Tudta? Ötven felett is jó a szex

A nők negyven felett élvezik a legjobban a szexet. És a férfiak libidója sem egyforma minden korban. Szerelmi életünk mennyisége és minősége fo­lyamatosan változik. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológustól kértünk tippeket.

A nők negyven felett élvezik a legjobban a szexet. És a férfiak libidója sem egyforma minden korban. Szerelmi életünk mennyisége és minősége fo­lyamatosan változik. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológustól kértünk tippeket.

20 évesen: Fiatalos hév

Huszonévesen a szex még új és izgalmas. A fiatalok szívesen kísérleteznek. Ez a legaktívabb időszak, ráadásul még sokkal több a szabadidejük. Újra és újra át akarják élni az eddig ismeretlen vágyat. De annak ellenére, hogy a vágy nagyon magas, tapasztalatok híján még nem élvezik ki annyira az együttléteket.

TIPP: Fontos a technika, mivel ez különbözteti meg az emberi szexualitást az állatokétól – mondja Kriszta.

30 évesen: A nők orgazmusa egyre nagyobb

Az évek számával a szexuális tapasztalatunk is növekszik. Már pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk az ágyban, és mit nem, meg tudjuk fogalmazni igényeinket és az elvárásainkat. Nincs rajtunk nyomás, hogy bizonyítsunk és a partnerek száma is csökken. Az előjáték is nagyobb szerepet kap.

TIPP: Tudjuk, hogy mit tudunk, ne szorongjunk amiatt, hogy vajon jók vagyunk-e az ágyban!

40 évesen: Átmeneti válság

Sok pár negyvenévesen szánja rá magát az utódok nemzésére, ami rányomja a bélyegét a szexuális életünkre, az együttlét szinte inkább céllá válik, mint élvezetes időtöltéssé.

TIPP: Ne szokjunk le az együttlétekről, még ha más problémák be is tolakodnak!

Csípős

A Bors, ahogy más lapok is, igyekszik tippekkel segíteni az embereket a jó szexért. De az az igazság: erről nem olvasni kell, hanem csinálni. Gyakorlat teszi a mestert. Szekeres Tamás

50 évesen: Eljött az újítás ideje

Ötven felé érkezve megváltozik bennünk a szexhez való hozzáállás. De nem annyira fizikailag, mint inkább mentálisan. Bár tény, hogy csökken a szexhormonok termelése, ezzel egyidejűleg az oxitocin játszik fontosabb szerepet, vagyis az öröm megélése válik fontosabbá.

TIPP: Fontos, hogy ne veszteségként éljük meg ezt a változást, hanem élvezzük például az olyan új módszerek elsajátítását, mint a tantrikus szex vagy a masszázs!

60 évesen: Nem baj, ha elmarad a behatolás

Hatvanéves korra a szexualitás újra kritikus fázisba kerül. Tény, hogy a férfiakban a tesztoszteron továbbra is csökken, és néhány fiziológiai problémával kell szembenézniük. Ebben a korban a férfiak kezdenek merevedési zavarokkal küzdeni. A nőknél pedig a menopauza és az ezzel járó hüvelyszárazság okoz gondot. Nagyobb szerepet kap a hosszabb előjáték, sokszor csak pajkos játszadozásról van szó, és elmarad a tényleges behatolás.

TIPP: Kísérletezzenek! Az idő végre nem akadály: nem ugrálnak gyerekek a franciaágyon, s nem kell sietve elrohanni otthonról reggel.

70 évesen még mindig szexelni?

A válasz igen! Számos felmérés megállapította, hogy a kor nem lehet akadály az örömszerzésben sem a férfiak, sem a nők számára. Ebben az életszakaszban, lehet, hogy több időt vesz igénybe egymás ösztönzése és ingerlése, és talán a minőség sem olyan már, mint fénykorunkban, de egy-egy kellemes együttlét fényt vihet a mindennapokba.

TIPP: A testet és a lelket is fitten tartja egy kis pajzán erotika. Ne a filmeknek higgyen, ahol szinte csak a fiatalok szexelnek!