Tudta? Ön dönt arról, jó vagy rossz napja lesz!

Ismeri a 90/10-es szabályt? Ha nem, itt az ideje, hogy megismerje!

Ismeri a 90/10-es szabályt? Ha nem, itt az ideje, hogy megismerje!

Ennek a szabálynak a lényege abban áll, hogy az életünknek mindössze tíz százalékát vagyunk képesek uralni. Viszont nem tudunk kivédeni olyan dolgokat, mint hogy egy berendezési tárgy elromlik, vagy hogy egy vonatjárat késik. Amit viszont kontrollálhatunk, az a hozzáállásunk ezekhez a kialakult helyzetekhez – javasolja a Bright Side.Így indul egy rossz nap!

Az ezt követő események – azaz a további 90 százalék – már a mi reakciónk következményei lesznek. Mindaz, amit ezekre reagálva feszülten vagy elfogadóan teszünk. Képzelje el, hogy a családjával reggelizik. A kislánya véletlenül leönti kávéval, ön felpattan és leordítja. Aztán még az asszonyt is lehordja, hogy miért tette olyan közel azt a csészét. Elrohan inget váltani a fürdőbe, és mire visszaér, azt látja, hogy a lány sír, nem fejezte be a reggelijét, és az iskolatáskáját sem rakta össze. Emiatt még a buszt is lekési – így önnek kell elvinni kocsival. Késésben van, ezért idegesen vezet. Persze pár fontos irat otthon maradt a nagy kapkodásban. Vagyis borzalmasan indult a reggel, ezért az egész napja is csapnivaló lesz. Alig várja, hogy véget érjen.

Máshogy is alakulhatott volna

Hazaér, odaköszön a családnak, akik rosszkedvűek, és csak úgy szikrázik önök között a feszültség.

Miért lett rossz a napja?

A: Mert a lánya leöntötte kávéval.

B: Mert a lánya lekéste a buszt és önnek kellett fuvarozni.

C: Dugó volt és elkésett a melóból.

D: Rosszul reagált a helyzetre.

A helyes válasz a D. Elrontotta a napját és a családjáét is a nem megfelelő viselkedésével. A kávé kiborult, és ön is, mert nem tudott uralkodni magán.

Az eszpresszó az ingére fröccsen, mire a gyerek könnyekben tör ki. Erre ön lágyan azt mondhatja neki, hogy „Semmi baj, legközelebb jobban figyelj oda!” Átöltözik, mindent összekészít, amit magával kell vinni. Amikor visszatér az étkezőbe, és az ablakon át látja, hogy a lánya integet a kapuból. Elköszön a párjától, majd öt perccel idő előtt begördül a munkahelyére és lelkesen üdvözli a kollégákat.

Ne másokon töltse ki a dühét!

Emlékezzen mindig a 90/10-es alapelvre, és ne aggodalmaskodjon rendszeresen!

Késik a vonata és így csúszik az aznapi időbeosztása? Ne a személyzeten töltse ki a dühét, mert ez nem az ő hibájuk. Használja ki inkább az idejét okosan – olvasson vagy ismerkedjen más utasokkal! Nem fogja megbánni, ha ragaszkodik ehhez az alapelvhez, le fogja nyűgözni az eredményessége!

Hagyja abba a vádaskodást

Két, teljesen különböző forgatókönyv, melyek ugyanabból a szituációból indulnak ki. Minden azon múlik, hogyan viseli a történéseket. Persze vádolhat is másokat a nyavalyái miatt és naphosszat panaszkodhat, hogy minden rosszul alakul, de ez segített már valaha önnek?

Meg kell tanulni jól fogadni a váratlan helyzeteket, és akkor többet nem lesznek ilyen rettenetes napjai sem!

Ha valaki leelőzi az autópályán, akkor az hadd menjen. Ne száguldozzon – mit számít az, ha pár perccel később ér a célhoz, de legalább odaér épségben.

Amerikából jött

Ezt a 90/10-es szabályt Stephen Covey egyetemi tanár, üzletember írta le, aki számtalan más önfejlesztő könyvet publikált arról, hogyan válhatunk sikeres és boldog emberekké. Legnépszerűbb könyve a Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása, ami magyarul is megjelent.

A boldogság tanulható

„Hogy jobb napjaink legyenek, meg kell tanulnunk tudatosan a pozitív dolgokra koncentrálni. Ha viszont mégis elkap a rosszkedv, érdemes megfigyelnünk ezt az érzést, és már el is múlik – mondja Német Ágnes coach, pszichológus. – Ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk a depi. Fontos, hogy megismerjük önmagunkat.”