Test és lélek

Sokkoló: bele is halhat, ha nem mossa ki az új ruhát, mielőtt felveszi

Bors

Létrehozva: 2016.06.26.

Nem, nem célunk senkit riogatni, meg nyilván van olyan helyzet, hogy fel kell venni azonnal, amit megvásárolt, mert elszakadt vagy kilyukadt egy kényes helyen a régi, de alapvetően nem éri meg kockáztatni. Elmondjuk, miért.

Ha allergiás valamire, meg se próbálja

Az újnak tisztának kell lennie, ez szokott lenni az érv arra, hogy miért nem kell mosógépbe vágni, mielőtt felvesszük. De sajnos ez téves. Kezdjük rögtön a végén. Mielőtt ön leveszi a boltban a fogasról, elég nagy esélye van, hogy abba már belebújt valaki. Jó esetben csak egy valaki, nem mondjuk 25-en. Az őáltaluk használt dezodor, testápoló lehet, hogy nem kompatibilis az ön bőrével, és az is ritka, hogy valaki zuhanyozás után megy vásárolni ruhát, mert általában délután vannak többen a boltban, és az nem esik egybe az átlagos tisztálkodási idővel. Persze lehet szerencséje, de ez olyan, mint a lottóötös, ritka.

A szakértő szerint ennek teszi ki a bőrét

Sajnos az előbb felsorolt dolgok mellett azt nem is említettük, hogy vannak emberek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy fertőző betegek, mert még lappang bennük a kórság, de már simán át tudják adni másoknak, ezért is érdemes kimosni. De az Elle magazinnak megszólaló szakértő szerint az eddig felsoroltak még csak kisiskolás problémák azokhoz képest, amik most jönnek.

„Azért mosson ki mindent, mielőtt felveszi, mert a gyárban, ahol készülnek a ruhák, rengeteg vegyszerrel dolgoznak, és ez ki­emelten fontos azoknál a ruhadaraboknál, amelyek közvetlen a bőrrel érintkeznek. A festéshez használják a legtöbb erős vegyszert, és a gépek, amelyeken a ruhák végigmennek, nem éppen a tiszta asztal szinonimái, hiszen szintén tele van mindenféle irritáló anyaggal.” A szakember szerint bőrgyulladást tudnak okozni, vakarózhat is tőle és még kiütésekkel is számolhat.

Annyi a vegyszer rajta, mint égen a csillag

Mivel a vegyi anyagok az egész gyártási folyamatot végigkísérik, ráadásul a fonalakat még penész ellen is kezelik, így biztos lehet benne, szinte csoda, hogy nem lett eddig baja attól, ha valamit vásárlás után egyből viselni kezdett.

A szakértő szerint még a természetes szálakat is kezelik vegyi anyagokkal, így a kisgyerekekre fokozottan veszélyes lehet még egy biopamut felső is.

Állatok után textil

Sokan nem is sejtik, mennyi szennyezés érheti a ruhákat szállítás közben. Szélsôséges esetben még az is előfordulhat, hogy olyan kamionplatón utazott a ruha, amelyen előtte állatokat vagy romlott húst szállítottak. Volt már példa arra is, hogy valaki úgy kapott E. coli fertőzést, hogy mosás nélkül felvett egy így szállított ruhát. Erről még egy Doktor House-rész is szólt, amelyet nem a forgatókönyvírók találtak ki, hanem megtörtént, csaknem tragikus eseményt dolgoztak fel.

Jobb a biztonság

Bán-Gagyi Ágnes:

– Mindent kimosok. Gyártás alatt le­eshetett a földre, raktározásnál koszolódhatott, szállítás közben poros lett, az üzletben összefogdosták, és többen fel is próbálhatták.  

Marik Péter:

– Én ha hazaviszem az új ruhát, letépem a címkét, és utána felveszem. Ez a kimosásos szokás szerintem a nőkre jellemző. Én soha nem csinálok problémát belőle.

Szegedi Zsuzsa:

– Akkor nyugszom meg, ha tudom, hogy már kimostam. Ki tudja, hogy előttem ki próbál­ta fel? Ezt a családomban mindenki így fogadta el. Kell, hogy mindenki­ben legyen ennyi tü­relem.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162601_auto_resized.jpg
origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714094413
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163476_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714094413
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött