Test és lélek

Segítünk: így csinálja végig a szeszmentes januárt!

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2019.01.04.

<p>Eddig csak a száraz november volt „divatban”, ám itt az új mozgalom, a száraz január. Azaz: teljes alkoholmegvonás. Mások a húst hagyják el az étrendjükből. A decemberi nagy dőzsölés után ezeknek lehet is létjogosultságuk.</p>

Ugyan már négy napja elkezdődött az új év, még nem késő életmódváltásba kezdeni azoknak, akik szeretnek naptárfordulóhoz kötni nagy elhatározásokat. Két nagy kihívás is van ebben a hónapban, amihez sokan csatlakoznak: az egyik a száraz (szeszmentes) január, a másik a vegán (állati eredetű ételektől mentes) január. Előbbit a szakértők is ajánlják, mivel már napi két ital is megnöveli a sztrók, a mellrák és a szívbetegségek kockázatát, és karácsonykor-szilveszterkor azért nem ez a mennyiség a jellemző. A hirtelen vegánságban azonban van némi veszély a szervezetünk számára. 

Alkohol nélkül

Ha valaki bevállalja a száraz januárt, a végére sokkal egészségesebbnek, fittebbnek érezheti magát, sőt az önismeretben is sokat segít egy ilyen akció – legalábbis ezt állítják amerikai kutatók. Azok, akik már végigcsináltak egy ilyen hónapot, azt mondják, hogy jobban alszanak, sokkal több az energiájuk. Sőt az akaraterejük is nőtt, ami pedig az önbizalmukra tett jó hatást. Van, aki viszont arra panaszkodott, hogy hiányzott neki – az agyának – a szokásos jutalmazás egy stresszes nap végén, így egyfolytában csokoládéhoz, süteményhez nyúlt, amitől csak hízott.

Mit mond a szakember?

– Jó, ha megmarad ez az esti önjutalmazó rituálé, hiszen sokan ezzel tudják levezetni a stresszt, és jó érzéssel zárni a napot. Ne hagyjuk el a szertartást, hogy ne legyen hiányérzetünk, de az alkoholt cseréljük le egy egészségesebb italra, így elkerülhetjük a nassolást és ezzel együtt a pluszkilókat is! Dietetikusként azt mondom, hogy érdemes kipróbálni a száraz januárt, rosszat biztosan nem teszünk vele – ajánlotta Abonyi Orsolya.

Hogyan csináljuk? 

Bor helyett

Igyon gyümölcsteát! Ha jó minőségűt vásárol, még ízesíteni sem kell, így a hozzáadott cukrot is elkerülheti. A valódi minőségi gyümölcstea szárított gyümölcsökből, virágokból, gyógynövényekből áll, amiket az ital elkortyolgatása után meg is ehet. A filteres változat kevésbé hatékony, ráadásul sokszor több aromát és kevesebb gyümölcsöt tartalmaz.

Sör helyett

A boltokban sok olyan alkoholmentes sört találunk, ami valódi malátából készül, de nincs benne alkohol. Viszont vigyázni kell a mennyiséggel, hiszen az ízesített fajtáknál cukrot is használhatnak. 

Hús, tej, tojás nélkül

Amennyiben még sosem próbálkoztunk a vegán életmóddal, szakemberünk szerint nem az ünnepek után érdemes belekezdeni. Főleg akkor árthatunk vele sokat, ha egyik pillanatról a másikra vonjuk meg magunktól a tápanyagokat. Ráadásul a dietetikus szerint nem feltétlenül látszódik majd meg az alakunkon a változtatás.

Mit mond a szakember?

– Az étkezésünk ilyen gyökeres átállítása miatt nem biztos, hogy beindul a fogyás. Ha mégis leadunk pár kilót, akkor izmot is veszítünk, hiszen nem viszünk be állati eredetű tápanyagot – világított rá Abonyi Orsolya. – Ha egyik pillanatról a másikra lemondunk a húsról, a tejtermékekről és a tojásról, megeshet, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, hiszen hiányozni fog a szervezetünknek az addig megszokott tápanyag. 

Hogyan csináljuk? 

Húsmentes hétfő

Kezdetnek megteszi, ha csak a hét egy-két napján hagyunk el valamit az étrendünkből. Indítsuk a hetet húsmentesen! Hogy ez könnyen kivitelezhető legyen, keressünk különleges recepteket, ne álljunk meg a zöldségeknél és gyümölcsöknél!

Vegán szerda

Próbáljunk ki olyan, „mindenmentes” élelmiszereket, amiket eddig még soha nem kóstoltunk! Ezzel nagyobb esélyt teremtünk a változatos étkezésre.

Gyümölcsös péntek 

Ha a szokásosnál kevesebb gyümölcsöt eszünk, akkor érdemes egy olyan napot is beiktatni, amikor többet fogyasztunk, mint amennyit szoktunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy egész nap csak gyümölcsökön kell élnünk. 

A hét többi napján

Étkezzünk úgy, ahogy korábban, de belecsempészhetjük ezen napok étrendjébe is a hétfőről, szerdáról, péntekről megmaradt alapanyagokat. A hangsúly a változatos étkezésen legyen, hogy a szervezetünknek megadjunk minden fontos tápanyagot!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713917410
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155904_auto_resized.jpg
ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713917410
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154698_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 krémes finomság, amihez a sütőt sem kell bekapcsolni!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713917410
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713917410
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157099_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mélyen aludt a bokor alatt” – Így találtak rá a 9 évesen eltűnt Noelre Mezőfalván

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157041_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma Bács-Kiskun vármegyében: terhes édesanyjukkal együtt mentették ki a három pici gyermeket

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött