Test és lélek

Személyre szabott emlőrákgyógyítás

Bors

Létrehozva: 2015.09.10.

A legfrissebb adatok szerint valamivel több mint hétezer emlőrákot diagnosztizálnak évente Magyarországon, és kétezer nő hal bele a betegségbe.

A hétvégi szegedi konferencián a legfontosabb téma a személyre szabott kezelések, az új szemléletmód ismertetése - tudjuk meg prof. dr. Kahán Zsuzsannától, az SZTE Onkoterápiás Klinika tanszékvezető egyetemi tanárától.

Szeptember 11–13. között Szeged, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) ad otthont a VI. Szegedi Emlőrák Szimpóziumnak, az emlőrákkal foglalkozó szakemberek országos szakmai konferenciájának, melyen hagyományosan a legújabb szemléletről és kezelési lehetőségekről tárgyalnak.

A konferencia ideje alatt bárki számára látogatható interaktív lakossági fórum is lesz. Célunk, hogy a szakmával, az érdeklődőkkel megismertessük az új diagnosztikus és műtéti lehetőségeket, illetve az emlőrák kezelésében alkalmazott forradalmian új biológiai terápiákat – világít rá prof. dr. Kahán Zsuzsanna, a konferencia szervezőbizottságának elnöke. Szeptember 11-én, pénteken 16 órától az ingyenes lakossági fórumon szó lesz az örökletes génhibák szűréséről, és a helyreállító emlőműtétek hazai lehetőségeiről.
 
Azon túl, hogy a nők figyelnek magukra és elmennek emlőszűrésre, a magas halálozási arány hogyan csökkenthető?

Az emlőrákban megbetegedettek kezelési eredményei nagymértékben javíthatók, ha a beteg ezt a „precíz orvoslás" szellemében személyre szabottan kapja meg. Azaz a megfelelő terápia kiválasztásához figyelembe veszik a daganat típusát és genetikai hátterét, az érintett életkorát, illetve a társbetegségeket.

Általánosságban elmondható, hogy továbbra is eltávolítják műtéttel a daganatot, majd onkológiai – kemoterápiás, esetleg sugár- – kezelést kapnak a betegek. A kezelési lehetőségek kulcsa a daganat genetikai jellemzésében rejlik. Meg kell ismernünk azokat a mechanizmusokat, amelyek felelősek a daganatért, és ezek támadásával lehet azt legyőzni. Ezt molekulárisan célzott vagy biológiai terápiának nevezzük, és esetenként a kemoterápiával együtt alkalmazzuk. Jelenleg három kezelési eljárás létezik: a kemoterápia, a hormonterápia és a molekuláris célzott terápia. Ha ezeket együtt vagy egymás után a megfelelő módon alkalmazzuk, összehasonlíthatatlanul nagyobb eredményt érhetünk el, mint a néhány évvel ezelőtti kezelésekkel.

Az előrehaladott stádiumban lévő betegek is több reményt kapnak az új módszerekkel?

A daganatos, áttétes állapotot folyamatos kezeléssel kontroll alatt tarthatjuk, olyan krónikus idült betegséggé tehetjük, mint például a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás. Hosszú éveken keresztül jó életminőséget biztosíthatunk a betegek számára.

Negyvenéves kor fölött nő az emlőrák kockázata. Melyek azok a kockázati tényezők, amelyekre oda kell figyelni?

Ha valakinek a családjában többször fordult már elő fiatalkori emlőrák, vagy eltávolítottak valamilyen kockázatot jelentő jóindulatú csomót, illetve ha hormonkezelés alatt áll, viszonylag magasnak mondható a kockázat. De enyhén emelkedik a kockázat valamennyi túlsúlyos, anyagcserezavarral küzdő nőnél is. A genetikai kockázat az összes emlőrák tíz százalékáért felel. Vérvétellel, illetve nyálkahártya-kaparékból könnyen vizsgálható, hogy hordozzák-e a hajlamosító mutáns gének valamelyikét. A vizsgálatokat csakis indokolt esetben szabad elvégeztetni, hiszen a beteg egész életét, döntéseit befolyásolja. Azoknál, akik magas kockázatot jelentő, veleszületett génhibát hordoznak, az életmód valószínűleg nem sokat módosít a betegség kialakulásában.

És az egyéb esetekben?

Az emlőrákok kilencven százalékát az életmódunkkal befolyásolhatjuk. A túlsúly és az ezzel együtt járó metabolikus szindróma (ha több kalóriát eszik valaki, mint amennyit eléget) komoly veszélyt jelenthet. A felesleges zsírszövet hozzájárul a női nemi hormonok termeléséhez, amelyek serkentik az emlő sejtjeit, hogy szaporodjanak, átalakuljanak. Természetesen emellett számos más tényező, például a dohányzás és a fogamzásgátló tabletták fogyasztása is kockázatot jelent.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161213_auto_resized.jpg
origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714082419
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163736_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156848_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714082419
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött