Zséda hallgat a megérzéseire - interjú

Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának zsűritagja, új albumot készít és rengeteg fellépés várja. Gyönyörű énekesnő, aki fontosnak tartja, hogy kisfia, Nimród is ismerje a zene nyelvét, és aki szerint egyáltalán nem bonyolult háztartást vezetni. Zsédenyi Adriennt, azaz Zsédát kérdeztük.
Az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójának zsűritagja, új albumot készít és rengeteg fellépés várja. Gyönyörű énekesnő, aki fontosnak tartja, hogy kisfia, Nimród is ismerje a zene nyelvét, és aki szerint egyáltalán nem bonyolult háztartást vezetni. Zsédenyi Adriennt, azaz Zsédát kérdeztük.

Támogatni a versenyzőket

Az Eurovízióval álmodott, mielőtt felhívták, hogy zsűrizzen a hazai dalválasztón. Számított a felkérésre?

Egyáltalán nem. Nem is gondoltam rá, ez inkább egy női megérzés volt. Álmomban fellépőként szerepeltem, én következtem a színpadon, de nem tudtam, hogy milyen dalt kell előadnom. A teljes zenekar tanácstalanul nézett rám, miközben már hallottam, hogy konferálnak. Mielőtt eldőlt volna, hogy mi lesz, felébredtem... Aztán pár óra múlva jött a felkérés telefonon, hogy zsűritag legyek a dalválasztó show-műsorban.

Gyakran előfordul ilyesmi? Lottószámokkal is működik?

Nem, azokat még nem álmodtam meg. (Nevet.) Többször is volt már ilyen, nincs benne semmi rendszer, nem tudom meghatározni, hogyan működik. Ugyanakkor mindenképpen figyelek rá, mert szerintem ez is egy tudás. Amikor például találkozom egy ismeretlennel, nagyon sokat számít az első benyomás: az arcából, gesztusaiból egy képet kapok róla. Az élet aztán ezt átrajzolhatja, de a már megszerzett tapasztalatok alapján általában jók az első megérzések.

Milyen szempontok alapján zsűriz majd?

A melódia, a mondanivaló és az előadás hitelessége az, ami számít. Az élő show-ban rengeteg impulzus ér majd, de bízom a józan eszemben, abban, hogy objektív leszek, még ha időnként el is visznek az érzéseim. Nagyon fontos, hogy a zsűritagok önmagukat adják a műsorban. Egyetlen nőként vagyok jelen az ítészek között, biztos, hogy sok mindenre máshogy fogok reagálni, de az a legfőbb, hogy támogassam a versenyzőket. A zene az életem és megtiszteltetés ez a felkérés, hogy számít a véleményem. A dal magas színvonalat képviselő produkció, öröm benne részt venni.

„Első hallásra” milyennek tartja az idei pályaműveket?

Nagyon erősnek érzem a mezőnyt, őszinte, színes, bátor dalok versenyeznek. Vannak olyan előadók, akikről eddig még nem is hallottam, izgalmas lesz látni, ahogy összemérik a tudásukat a már ismert énekesekkel. A dal, az előadás módja és a látvány alkot egy kerek egész produkciót. Éppen ezért fontos, hogy egy előadó megtalálja a dalát, mert az élő műsorban lelepleződik, ha egy szám nem illik az énekeshez.

Milyen üzenetet képvisel egy győztes dal?

Kell egy univerzális mondanivaló, és nem feltétlen csak szavakra gondolok. Aktuális, egyetemes érzésekre, amik sok emberre hatással vannak. Kiszámíthatatlan, hogy melyik évben mi lesz a trend, mi válik majd népszerűvé, melyik ország győz az Eurovíziós Dalfesztiválon. Nem hiszek abban, hogy a helyezéseket a politika, az országok közötti kapcsolatok döntik el.

Készül az új album

Korábban nem gondolt arra, hogy ön álljon Európa színpadán, képviselje Magyarországot a dalfesztiválon?

Több dolog miatt sem. Egyrészt, mert soha nem kértek fel a szereplésre, amikor még nem dalválasztó műsorban dőlt el az induló személye, másrészt mindig is a saját dalaimmal foglalkoztam, számomra azok az igazán fontosak. Ráadásul nem vagyok egy versenyző alkat.

