A látszat királya

Ha van ember, akinek most versengenek a filmstúdiók az élete megfilmesítéséért, az Hugh Hefner. A fiatalabb Hef legyen mondjuk Leonardo DiCaprio, az öreg meg Michael Douglas. Tuti az Oscar mindkettőnek.

Azzal, hogy ez a bársonyköntösben, pizsamában pipázgató, szikár fickó most elment, Amerika első számú jelképe lett. Kitalálta az amerikai álmot, megélte és addig préselte, amíg 91 éves nem lett. Így kell ezt csinálni! – üzente. Hefről a létező összes magasztaló jelzőt le lehet írni: legenda, életművész, világhírű. Amilyeneket más frissen elhunyt hírességekre is szokás, a különbség csak annyi, hogy ő valóban mindegyik volt. De miért? Mert egész életében azon dolgozott, hogy az emberek el is higgyék ezt róla. Meztelen lányokat újságba tenni hatalmas üzlet, de bármikor megfojthat a konkurencia, jöhet egy frissebb, merészebb lapkiadó és az egésznek annyi.

Hef hihetetlenül ravasz trükkje abban rejlett, hogy saját imázsára épített: nem a látszat a lényeg, hanem azt fenntartani. Róla még az is hallott, aki életében nem látott közelről Playboyt. Ennél többre alkotó ember nem vágyhat. A többi meg úgyis történelem.

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja!