Vélemény: Szellemfi

»Varga Katalin zárójelentésére azt írták: nem gyógyítható. Ki tudja, tudhatja ezt?«
»Varga Katalin zárójelentésére azt írták: nem gyógyítható. Ki tudja, tudhatja ezt?«

Volt egyszer egy dél-afrikai fiú, aki 12 éves korában agyi fertőzést kapott és kómába esett. Martin Pistorius lassan élő halottá változott. Agytevékenysége a gépek szerint teljesen leállt. Tizenhat évesen azonban csoda történt. Felébredt kómaszerű állapotából. Ám csak ő tudta, hogy mindent lát, hall, érez, mozdulatlan testébe zárva. Néhány évig élt így, mire egyik gondozója véletlenül észrevette, hogy a fiú teljesen ébren van, csak nem képes ezt jelezni.

„Üvöltöttek velem, hogy meny­nyire semmirekellő vagyok. Aztán ott voltak a szexuális visszaélések a gondozónők részéről, akiknek elvileg ápolniuk kellett volna engem. Egyikük mindig bejött a szobámba, széttárta a lábait, fogdosott, és szexuális aktust imitált velem. Soha nem éreztem magam annyira kiszolgáltatottnak, szerettem volna elfutni” – írta le Néma üvöltés című könyvében később a fiatalember. Mégsem ez volt a legnehezebb a fiú számára, hanem a magány és a tehetetlenség.

Varga Katalin zárójelentésére azt írták: nem gyógyítható. Ki tudja, tudhatja ezt? Mi van, ha ez a kétgyermekes anyuka ugyanúgy lát, hall, érez? Mindig van remény! Martin Pistorius ma Angliában él. 41 éves. Megnősült, vállalkozóként dolgozik.

Kapcsolódó cikkünket ide kattintva olvashatja!