Mik a tervei az új évben?

Új albumot készítek, már az elmúlt év jelentős része is erről szólt. Idén megjelenik a lemez, sok koncert vár és biztosan készül újabb kalendárium is. Az albummal kapcsolatban az indító gondolat az volt, hogy érzelmes, szerelmes dalok készüljenek. Emellett azonban úgy alakult, hogy a korszellemet is hordozzák a számok. Popalbum lesz, amin rajta van az évjárat, az, hogy a mában élek és alkotok, változom és fejlődöm.

Milyen érzésekkel áll színpadra újra és újra?

Nagyon hálás vagyok, hogy ez az életem, a hivatásom. Csodálatos érzés, ha az ember a hangjával érinti meg a közönséget, a dalok pedig beteljesítik küldetésüket. Mert mindegyik szerzemény mögött ott egy történet, mindegyik született valamiért. Az ünnepekkor például egy jótékonysági műsorban énekeltem az Ajtók mögött című számot, ami még 2008-ban íródott és azóta sem felejtődött el: a családon belüli erőszak elleni kampány dala lett.

A további tartalomból

Párkapcsolat: Fogadjuk meg az új évben, hogy nem szokunk le a szexről!
Család: Anyós-meny háború ellen
Sztárkonyha Egri Mártával: Rajton a rakott kukorica
Nagyanyáink praktiáki: Mire jó a szódabikarbóna
Sziluett: Mit tehet egy nő a cellulitis ellen?
Életmód: Ki mondta, hogy a szerelem halott?
Nevelés: Régi módszerek modern időkre
Szépség: A rózsaszín adó
Praktika: Konyhai eszközök – használjuk másként!
Bőrápolás: 10 tipp a téli napokra 

Testileg, lelkileg feltölt a zene

Kisfia, Nimród mennyire érdeklődik a zene iránt?

Zongorázik. Nagyon szereti a zenét, sokat gyakorol, de nem az a szereplős típus, inkább szégyellősebb. Szerettem volna, hogy a zene által ki tudja adni az érzéseit, mindegy, hogy művészi szinten teszi ezt vagy a saját maga örömére játszik. Mert a zene egy nagyon fontos nyelv és bármikor el tudja repíteni az embert a hétköznapokból. Nimród mindenre nagyon nyitott, komolyzenét is hallgat.

Milyennek szeretné majd látni felnőttként?

Boldognak. Azt kívánom, hogy olyan családja legyen, akik nagyon szeretik és olyan hivatása, ami boldoggá teszi.

Fontosnak tartja a sportolást, az egészséges ételeket. Mennyi ideje jut edzésre vagy épp a konyhában tevékenykedni?

Ez egy teljes életforma nálunk, az ember eldönti, hogy így él és kész. Mindennek csak akkor van értelme, ha rendszeresen odafigyelünk rá, ha nem csak fogadalmak szintjén, egy rövid ideig tartjuk az egészséges táplálkozást, a sportolást. Háztartást vezetni nem túl bonyolult, az édesanyámtól, nagymamámtól is ezt láttam, nekem ez teljesen természetes. Ugyanakkor szeretem praktikusan elintézni a dolgokat és szerencsére otthon sem várják el tőlem az ötfogásos ebédet, vacsorát. Sportolni pedig igyekszem változatosan: futok, edzőterembe járok, jógázom, de a Body Art mozgásformát is kedvelem.

Gyönyörű nő, aki nemcsak kívülről, belülről is ragyog. Mi a boldogság titka?

Szeretem, amit csinálok, testileg és lelkileg is feltölt. Ez nem azt jelenti, hogy nekem nincsenek rossz napjaim. Egy alkotó ember élete tele van kétségekkel és egy új album megjelenése is kemény időszakkal jár. De hamar túlteszem magam a nehézségeken, a családom, a barátaim társasága vagy akár egy jó könyv mindig segít. A férjem mindenben támogat, nagy ajándék, hogy ő is fontosnak tartja a hivatásom. Sokszor együtt gondolkodunk, segít a döntésekben. A dalnak is nagyon örül és biztos szorít majd nekem… (Nevet.)

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!