Test és lélek

Polgár Judit: királynő a férfiak között - interjú

Szükösdi Judit

Létrehozva: 2015.07.17.

Minden idők legsikeresebb női sakkozója tavaly nyáron jelentette be visszavonulását, azóta leginkább a képességfejlesztő oktatási programjára koncentrál. Polgár Judit élete a férjével és két gyermekükkel teljes – Olivér és Hanna természetesen tud sakkozni, de inkább a nyelvtudásra építenek.

Sakk az oktatásban

A Sakkpalota program 2013-tól a Nemzeti alaptanterv része lett mint választható tantárgy. Mik a tapasztalatok ott, ahol már bevezették?

A program nagyon sikeres, a gyerekektől, a tanítóktól és a szülőktől is kiemelkedően pozitív visszajelzéseket kapunk. Országszerte tíz referenciaiskolánkban tekinthető meg, hogy a gyakorlatban miként működik. Legutóbb például Nyíregyházán jártam egy tanórán, és öröm volt látni, milyen lelkesek a diákok, pedagógusok. Az oktatóprogram a sakk szabályrendszerét használja képességfejlesztésre – nem sakkoktatásról szól –, és nagyon sokrétűre dolgoztuk ki.

Gyakorlatilag az alaptantervben szereplő valamennyi tantárgy teljes elsős-másodikos anyagát tartalmazza, így például matematikát, írást, olvasást, környezetismeretet, éneket, de még kézműves-foglalkozásokat is. A gyerekek játszva tanulnak, egy nagyon szerethető sakkpalotát építettünk fel a figurákból. A kisdiákok könnyen azonosulni tudnak a palota lakóival, különböző történeteket és tárgyakat párosítunk a bábukhoz, így sok életszerű szituációt is képesek elsajátítani. Háromezer felett van a diákok száma, akik ezzel a programmal tanulnak, és több mint 130 különböző iskolából érkezett pedagógus végezte el az akkreditált képzésünket, munkájukat egy minden részletre kiterjedő kézikönyv is segíti.

Az egyik legnagyobb visszaigazolás arra, hogy a program milyen komplex és mennyire jól működik, ami az egyik szegedi iskolában történt. Tavaly szeptemberben vezették be a Sakkpalotát az egyik osztályban, ahol nem túl jó képességű gyerekek tanultak. Október végén, tehát két hónap alatt már nagy változásokat tapasztaltak a diákoknál, látták a rendezettséget, a fejlődést és azt, hogy jobban szerettek bejárni az órákra. A felgyorsult, digitális kor gyermekeinek készült ez a gondolkodást, kreativitást fejlesztő program. Világszerte érzékelhető, hogy mozgás történik az oktatásban, mert a régi, klasszikus tanítási módszerek nem működnek.

Ugyan a program nem erről szól, de magához a sakkhoz mennyire kapnak kedvet a gyerekek?

Sok olyan visszajelzés érkezett, hogy szívesen ismerkednek vele, érdekli őket. Örülök, mikor azt mesélik, hogy gyakran a szünetekben sakkoznak a diákok és nagyon sokan versenyszerűen is elkezdenek sakkozni, elindulnak a diákolimpián.

Magas célokat kitűzni

Nemrégiben a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányának választották. Milyen teendőkkel jár ez a titulus?

Fontos a játékosokkal való kapcsolattartás, a koordinálás. Alapvetően a sakk egyéni sportág, nem lehet rá úgy gondolkodni, hogy csapatsport. Ugyanakkor a napokban is edzőtáborba viszek két játékost, mert jó, ha a sakkozók tapasztalatot, eszmét cserélhetnek. Bár egész évben segítem őket tanácsokkal, a legtöbb feladatom a versenyeken lesz, így például a novemberi csapat Európa-bajnokságon, amit Reykjavíkban rendeznek. Figyelni kell arra, hogy a játékosok önbizalma meglegyen, ha úgy adódik, kezelni kell a stresszhelyzeteket, minél jobban levenni a felelősséget a vállukról.

Budapest pályázik a 2024-es olimpiára. Miért lenne jó, ha hazánkban rendeznék az ötkarikás játékokat?

Megpezsdíti az egész sportközeget. Minden sportolónak az olimpiai részvétel az álma, hát még ha a családtagok, barátok előtt szerepelhetne, az nagy motiváló erőt jelentene számukra. Ha végül nem is kapnánk meg a rendezés jogát, akkor is úgy gondolom, hogy érdemes magas célokat kitűznünk, hiszen az odáig vezető út is számos sikert hozhat. Egy olimpiának hatalmas utórezgései lennének, felbecsülhetetlen élményt jelentene, és biztosan több kisgyerek is kedvet kapna a versenyszerű sporthoz. De természetesen a szakértőknek érdemes nagyon alaposan megvizsgálniuk a gazdasági szempontokat.

