkorra pont került a Tóásó-ügy végére. Immáron a bolíviai ügyészség is visszavonta a Tóásó Előd ellen felhozott vádakat.

2009-ben kommandósok lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Ma­gyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, mert azt állították: merényletre készültek Bolívia elnöke, Evo Morales el­len. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot börtönbe zárták szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával.

A Bors egy hete számolt be róla: elsőként a belügyminisztérium vonta vissza az eredeti feljelentést, és a bolíviai állam elismerte, hogy a 11 éve tartó eljárás politikai ügy volt. Egy tábornok arról beszélt: a helyszínt hamis bizonyítékokkal rendezték be.

Tóásót gyakran golyóálló mellényben vitték a bíróságra © MTI

Az utolsó tárgyalást a múlt héten tartották, ezen Sixto Fernandez bíró elmondta, hogy mind a 39 vádlottat, így Tóásó Elődöt is mentesítették minden vád alól, miután az ügyészség is visszavonta a terrorizmushoz kapcsolódó vádakat. Sok vádlott jelen volt a tárgyaláson, akik az ítélethozatal végén szabad emberként családjaikkal együtt ünnepeltek.

– Mivel az ügyészség is visszavonta a vádakat, megszűnt az ügy. A továbbiakban eljárásokat fognak indítani, hogy megállapítsák, kinek milyen felelőssége volt – magyarázza Tóásó Előd a Borsnak. – Mivel az ügyet lezárták és az ellenem felhozott vádakat visszavonták, kártérítésre számíthatok – tette hozzá Tóásó, aki hat évet ült ártatlanul Dél-Ameri­ka egyik legkegyetlenebb börtönében. Előd lapunknak korábban elmondta: sokszor gyötrik rémálmok, így szeretné mielőbb lezárni ezt a 11 éve tartó időszakot.