Test és lélek: Ön felismeri egy kapcsolat végét?

Mikor jön el az a pillanat, amikor azt kell mondanunk a párunknak, hogy itt a vége, és az lesz a legjobb, ha szakítunk? Vajon felismerhetjük az elhidegülés felé vezető út jelzőtábláit? A szakemberek szerint ez az út sértegetésekkel, lenézéssel, felelősségáthárítással és visszahúzódással van kikövezve.

Mikor jön el az a pillanat, amikor azt kell mondanunk a párunknak, hogy itt a vége, és az lesz a legjobb, ha szakítunk? Vajon felismerhetjük az elhidegülés felé vezető út jelzőtábláit? A szakemberek szerint ez az út sértegetésekkel, lenézéssel, felelősségáthárítással és visszahúzódással van kikövezve.

Bizalmi válság jelzi a vég kezdetét

Klinger Mária család- és párterapeuta évek óta a válságba jutott párok támasza. Praxisa alatt számos nehézséget sikerült megoldania pácienseivel, de azt mondja, van az a pont, amikor el kell ismerni, nincs értelme a folytatásnak.

– Tapasztalatom szerint a legtöbbször bizalmi válság alakul ki a felek között, aminek az elégtelen verbális és fizikai kommunikáció az oka. A párok nem egy nyelvet beszélnek. A kezdeti rózsaszín ködben lebegést, amikor a hasonlóság miatt öröm és eufória van, felváltja egy másfajta érzés – tájékoztat a szakember.

Elmondja, hogy a különbségek a második évtől jelentkeznek és az eltérő vágyakat a párok nem jól reagálják le. A konfliktusok kiéleződnek, kialakul a bizalmi válság, és ha megjelenik a harmadik fél, már nagyon ritkán menthető meg az adott kapcsolat. A tera­peu­ta többször is megerősíti, a harmonikus viszony alapja a hatékony kommunikáció.

5 pillére van a szeretetnyelvnek

Terapeutánk szerint meg kell ismertetni a szeretetnyelvet az emberekkel és ha az öt alkotóeleméből kettőt komolyan vesznek a felek, már működőképessé válik egy kapcsolat.

– Az ajándékozás, az együtt töltött minőségi idő, a testi érintés, a szívességek és az elismerő szavak nagyon fontosak. Pontosan tudni kell, melyik az a kettő, ami a társnak, és melyek azok, amik az egyénnek fontosak. A gyakorlásukkal a szeretettankot fel lehet tölteni – véli Klinger Mária, majd megválaszolja azt a kérdést is, mikor jön el a pillanat, amikor nem érdemes tovább küzdeni. – Még a gyűlöletből is lehet szeretetet csinálni, mert legalább van valamilyen érzelem a felek között, a közönnyel viszont nem tudunk mit kezdeni! Ilyen esetekben a párterápia válásterápiává alakul át.

Bajt jelentenek az apokalipszis lovasai

John Guttmann amerikai családterapeuta rengeteg olyan párral találkozott a munkája során, akik a kezdeti földöntúli boldogság után ugyanazokat az okokat írták kapcsolatuk megromlásának számlájára. Az összegyűjtött jeleket négy nagy csoportra osztotta és a kapcsolat megromlását, a befejezését, a válást megidéző jeleket szimbolikusan az Apokalipszis négy lovasának nevezte el. Amikor pedig azt kérdezték tőle az egykori szerelmesek, hogy szerinte megmenthető-e a kapcsolatuk, visszakérdezett, hány lovast ismernek fel a viszonyukban? Ha az összes ismerős volt nekik, akkor előrevetítette a válás tényét.

Ha a párkapcsolatban gyakran előfordulnak ezek a cselekedetek, akkor ideje meghúzni a vészféket és családi válságértekezletet tartani, vagy szakemberhez fordulni. Ha pedig még a következő gondolatok is megfordulnak önökben, akkor a pszichológia törvényei alapján nem nyugszik biztos alapokon a párkapcsolatuk.

„Nincs kedvem hazamenni! Nem vágyom az ölelésére! Nem esik jól beszélgetni! Nem kívánom a szexet! Már nem olyan jó, mint régen volt!”

Nézzük a baljós jeleket:

1. Sértegetés, kritizálás, szóbeli agresszió

2. Megvetés, lenézés

3. Felelősség-áthárítás

4. Visszahúzódás, kapcsolat megszakítás

Azt azért ne feledjék, hogy bár minden pár örömre, tiszteletre, szexuális gyönyörre vágyik, egy kapcsolatnak azért a csalódás, a veszteség, a fájdalom is ugyanúgy a része, mint az önfeledt boldogság. A nehéz időszakokban is társnak kell maradni! Tudni kell megtenni az első lépést a másik felé, különben elkerülhetetlen a szakítás. A bizalomvesztés az egyik legrosszabb, ami a párokkal megtörténhet, és ha bekövetkezik, nagyon hosszú ideig tartó renoválásra van szükség.

Sztárok és a szakítás

Salma Hayek színésznő:

Kompromisszum, kompromisszum és kompromisszum. Ez a házasságom alapja és az, hogy nem túlozzuk el a szexuális életünket. Így mindig tud hiányozni a másik közelsége, a hiányérzet pedig fűti az érzelmeket. Kommunikáció terén még van hova fejlődnünk, de gyakorlunk.

Catherine Zeta-Jones színésznő:

Többször is a válás szélére sodródtunk, előfordult, hogy csak szakember segítségével tudtuk megmenteni a házasságunkat. Utólag mindig kiderült, rosszul kommunikáltuk a sérelmeinket, de a vibrálás soha nem szűnt meg közöttünk.

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!