Beépített hiba?

Nyilván egy jó sokáig tartó vizsgálat kezdődik most, hogy kiderítse, mi vezetett ehhez a szörnyű tragédiához Várpalotán. Hónapok szöszölése után tudják majd meg az érintett családok, ezért és ezért tört ketté a hatalmas hinta, ezt és ezt kellett volna tenni, de addigra már mindegy. Nincs az az isten úgysem, hogy valaha a közelébe menjenek egy ilyen szerkezetnek.

Valahogy mindig utólag derülnek ki a hiányosságok. Mint Veronánál is. A hintát üzemeltető cégnek most fogalma sincs, mi történt. Biztosak benne, semmi baj nem volt a hintával, mert hiszen eddig sem volt, legutóbb három hónapja nézték át. De talán nem évente egyszer, hanem minden bekapcsolás előtt át kellene vizsgálni egy ilyen műszert. Ha engem 30 méter magasba felküldenek egy 80 kilométer per órával forgó vasmasinára, szeretnék egy nyavalyás biztosítékot arról, hogy nem három hónapja, hanem mondjuk három perce találták rendben. Azt is mondják, hogy a gép kétéves. De hol rakták össze? Honnan szerezték hozzá a vasakat? Hulladéklerakóból?

Újra és újra szomorú tanulság: ha valamivel még sosem volt gond, arra kell számítani, hogy lesz. Mert magyarázkodni mindig késő.

Kapcsolódó cikkünket itt találja.