Test és lélek

Tíz jel, ami arra utal, hogy baj van a veséjével

Bors

Létrehozva: 2015.08.24.

Magyarországon több tízezer embert érintenek a vesével kapcsolatos megbetegedések, mégis, a lakosság 90 százaléka nincs tisztában az elváltozások fontosabb jeleivel.

A vesebetegségek megállapításának egyetlen hiteles módja, ha orvoshoz megyünk és ott vizsgáltatjuk ki magunkat, ugyanakkor érdemes odafigyelni, mert testünk számos árulkodó jelet adhat. Így a lehető legkorábban kerülhetünk szakértő kezekbe.

1. A gyakori fáradtság, kevés energia és a koncentráció hiánya utalhat veseproblémákra is. A vesefunkciók romlásával a felhalmozódó méreganyagok és szennyeződések - amelyeket alulműködése miatt a vese nem képes kiszűrni - gyengeséget és fáradékonyságot okozhatnak. A vesebetegség egyik szövődménye az anémia, amely ugyancsak okozhatja a gyengeség és fáradtság érzését.

2. Az alvásproblémák is idetartoznak. A toxinok nem távoznak a vizelettel, és felhalmozódnak a vérben, ezért nehezebben alszunk el. Az alvási apnoe, a súlyos alvászavar sokkal gyakoribb a krónikus vesebetegeknél.

3. Száraz és viszkető bőr. Az egészséges vese számos fontos feladatot lát el. Eltávolítja a salakanyagot és a felesleges folyadékot a szervezetből, segíti a vörösvérsejtek képződését, megőrzi a csontok egészségét és fenntartja a vér  megfelelő ásványianyag-tartalmát. A száraz és viszkető bő gyakran a csontok betegségére utalnak, ezeket pedig olykor vesebetegség kíséri, mert ilyenkor a vesék nem képesek fenntartani a vérben az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyát.

4. A véres vizelet a sérült vese egyértelmű jele. A véres vizelet tumort, vesekövet vagy fertőzést is jelenthet.

5. A túlságosan gyakori - különösen éjszakai - vizelési inger is utalhat veseproblémákra, esetleg prosztatamegnagyobbodásra. Megijedni azért nem kell, mert egy egyszerű húgyúti fertőzés miatt is szaporodhat a vizelési inger.

6. A gyakran habos vizelet azt jelentheti, hogy magas a vizelet fehérjetartalma. Egyébként csak akkor kell "komolyan venni", ha a felvert tojásfehérjéhez hasonlít a vizelet habzása, mert mindkettőben ugyanaz a fehérje található, az albumin.

7. Tartósan duzzadt, táskás szemek. A vizelet magas fehérjetartalma a vesék szűrőfunkciójának sérülését jelenti. Ennek a magas fehérje-koncentrációnak a másik jele lehet az állandóan táskás szem.

8. Duzzadt láb és boka is jelenthet csökkent veseműködést. A nátriumszint megemelkedése miatt is bedagadhat a láb és a boka. A duzzadt alsó végtagok utalhatnak még szívbetegségre, májkárosodásra és vénás problémákra is.

9. A rossz étvágy a veseelégtelenség egyik legáltalánosabb és legnehezebben megfogható tünete, hiszen a csökkent étvágy számos más betegség jele is lehet. Mégis ide kell sorolni, mert a más tünetekkel kiegészülve könnyebben azonosíthatóvá teszi a veseproblémát.

10. Az elektrolit-zavarok okozta izomgörcsök is jelezhetik, hogy gond van a vesénkkel. Fontos, hogy az alacsony kalcium-szint és a rosszul kontrollált foszforbevitel is hozzájárulhat az izomgörcsökhöz, úgyhogy ezzel a tünettel is óvatosan kell bánni.
 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162345_auto_resized.jpg
origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27458_resized.jpg?avcount=1714122912
origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164291_auto_resized.png
metropol.hu

Micsoda dekoltázs: Salma Hayek mesés esküvői fotóit látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164334_auto_resized.jpg
ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27459_resized.jpg?avcount=1714122912
origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714122912
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163477_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lehet a baj: komoly döntést hozott a királyi család Katalin hercegné állapota miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött