Tudta? A narancsbor nem narancsból készül.

Nem kell megijedni, a narancs továbbra sem kerül bele a tokaji vagy badacsonyi nemes nedűkbe; teljesen másról van itt szó. Az „orange wine” kifejezés – honnan máshonnan – Amerikából jön és azokat a fehér szőlőből nyert borokat jelöli, amelyek vörösboros eljárással készülnek, azaz a nedű a héjon erjed ki.

A narancsbor születése

Ennek a bortípusnak a megszületését a kíváncsiság motiválta, no és persze az a tudat, hogy a kék szőlőkhöz hasonlóan a fehér szőlők szintén a héjukban hordozzák aromáik döntő részét és bizony tannin is szorult beléjük rendesen. Az első próbálkozások olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a tengerentúlon máris komoly rajongótábora van a bortípusnak. Azonfelül, hogy a borban megjelenő tannin megadja a nedű felszínét, olyan aromákkal is gazdagodik, amelyeket gyakorlatilag előtte nem észlelhettünk, hiszen a fehér szőlő gyors kipréselése azt is magával hozta, hogy aromái kioldódásának esélye a nullához közelített.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

Gazdag aromavilág

A héjon erjesztett fehérboroknak amellett, hogy igen változatosak, mégis sok a közös ismérvük; narancsos szín, gazdag aromavilág és a tannin félreismerhetetlen jelenléte jellemzi őket. Azonfelül, hogy a borok világán belül igazi kalandtúra a megismerésük, teljesen új étel- és borpárosítási ötleteket is magukban hordoznak.

Itthon még csak néhány példánnyal futhatunk össze ebből a stílusból – és nagy robbanás nem is várható tőle –, de annyit máris bizton mondhatok, hogy amennyiben az élet narancsbort juttat a poharába, ne térjen ki előle!

Rózsaszínűre sütött kacsamell, steak vagy bárányborda mellé is ajánlhatóak és bizony nemcsak megállják a helyüket a küldetés során, de gyakran nagy rácsodálkozásokra is sor kerül az értő közönség oldaláról.

Borszakértőnk: Kovács Antal

Az első örökös magyar bajnok sommelier.

Legszívesebben természethű, élelmiszeripari beavatkozásoktól mentes, kézműves borokkal foglalkozik.

www.pincearon.hu