Test és lélek

Recept: A legjobb, ami egy görögdinnyével történhet

Bors

Létrehozva: 2015.08.11.

A legjobb, ami egy görögdinnyével történhet, hogy megesszük. Forró napokon az egyik legjobb szomjoltó, frissít és tele van vitaminnal, gyógyító hatása is közismert.

És ha még hozzátesszük, hogy jól harmonizál zöldsalátákkal, paradicsommal, feta sajttal – így együtt, kis balzsamecettel komplett, könnyű nyári ebédet, vacsorát alkotnak. A zöld fűszerek közül pedig kiválóan illeszkedik hozzá a menta és a bazsalikom.

Mákos görögdinnye-saláta zsázsával, feta sajttal, korianderes öntettel

Hozzávalók: 800 g görögdinnye kimagozva, kockákra vágva 180 g feta sajt kockákra vágva 80 g zsázsalevél egy marék ehető virág 30 ml olívaolaj 15 ml citromlé 1-2 ek. mák (nem darált)apróra vágott friss koriander

Tegyük a dinnyét, a fetát és a zsázsalevelet egy tálba, és keverjük össze. A tetejét díszítsük ehető virágokkal. Keverjük össze az olívaolajat és a citromlét, adjuk hozzá a mákot és a koriandert, ezzel az öntettel locsoljuk meg a salátát, és tálaljuk.

A keleméri báránykák a világhír kapujában „Jót és jól. Ebben áll a nagy titok” – olvasható a kelemeribaranykak.hu oldalon. A Kazinczy Ferenctől származó idézet mit jelent az Alföldről az észak-magyarországi dombvidékre elszármazott juhtenyésztő, a Keleméri Báránykák cégvezetője, Balogh-Nagy Erzsébet számára? A titokról beszélgetve bárányhúsból készíthető ételrecepteket is cseréltünk.

Vigyázat, nagyon finomak!

Egy könnyű nyári menüsor összeállítására kértük fel Sörfőző Zoltán séfet, aki – mivel szeret kísérletezgetni – úgy tudja elkészíteni a közismert ételeket is, hogy mindig találunk benne valami kis újítást, rafinériát. Ismeretlen ismerősként kóstoltuk a nagy klasszikust, a gazpachót, a sült paprika-rizottót, a narancsos csirkemellet és az erdei gyümölcsös krémet. Mindegyik nagyon finom volt, tessék kipróbálni!

Gazpacho kovászos uborkával

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom 2 dl paradicsomlé 20 dkg uborka 1 kis fej vöröshagyma 1 db kaliforniai paprika 1 gerezd fokhagyma 5 dkg kenyér kevés balzsamecet 5 cl olívaolaj 10 dkg kovászos uborka ízlés szerint só őrölt bors tabasco

A paradicsomokat és az uborkákat meghámozzuk, és a többi alapanyaggal együtt összevágjuk. A kovászos uborkán kívül minden hozzávalót turmixgépbe rakunk kb. 2 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tabascót adunk hozzá (ha a paradicsom nem elég édes, picit cukrozzuk). Turmixolás után 3-4 óráig hűtőben tartjuk, majd tálaláskor apróra vágott kovászos uborkával dúsítjuk.

Sonkában sült kecskesajt sültpaprika-rizottóval

Hozzávalók: 20 dkg kecskesajt 6 dkg füstölt sonka 15 dkg rizottó rizs 3 dkg vaj 1 kis fej vöröshagyma 1 db kaliforniai paprika 1 ek. parmezánpor 1 dl fehérbor kevés olívaolaj 12 db bazsalikomlevél ízlés szerint só bors alaplé

A paprikát a tűzhely lángján (vagy 250 fokos sütőben 20 perc alatt) feketére sütjük (1.), sózzuk és letakarjuk, majd a külső, fekete részét lemossuk (2.). A paprika húsát késsel pépesre daraboljuk (turmixolhatjuk is, 3.). A bazsalikom leveleket lemossuk, leszárítjuk, majd forró olajban néhány másodperc alatt kisütjük, lecsepegtetjük.

Vigyázzunk, mert eléggé durrog, le ne forrázzuk magunkat. A rizottóhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és kevés olívaolajon dinszteljük.

Hozzáadjuk a rizst, megforrósítjuk, majd először a fehérborral, utána forró alaplével felöntjük. Többször visszaforraljuk, mindig annyi folyadékot öntve rá, hogy ellepje. Amikor majdnem kész (kb. 15-20 perc), hozzáadjuk a vajat, a parmezánport, és a sült paprikát. (4.)

A kecskesajtot négybe vágjuk, majd 1-1 szelet füstölt sonkába csomagolva, kevés forró olajon pirosra sütjük. Tálaláskor a rizottóra tesszük a sült sajtokat, és szórunk rá a sült bazsalikomból. (Ha esetleg vendégeket várunk, a rizottóhoz a rizst elő tudjuk készíteni, hogy a befejezés gyorsabb legyen. Mindent ugyanúgy csinálunk, de a rizst csak az alaplé hozzáadásától számítva 9-10 percig főzzük. Ezután szétterítve lehűtjük. Így később csak ehhez a rizshez kell még egy kis alaplevet és a többi hozzávalót hozzáadnunk, és készre főznünk)

Citromos pite és társai

Van, aki nem tud elképzelni egy vasárnapi ebédet finom desszert nélkül, a laktató fogások után kívánkozik még egy kis könnyű, mondjuk citromos pite vagy tortácska.

Citromos-lime-os pite

Hozzávalók 8-10 adaghoz: 125 g hideg vaj kockákra vágva 240 g süteményliszt 30 g porcukor 1 tojás a krémhez: 100 g vaj kockákra vágva 200 g finom szemű kristálycukor 5 nagy tojás 2 citrom 2 lime leve 30 ml limoncello (citromlikőr) 125 ml tejszín a sziruphoz: 220 g finom szemű kristálycukor 2 citrom 2 lime 60 ml limoncello

Tegyük a hideg vajat, a lisztet, a porcukrot és 1 tojást a konyhai robotgépbe, és dolgozzuk tésztává, majd folpackba csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. (Ha nehezen boldogulunk vele, próbáljuk meg két folpack között kinyújtani.) Helyezzük a kinyújtott tésztát a formába, majd 30 percre tegyük hűtőbe.

Séfünk ajánlata: Vigyázat nagyon finomak!

Első kézből: A keleméri báránykák a világhír kapujában

Mindennapi plusz: Koktélklasszikusok partira

Vacsoravendég: Béres Alexandra: nagyon nemzetközi vagyok!

Édes rombolás: Citromos pite és társai

Kirakatban: A legjobb, ami egy görögdinnyével történhet 

Sütőbab vagy -lencse használatával süssük elő a tésztát 10 percig.* Ezután eltávolítjuk a nehezéknek használt hüvelyest és a sütőpapírt, visszatesszük a sütőbe még 5-10 percre, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük a tölteléket. Tegyük a vajat és a cukrot egy keverőtálba, és reszeljük bele a 2 citrom és a 2 lime héját. Verjük kifehéredésig, habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd facsarjuk bele a 2 citrom és a 2 lime levét, öntsük hozzá a limoncellót és a tejszínt.

Jól keverjük el, majd öntsük a krémet az elősütött és kihűlt pitére, és süssük 20-30 percig. Ezután hagyjuk kihűlni. Készítsük el a szirupot: tegyük a cukrot és 125 ml vizet egy serpenyőbe, és alacsony lángon kevergessük addig, amíg a cukor el nem olvad.

Vágjunk a citromok és a lime-ok héjából hosszú csíkokat, tegyük a sziruphoz, öntsük bele a likőrt is, és magasabb hőfokon főzzük 5 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor vágjunk szeleteket a pitéből, a tetejét szórjuk meg porcukorral, és öntsünk rá a szirupból.

Tipp: Még különlegesebbé tehetjük ezt a desszertet, ha hozzá mézes-kókuszos grissinit kínálunk. Ennek elkészítése sem ördöngösség: a készen kapható grissinit mártsuk mézbe, majd forgassuk meg pirított kókuszreszelékben. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144384_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713540309
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144818_auto_resized.jpg
vg.hu

Pécsen 60 milliárdos beruházásba kezd a British American Tobacco

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17131917_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141618_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713540309
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124005_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713540309
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713540309
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143524_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fülig érő vigyorral közölte a boldog örömhírt Schobert Lara: összejött

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy