Aktuális

1 milliót is fizethet, aki megszegi a szabályokat

Bors

Létrehozva: 2020.11.04.

Érvénybe léptek a szigorítások. A Bors összegyűjtötte az új szabályokat: mi lesz nyitva, minek kell bezárnia, ki és hova mehet éjfél és hajnali öt óra között, a korlátozásokat leginkább érintő időszakban. A büntetés rendkívül szigorú.

Életbe lépett a rendkívüli jogrend a kormány döntése nyomán. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be még kedd este a Facebook-oldalára is feltöltött videóüzenetében. A kormányfő arra kérte az Országgyűlést, hogy az intézkedés hatályát 90 nappal hosszabbítsa meg. Az új járványvédelmi szigorítások leginkább a sportot, a rendezvényeket, szórakozóhelyeket érintik, illetve kijárási korlátozást jelentenek az éjfél és hajnali öt óra közötti időszakban.

A maszkviselésre vonatkozó rendelkezések nem változtak. A legfontosabb tudnivalók a következők:

Veszélyhelyzet

A kormány a koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki. A pandémia következményeinek elhárításáért felelős kormánytag a miniszterelnök.

Kijárási korlátozás

Éjféltől hajnali 5 óráig érvényes. Ez a tavaszi helyzethez hasonlóan most sem teljes tilalmat jelent, viszont nagyon határozottan leszűkült azoknak a köre, akik közterületen tartózkodhatnak.

Bezárt szórakozóhelyek

A szórakozóhelyeket teljesen bezárják. Az értelmezés szerint a zenét fő szolgáltatásként nyújtó helyeket kell szórakozóhelynek tekinteni. Erre a szigorra azért van szükség, mert az Operatív Törzs tapasztalatai szerint ezeken a helyeken lehetetlen betartatni a szabályokat.

Kötelező ülésrend

A stadionokban, a sportcsarnokokban, a mozikban, a színházakban és cirkuszokban is csak egymástól távol ülhetnek nézők, és természetesen kötelező marad a maszkhasználat.

  • csak minden harmadik ülőhelyet foglalhatják el
  • két néző között két ülőhelyet üresen kell hagyni és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el,
  • 1,5 méteres távolságot kell biztosítani minden irányban a nézők között, a páholyokban, a szünetekben, a rendezvény területén és a büfében is.

Kötelező távolság

A múzeumok, könyvtárak, kép- és hangarchívumok nem zárnak be, de a látogatók kötelesek a 1,5 méteres távolságot tartani.

Tömegközlekedés

Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a közlekedési cégek kötelesek járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakra. Ingyenes parkolás Ismételten ingyenes a parkolás az ország teljes területén. Mindez azt jelenti, hogy parkolási díjat nem kell fizetni.

Nonstop boltok

Papp András, a Manna ABC-lánc társtulajdonosa a Borsnak elmondta: az új jogszabály kihirdetése után tájékoztatást kértek a kormánytól, ezáltal megerősítést nyert az álláspontjuk:

Mivel a munkába tartó vagy onnan haza igyekvő emberek az utcán tartózkodhatnak, van értelme továbbra is nyitva tartanunk a nonstop üzleteinket. Mivel nem tisztünk vizsgálni, hogy vevőink miért nincsenek éppen otthon, értelemszerűen mindenkit kiszolgálhatunk – szögezte le a vállalkozó, aki hozzátette: természetesen minden vásárlót figyelmeztetni fognak a helyes maszkviselésre.

Akik az utcán lehetnek:

  • aki dolgozik l aki a munkahelyére vagy onnan hazafelé tart
  • aki orvosi vizsgálatra vagy éjszakai gyógyszertárba megy
  • aki egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzetben, valamint életvédelmi céllal van az utcán

Mindenki más köteles ebben az időben a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén maradni.

Büntetések

A szigorítások betartását a rendőrök ellenőrzik majd. A szankciók a következők lehetnek:

  1. Figyelmeztetés
  2. 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírságot szabhatnak ki.
  3. A helyet, intézményt egy napra, de akár egy évre is ideiglenesen bezárathatják.
  4. A sportrendezvényekre más szabály vonatkozik. Ezeken a helyeken legalább egy, legfeljebb 10 zártkapus mérkőzést rendelnek el.

Fontos tudnivaló, hogy a döntések ellen nem lehet fellebbezni. A bírság megfizetésére 15 nap van, és átutalással kell fizetni.

Mit szól a mostani szigorításokhoz?

Sebestyén Ferenc:

– Én már a nyári külföldi utazásokat is szigorítottam volna. A mostani szigorításokból a kijárási korlátozással nem lesz gond, mert éjféltől ötig általában otthon vannak az emberek. A maszkviselést még szigorúbban kéne venni, mert látom a gyerekeket kijönni az iskolából csoportosan és maszk nélkül. A büntetésszigorítással az a gondom, hogy van, akinek nincs pénze megvenni. Velük mi lesz?

Ács Lászlóné:

– Lehetne még szigorúbb is a korlátozás, elsősorban a fiataloknál, mert ők nem nagyon szeretik hordani a maszkot. Amint lelépnek a villamosról, máris leveszik. A jelentőségét kéne tudatosítani náluk, mert a büntetés a gyereknevelésben sem elég hatásos. Az éjszakai szigorítás jó, de nagyon kevés embert érint, így nem sok eredményt hoz.

Csombor Ildikó:

– Egyetértek a szigorítással, de nem vagyok biztos benne, hogy be fogják tartani. A jelentősebb bírság talán visszatartó erő lesz. Az is jó intézkedésnek tűnik, hogy a szórakoztató helyeket bezárják, és az is, hogy a rendezvényeken nagyobb távolságot és szigorú maszkviselést írnak elő, mert most már teljesen bizonytalan, hogy kitől kapjuk el a fertőzést.

Ulicska Gergely:

– Szerintem ezekkel a szigorításokkal le lehet lassítani a járvány terjedését, úgyhogy részemről nagyon fontosnak tartom, hogy ez a döntés megszületett. A kijárási korlátozás is hatásos lehet, ha sikerül betartatni az emberekkel és nem azzal foglalkoznak majd a renitensek, hogy valamilyen kibúvót keressenek.

Mészáros Tamás, fodrászüzlet-vezető:

– A bírság kiszabását és a bezárást sem szabad kockáztatni, és azt sem, hogy megfertőződjünk. Természetesen nagyon szigorúan veszem, hogy mindenki tartsa be a maszkviselési kötelezettséget. Ez igaz a dolgozókra és igaz a vendégekre is. Az előbbieken mindig rajta kell lenni, és a vendégeknek is viselniük kell a várakozási idő alatt egészen addig, amíg be nem ülnek a barber székbe, mert szakállt vagy frizurát maszkban nem lehet megigazítani. Utána pedig a távozásig viselniük kell újra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141572_auto_resized.jpg
origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713582312
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145931_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez már csak kapálózás" – alig szeretné valaki Tóth Andit az X-Faktorba mentornak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145786_auto_resized.jpg
mandiner.hu

„Jézusom, nem tudok beszélni” – jelentette ki az ATV-n Juhász Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143473_auto_resized.jpg
life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713582312
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143035_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Anyukája mellett szinte eltörpül a Szegedi Vadaspark legújabb, cuki lakója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713582312
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713582312
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145120_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Messenger- és a Facebook-felhasználóknak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól