Test és lélek

Reinkarnáció – a halál utáni élet ígérete

Füredi

Létrehozva: 2019.01.13.

Sokakat foglalkoztat, hogy valójában mi lesz velünk a halálunk után. A lélekvándorlás, vagy latinul reinkarnáció (jelentése: újra megtestesülés) követői szerint új testben születünk újjá.

A reinkarnáció filozófiai vagy vallási fogalom, amelynek fő tana, hogy az élőlények lelke a fizikai test halála után egy másik testbe vándorol, és emberi, állati vagy növényi alakban újra megszületik. A lé­lekvándorlás az indiai eredetű vallások – buddhizmus, hinduizmus – központi tétele, de más népeknél is megtalálható.  

A reinkarnáció tana igen ősi, és azt hirdeti, hogy minden ember olyan helyzetbe születik, amelyet múltbeli karmái formáltak. A fizikai test meghal és felbomlik, de az ember tetteinek lenyomata megmarad, ezek alapján születik újjá.

Órigenész ókeresztény teológus, szentírás-magyarázó a 3. században azt írta: „A gonoszra való hajlam miatt bizonyos lelkek (…) testet öltenek, először emberit, majd oktalan szenvedélyeik miatt – emberi életük kiszabott idejének letöltése után – különféle állatokká változnak, ahonnan tovább süllyednek (…) a növényi élet szintjére. Ebből az állapotból ugyanazokon a szinteken keresztül újra felemelkednek (…)”. Az ókori görög filozófusok közül Szókratész és Platón is beépítette tanai közé a reinkarnációt, amely iránt a reneszánsz korában újra feléledt az érdeklődés.

Ebben jelentős szerepe volt Itália vezető filozófusának és költőjének, Giordano Brunónak, akit végül az inkvizíció máglyáján égettek el nézetei miatt.

Gauguin is hitt benne

A filozófusok mellett több művészt, közéleti személyt is foglalkoztatott a lélekvándorlás. Paul Gauguin is hitt abban, hogy halála után az ember addigi tettei alapján „él tovább”. A festő a Tahitin töltött utolsó éveiben megírta, hogy amikor a fizikai organizmus felbomlik, a lélek tovább él.

„Ezt követően felvesz egy másik testet, s érdeme vagy érdemtelensége szerint felemelkedik vagy lesüllyed.”

Az amerikai autómágnás, Henry Ford 26 éves korában fogadta el a reinkarnáció tanát, és ezt meg is fogalmazta: „(…) A zsenialitás nem más, mint tapasztalat. Néhányan azt hiszik, hogy adottság vagy tehetség, de valójában sok-sok élet hosszú tapasztalatának a gyümölcse”. Bizonyára többen átélték már – akár álmukban – azt az érzést, hogy „én itt már jártam valamikor, ez nekem ismerős” – vagyis én valamilyen formában már korábban is létezhettem.

Jung és az örök én

Carl Gustav Jung, az egyik legnagyobb hatású modern pszichológus vezette be az örök én fogalmát, mondván: „jól el tudnám képzelni, hogy éltem már régebbi évszázadokban, és itt olyan kérdésekbe ütköztem, amelyeket akkor még nem tudtam megválaszolni. Újra kellett születnem, mert a rám bízott feladatot nem teljesítettem”.

A követők szerint a reinkarnáció az emberi fejlődést szolgálja. A szabályos fejlődés érdekében az embernek minden tudatállapotot meg kell tapasztalnia, ezért nagyjából 2160 év alatt legalább kétszer meg kell testesülnie, többnyire egyszer férfiként, egyszer pedig nőként. A Biblia tagadja a lélek halhatatlanságát. Az első emberpár, Ádám és Éva előtt ott volt a lehetősége, hogy megszerezze, de a bűnbeeséssel elvesztették azt. A Biblia szerint amikor az ember meghal, teste visszatér a földbe, ahonnan származik, lelke, az „élet lehelete” pedig visszaszáll Istenhez, aki adta azt.

Dalailáma-választás

A mindenkori dalai láma kiválasztásának alapja a lélekvándorlás, ezt a címet a spirituális vezető következő reinkarnációjának adományozzák. A mostani utóda a 15. dalai láma elnevezést viseli majd.

Környezete a reinkarnáció­ra utaló jelet már a vallási vezető haldoklása során fi­gyeli: nincs-e valamilyen utalás az eljövendő utód születési helyére vagy valamely ismertetőjelére. A dalai láma ugyanis maga választja meg, hol, milyen formában és kiben fog újjászületni. Halálát követően a szerzetesek golyókba helyezik az égtájak nevét, majd imamalomban megpörgetik. Ha a kieső golyóban levő égtájat az elhunyt is említette, a vezető lámák keresni kezdenek egy gyermeket. A keresés több évet vesz igénybe. Az újjászületettet Lhászába viszik, és ott a többi láma tanítja őt.

A jelenlegi láma, Tendzin Gyaco születésekor, 1935-ben a csillagok a szülőházára mutattak, ám nem ő volt az egyetlen kiválasztott, ezért fel kellett ismernie azokat a személyeket és tárgyakat, amelyek az előző életében a legkedvesebbek voltak számára. Ekkor két és fél éves volt, és ötévesen Tibet vallási és a világ spirituális vezetőjévé vált.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189616_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszólalt a saját edzőjét bohócnak nevező magyar hokis a szenzációs feljutás után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27763_resized.jpg?avcount=1714893614
origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188786_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185977_auto_resized.jpg
vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181852_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27762_resized.jpg?avcount=1714893614
origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186108_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17189117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most zárták le a budapesti felüljárót, szörnyű buszbaleset történt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/lHj-gZZ6oiCS2RNd3pB-KKq_1mhzuWXfXN1d8qkgWVI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzIwNmNlYzczNzdjNTQ3NmQ5MDMxOGM2NzljNzQ4NDk5.jpg
Kvíz

Egybe vagy külön? A többségnek fogalma sincs, hogy kell írni ezeket a szavakat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban