Test és lélek

Tengerpartra készül? Ilyen betegségek várják

Bors

Létrehozva: 2016.07.30.

A leégésen és a hőgután kívül más gondok is előfordulhatnak nyaralás közben. Van, hogy hiába az óvatosság, a bajt nem lehet elkerülni.

Forrás: Thinkstock

Ha megúszni nem is tudunk minden betegséget, többet is orvosolhatunk. Ehhez persze az kell, hogy előzőleg felkészüljünk a lehetséges kellemetlenségekre és beszerezzük azokat az eszközöket, gyógyszereket, védőoltásokat, amelyekre esetleg szükségünk lehet. Nézzük, mire számíthatunk egy tengerparti nyaralás során! 

1. Bőrfertőzések

A leggyakoribb ilyen fertőzés, amit a szennyezett tengerparti homokban elkaphatunk: az ótvar. Ez nagyon fertőző és leggyakrabban a gyerekeket támadja meg vékonyabb hámrétegük miatt. A hő, a nedvesség fokozza a kockázatot. Sok apró seb, hólyag jelenik meg a bőrön testszerte, melyek tetejét sárga var fedi, és erősen viszketnek. Lappangási ideje egy-két nap. Kezelése: fontos a fokozott higiénia, a fertőzött terület naponta többszöri fertőtlenítése. A pörköt el kell távolítani, de ez kaparással tilos. Borogassuk, áztassuk, hogy felpuhuljon és leessen, ezután a bőrt antibakteriális ecsetelővel kell bekenni és bekötni. Mindenképpen forduljunk vele orvoshoz, mivel esetenként antibiotikumot is igényel.

2. Gombás fertőzés

Nemcsak a láb körmein alakulhat ki a gombás fertőzés, a test egyéb területein is jelentkezhet. A zsúfolt fürdőkben könnyű elkapni ezt a kellemetlen, viszketéssel és hámló foltokkal járó fertőzést. Megjelenhet a lábujjak, a kéz ujjai közt, a hónalj környékén és egyéb hajlatokban. Recept nélkül kapható, gombaellenes krémekkel kezelhető. Naponta legalább kétszer érdemes bekenni, két hétig is tarthat a teljes gyógyulás. Esetenként orvos által felírt tablettára is szükség lehet. 

3. Medúzacsípés

A Földközi-tengeren igen elterjedt a medúza, aminek a csípése erős viszketéssel és égő fájdalommal jár. Buborékszerű kiütések, esetenként fejfájás, hányinger és rovarcsípésre jellemző allergiás reakció is kísérheti. Érdemes tudni, hogy a már elpusztult állat is csíphet még, amelybe vihar után akár a parton is beleléphetünk. Ha megcsípte egy medúza, a sérült felületet kizárólag sós vízzel öblítse le, az édes víz ugyanis aktiválja a bőrbe ke­rült csalánsejteket, és még jobban fáj majd a csípés helye. Sokat segíthet az ecetes borogatás, ám ha továbbra is viszket a problémás terület, antihisztaminos kenőccsel kenje be a sérült felületet.

4. Hasmenés

Az utazók tipikus problémája a hasmenés. Ez kialakulhat egyes paraziták miatt, amelyeket szennyezett élelmiszerekkel és vízzel fogyaszthatunk el. Ez főként afrikai országokban jellemző. Ha valaki oda utazik, érdemes erre felkészülnie és beszereznie azokat a gyógyszereket, amelyek megszüntetik, illetve az erre hajlamosaknál kivédik a problémát. Megelőzni azzal lehet, ha kizárólag palackozott vizet iszunk, a gyümölcsöket is abban mossuk meg, illetve a fogmosást is ezzel végezzük.

5. Hepatitis-A

Ez a fertőzés fekáliával szennyezett élelmiszerekkel, tárgyakkal terjed, de az is elkaphatja, aki olyan tengeri herkentyűket eszik, melyek nem voltak rendesen megfőzve. Mosatlan gyümölcsökkel szintén terjedhet. A betegség tünetmentes is lehet, de többnyire hányás és hasmenés kíséri. Gyógyszeres kezelés szükséges, esetenként infúzióra is szükség lehet kiszáradás ellen. Védekezni ellene az utazást megelőzően védőoltással lehet.

6. Szalmonella

Ez a fertőzés főként Ázsiában terjed, de máshol is belefuthatunk. A romlott tojás és baromfitermékekkel, esetenként gyümölcsökkel, zöldségekkel, gabonafélékkel  és a szennyezett vízzel is terjedhet. Hányással, gyomor- és bélrendszeri tünetekkel jár, láz kísérheti. Megelőzhető, ha a veszélyeztetett országokban kerüljük ezeket a termékeket, illetve csak azokat esszük meg, amelyek garantáltan frissek és rendesen át vannak főzve.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143561_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713548412
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145133_auto_resized.jpg
vg.hu

Hadijelentés: megtorolták az ukrán támadásokat az oroszok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141917_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713548412
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713548412
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713548412
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy