Túlkapás

Egy korty sör több tízezer forintos bírságba, bevont jogosítványba, egyéves bírósági hercehurcába és kiadós stresszbe kerül. Hazánkban a legkisebb kisiklásokat is igen drágán megfizettetik. Már ha a bűncselekményt egy vidéken élő kisember követi el. Már ha egyáltalán elköveti.

Mint ismert, a 68 éves törökszentmiklósi Imre bácsit azután büntették meg a hatóság embe­rei, miután felült a kerékpárjára, de előtte még beleivott egy üveg cseh sörbe. Gyakorlatilag szín józan állapotban pattant a biciklire, de ez a hatóságot nem érdekelte, kerékpáron ült, de az autós jogosítványát vonták be... Ma­gyar abszurd.

Fehéren-feketén le van írva, hogy alkoholfogyasztás után megengedett biciklizni, ha az illető vezetésre alkalmas állapotban van. Mindezek ellenére sikerült összehoznia két túlbuzgó, a hatályban lévő jogszabályt nem ismerő rendőrnek, hogy szerencsétlen Imre bácsinak az elmúlt 365 napon azon kelljen aggódnia, sikerül-e bizonyítania igazát egy olyan ügyben, aminek nem is kellett volna bíróság elé kerülnie.

Mi az eset tanulsága a jövőre nézve? Csak óvatosan a konyakos meggyel!

Kapcsolódó cikkünket itt találja.