Sör és desszert? Mutatjuk!

A sör és desszert párosítás elsőre szokatlannak és idegennek tűnhet, azonban gondoljunk csak arra, hogy korunk söreinek nem csekély részében több-kevesebb maradék cukor mindig akad, ami máris kapcsolatot teremt a desszertekhez.

Sörtörténelem

A hajdani sörök a XIX. század technológiai áttöréséig leginkább csak alacsony alkoholtartalmú, sötét tónusú, a primitív, rusztikus malátázási technikák miatt pörkölt, füstös ízű, enyhén savanykás, kesernyés, földes jegyű italok voltak, ezért aztán sokkal jobban hasonlítottak a kor boraira. A sörben hagyott maradék cukor végül a XX. század első felének trendformáló találmánya lett és napjaink desszertsöreiben csúcsosodott ki.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

Lapozzon bele:

Sör és desszert párok

A „lager” és „ale” típusú sörök édessége, gabonás ízei például jó alapot nyújtanak a desszertek édességéhez, vajasságához. Az alap ízek együtthatásai mellett mindezek még összetettebbé teszik a sör és desszert párok kapcsolatait. A malátás söröket kóstolva a pirított kenyér, az aprósütemények, a mogyorós, diós, karamell-, tejkaramella- és toffee ízek számtalan variációjával találkozhatunk. A sötétebb sörökben már gasztrotrend 16 gasztromagazin a csokoládés, kávés jegyek is felbukkannak. Gyümölcsös, fűszeres ízekben bővelkedő söröket is szép számmal találunk, különösen az erősebb belga sörök világában, ahol a világosabb sörökben az alma, körte, őszibarack, narancs, citrom, banán, sárgabarack, füge, valamint a szegfűszeg, bors, fahéj, vanília és koriander ízeit és illatait is felfedezhetjük. A sötétebb fajtákban banán-, füge-, aszaltszilva-, mazsola-, cseresznye-, szilva- és boros ízekkel is barátkozhatunk. A fűszerek között a szegfűszeg, bors, rózsa, szerecsendió és fahéj is ismerős karakterek.

Gondolkodjunk cukrászként

A harmonikusnak érzett párosítások alapját leginkább az íz és illatkarakterekben megnyilvánuló molekuláris profilok lehető legteljesebb azonossága biztosítja. Könnyebb, levegősebb desszertekhez inkább világos söröket, nehezebb, tömörebb desszertekhez sötét söröket kóstoljunk össze. A sört tekintsük a desszert meghosszabbításának, ezzel a sör és a desszert új dimenziókat nyerhet. Jófajta csokoládétortához az erős, sötét belga sör némi karamellel, s csipetnyi kakaós zamattal jobb lehet, mint egy hasonlónak tűnő, ugyancsak erős és sötét „Imperial Stout”. Ugyanehhez a kombinációhoz fűszerezett, fekete erdei gyümölcsöket adva a csokoládétorta és sör még szebben árnyalttá válhat.

Sör kontra bor

A párkeresésben a szénsavas, kesernyés sör leginkább azzal tud több lenni, mint egy bor, hogy a nehéz, zsíros fogások után a szájüreget jobban tisztítja. Ennek megtapasztalásához kóstoljunk „India Pale Ale”-t (IPA) lazúros créme brulée-vel, s nyomban érezhetjük, mire is gondolnak a sörök elkötelezett hívei.