Gyermekei, a tizenegy éves Olivér és a kilencéves Hanna hogy állnak a sakkal? Gondolt arra, hogy folytassa velük a módszert, ahogyan önt nevelték?

Tudnak sakkozni, néha versenyeznek is. Komolyabban nem merült fel a kérdés, hiszen mások a körülmények a családomban, mint amilyen nálunk volt gyerekkoromban. A szüleim mindketten pedagógusok, ők neveltek minket, apa tervében, az átgondolt, kidolgozott módszerben anya száz százalékig partner volt. Feladták a munkájukat, és szinte minden mást is, hogy a mi utunkat egyengessék. Mi nem éreztünk magunkban ekkora erőt és elszántságot. Az én karrierem, a versenyzés még javában tartott, amikor a gyerekeink abban a korban jártak, mint én a kezdetekkor. A férjem pedig állatorvos, rengeteg elfoglaltsággal jár a hivatása. Inkább az idegen nyelvek tanulására fókuszálunk a gyerekeknél, és arra, hogy minél több kultúrát ismerjenek meg, lássák a világot.

Mennyire szigorú anyaként?

Próbálok következetes lenni, van egy értékrendszer, amiből nem engedek. Ugyanakkor demokrácia van, megbeszélünk mindent. A szeretet a kulcs, az mindennél fontosabb. Ahogy az is, hogy egyensúlyban maradjanak a dolgok és elég időt töltsünk egymással.

Mit lehet tudni a nővéreiről, Zsuzsáról és Zsófiáról?

Zsuzsa Amerikában él, tanszéket vezet, egyetemi csapatában többszörös bajnokok segítik a munkáját. Zsófia Izraelben telepedett le, két fiú édesanyja, emellett velem dolgozik a Sakkpalota programon. Mindannyian nagyon közel állunk egymáshoz.

A sikernél nincs erősebb dopping

Nemcsak a sakkra gondolok, mikor azt kérdezem: mi kell ahhoz, hogy a nők sikeresek legyenek egy, a férfiak által dominált területen?

Nagyon sokat számít, hogy mi a helyzet a családon belül, hogyan viszonyulnak a gyermekhez. Nekem szerencsém volt. Fontos, hogy a szülők nyitottak legyenek, később pedig sok múlik a tanítókon, a környezeten. A férfiak és a nők gondolkodásban is különböznek, a kitűzött célhoz azonban más-más utakon ugyanúgy el lehet jutni. A sikerhez az is kell, hogy az önbizalom a helyén legyen, ne alakuljanak ki gátlások, ne hagyják, hogy a társadalmi szokások, a tradíciók gátakat szabjanak a törekvéseiknek.

Soha nem gondolt arra, hogy hiányozna valami az életéből szülei döntése, a választott életstílus miatt?

Nekem annyira korán elkezdődött a sakk, csak ötéves voltam. Azt szerettem volna, amit a testvéreim: versenyezni. Nagyon hamar jöttek is a sikerek, 9 éves koromban nyertem az első nemzetközi versenyemet. Kevés ennél erősebb doppingszer van. Szóval nem igazán merült fel bennem hiányérzet. Hatalmas dolog volt akkoriban a versenyekkel járó utazás. Ami ma már természetes, akkor még nem volt az, nekünk pedig különösen nem. Éppen ezért hálás vagyok, hogy nekem megadatott: a világban nőttem fel. Toleránsabb, elfogadóbb lettem, hiszen a legkülönbözőbb kultúrákat ismertem meg, más mentalitású emberekkel találkoztam. Mindez olyan látásmódot adott, ami megfizethetetlen.

A további tartalomból:

Életmód: Édes bűnök
Egészség: Panaszmentes élet laktózérzékenyen is
Takáts Eszter: Dalok a szerelemről
Szépség: Hogyan változik az arc az évtizedek során?
Intim Zóna: Fontos kérdések gyermekvállalás előtt
Párkapcsolat: A gyengéd szeretkezés az anyai ölelésben születik
Örök divat: Púder, pink, fukszia
Piel & Pelle: Anya és lánya együtt 

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713975312
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713975312
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159399_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokkot kapott a pár attól, ami a padló alól előkerült a felújításon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713975312
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713975312
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„34 évesen rákot diagnosztizáltak nálam, mert figyelmen kívül hagytam egy kínos tünetet”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157800_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ettől elolvadsz: Vajna Timi megmutatta, hogyan beszélget születendő gyermekével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158143_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rossz vége lett Curtis hajbeültetésének: „Keményen nézet ki”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött