Nyavalyáink

Harminc fölött egyre több ismerősömtől hallom, hogy az elmúlt néhány évben mindenféle, állandósult egészségügyi probléma alakult ki náluk. Az egyik glutén- a másik laktózérzékennyé vált, és van, akinek a mája nem szuperál jól. Magam sem vagyok kivétel, mint ahogyan Mihályi Barbara sem, aki művészetében próbálja meg feldolgozni gyógyíthatatlan vastagbélgyulladását.

Az elgondolkodtató képek akár sokkolóak is lehetnek. Igaz, leginkább talán azok a szerencsések borzongnak meg, akiknek nem kell napról napra szembenézniük ezekkel problémákkal. Barbara munkái viszont nekik is segíthetnek megfoghatóbbá tenni a betegek azon magányos pillanatait, amikor legszívesebben kiszaladnának a világból.

Hisz ezek tényleg olyan ügyek, amelyekről társaságban nem szívesen beszélgetünk, kivéve talán nyugdíjasként. Pedig lehet, hogy néha könnyebb lenne szóban is kiadnunk magunkból a bajainkat, csak hát ki szeretné komolyabb körben azt ecsetelni, hogyan hajtotta őt be a legközelebbi bokorba a pár perccel korábban megivott tejeskávé? A hasonló művek viszont felszabadíthatnak, hiszen a képeket nézve talán már nem is annyira kínos a saját emberi gondjainkról beszélni.

Kapcsolódó cikkünket itt találja.