Test és lélek

Nyugdíjas? Így utazza be olcsón Európát!

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.03.21.

<p>Végre kirepültek a gyerekek, van egy kis spórolt pénze és lenne kedve világot látni? A nyugdíjasoknak számos kedvezményt kínálnak az uniós országokban, amiket érdemes kihasználni. </p>

Forrás: Thinkstock

Sokan félnek nyugdíjasként belevágni egy hosszabb-rövidebb útba, illetve, bár itthon ingyen vagy pótjeggyel utazhatnak vonaton, fogalmuk sincs, hogy más országokban milyen kedvezmények illetik meg őket. 

65 év felett ingyen

Magyarországon bármely belföldi járaton korlátlan számban, díjmentesen utazhatnak a 65 év feletti és a nyugdíjas utasok. A vasútnál kivételt az IC-k és a gyorsvonatok jelentenek, amelyeken pótjegyet kell váltani. InterCity járatokon pót- és/vagy helyjegy váltása kötelező, gyorsvonaton gyorsvonati pótjegyet kell venni.

Irány Bécs!

Már egy kis ausztriai kiruccanás is üdítő lehet. Kevesen tudják, hogy Ausztria fővárosa az év minden szakában ké­nyelmesen elérhető a modern, légkondicionált kocsikkal közlekedő Railjet és EuroCity vo­natokkal, illetve az esti indulású Kálmán Imre EuroNighttal. Már 33 euróért egy négy napig érvényes kirándulójegyet vásárolhatunk, és akár egy kellemes tavaszi kirándulást is tehetünk Bécsbe.

Még távolabb

Igaz, hogy a MÁV belföldi kedvezményei nemzetközi utazáshoz sajnos nem használhatók fel, ám érdemes érdeklődni, mert a külföldi vasúttársaságoknál is akadnak különféle mérsékelt árú lehetôségek. Az About.com ismeretterjesztő oldalon az idősek utazásáról szóló tájékoztató cikkben azt írják, bár a legtöbb idős utazó a nyugdíjas kedvezményeket a vasúti bérlettel azonosítja, né­hány európai ország a jegyekre is kínál kedvezményt számukra. 

Szárnyaló lehetőség

Olcsó repülőjegyet sem reménytelen találni, bár erre lehet, hogy egy kicsit több időt kell szánnunk és rugalmasabbnak kell lennünk. Általában ér­demes több repülőjegy-ke­reső portál ajánlatát összehasonlítani, illetve kivárni az ak­ció­kat. A Repjegy.hu, illetve a Pelikan.hu internetes oldalak egyaránt kínálnak magyar nyelvű információt.

Jó vendégéjszakát!

A szállodáknál olcsóbban foglalhat szobát különfé­le szálláskereső hon­lapokon, amelyekből komoly kí­nálat találha­tó a vi­lághálón. Ne tartson ezek­től, de mindig alapo­­san olvassa el a korábbi vendé­­gek kommentjeit. Ilyenek példá­­ul a Boo­king.com vagy az airbnb.com. Ha eléggé kalandvá­­gyó, vá­laszthatja a kanapéször­­föt is, így akár ingyen kaphat ágyat és új barátokat vendégszerető embereknél. Ám ha van egy takaros kis lakása, használhatja a lakás- vagy ház­cserére szakosodott olda­lak szolgáltatásait, és kis sze­rencsével átmeneti időre akár egy párizsi garzonra is cserélheti otthonát.

Sajnos nem beszélek nyelveket, ezért mindig olyanokkal utazom, akik ebben tudnak segíteni – mondja Fodor Zsóka színésznő. – Ren­geteg élményt köszönhetek az utazásoknak. Azt sem tudom, hány országban jártam már, de a fél világot biztosan bejártam. Legutóbb Tunéziába utaztam karácsonykor a barátnőimmel, mert jobban szeretem külföldön tölteni az ünnepeket.

Vigyék a fiatalokat is!

Európai vagy nyugat-európai körutazáshoz az InterRail bérletet ajánlja a MÁV, amelynél a kedvezmények korhoz kötöttek, így a gyermekek, fiatalok, felnőttek és az idősebb korosztály számára külön tarifát állapítanak meg. Ez a bérlettípus Európa harminc országában érvényes Portugáliától Lengyelországig, Norvégiától Törökországig.

Használatával korlátlanul utaz­hatnak a résztvevő országok államvasúti hálózatán. Sőt egyes magánvasutak vonalain a választott napokon a kijelölt kocsiosztály is igénybe vehetô a jegy érvényességéig, míg más magánvasutakon a bérlet felmutatásával akár féláron is váltható menetjegy. Helyfoglalás-köteles vonatra azonban az InterRail-bérlettulajdonosoknak is meg kell váltania a helyfoglalását – írja a MÁV honlapja.

Ezenkívül ingyenesen vagy kedvezményesen utazhatnak bizonyos buszokon, hajókon, és a szállásárakból, továbbá a múzeumbelépők árából is lefaraghatnak. Az InterRail-bérlet ára a szezontól és a napok számától függően idősebbeknek első vagy másodosztályon 271–485 euró között mozog. A Senior bérletet hatvan év fölötti személyek válthatják meg, míg az ifjúsági bérlet váltására 28 éves kor alatt nyílik lehetőség.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714054812
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714054812
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161223_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159540_auto_resized.png
metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714054812
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714054812
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162376_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nekem központban kell lennem” – a Next Top Model Hungary sztárja a terveiről vallott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162189_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy a baj: két kisbusz és egy kamion ütközött az M5-ös autópályán

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött