Nézd meg, hogy eteti családját Havas Dóra

13+1 kérdés és válasz

A TV Paprika műsorvezetője nemrégiben a Gönci Barack Fesztivál háziasszonyaként is sikert aratott – most a saját konyhájáról és a hétköznapi étkezésekről mesél.

1. Milyen gyakran főz csak saját maga, a család vagy a barátok örömére?

Rendszeresen. Magunknak minden hétvégén és hét közben is legalább háromszor. Vendégségbe is mindig viszek magammal valamit, már elvárják a barátaim, hogy én ne egy üveg borral állítsak be.

2. Van kedvenc alapanyaga? Mi az?

Ez a szezontól és a pillanatnyi hangulatomtól függ. Nyáron a málna és az áfonya az, ami mindig van a hűtőben, és egy jó lecsóhoz való is mindig akad ilyenkor otthon. De nagyon szeretem a gönci kajszibarackot is, ami hungarikum, mindenképp érdemes lesz megkóstolni a VI. Gönci Barack Vigasságon, Boldogkőváralján július 1–2. között.

3. Melyik az, amivel soha nem lenne hajlandó dolgozni? Miért?

A soha ne mondd, hogy soha elv alapján ilyen igazából nincs, de nem fogok önként jelentkezni, ha pacalt vagy borjúmirigyet kell készíteni. Az állati belsőségek nem igazán az én világom. Disznóvágáson se voltam még és nem is tervezek menni.

4. Ha választhatna, kivel készíttetné el magának a tökéletes reggelit?

Ha a tökéletes reggeliről beszélünk, akkor sokkal inkább izgat az, hogy ezt ki készíti, mint az, hogy maga a reggeli mennyire tökéletes... Nincsenek ideáljaim, egy számomra izgalmas férfiember pont jó lesz. Ennél többet nem árulok el.

Tökéletes receptek a Gasztro magazinban, keresse minden második kedden a Borsban!

Fizessen elő a Borsra kényelmesen: online, bankkártyával!

Lapozzon bele:

5. Mi lenne a tálcán?

Pirított zöldségek, tökéletes 4 perces tojás és sajt.

6. Mióta tud főzni?

Még mindig nem tudok eléggé.

7. Milyen típusú ételeket fogyaszt a legszívesebben?

Nagyon szeretem az izgalmasan elkészített zöldségeket, halakat és mindenféle tengeri lényt, a könynyebb húsokat.

8. Fontosnak tartja az egészségtudatos táplálkozást?

Igen, de az egyensúly és nem a diéta szintjén. Nagyon odafigyelek a minőségi alapanyagokra és a kíméletes elkészítésre, de nem hiszek a megvonásban – néha kell egy kis édesség is!

9. Mit tesz ennek érdekében?

Megtervezem, mit fogunk enni és ahhoz veszem meg a hozzávalókat, vagy jól bevásárolok a piacon és abból gazdálkodom, amit felhalmozok a hűtőben. Gyakran járok piacra, mindig friss zöldséget és gyümölcsöt veszek és igyekszem nem kidobni semmit, hanem felhasználni.

10. Mi volt a legemlékezetesebb konyhai baki, amit nem szeretne megismételni?

Egyszer karamellát készítettem és közben telefonáltam. Nem tudom, miért gondoltam, hogy ez jó ötlet. A vége az lett, hogy a forró karamellát a tenyeremre csorgattam. Kórház lett a vége.

11. Melyik konyhai eszközt tartja valóban nélkülözhetetlennek?

Egy jó kést.

12. Mi az, amit soha nem használna?

Konyhai eszköz nincs, azokkal teljesen jóban vagyok és igazából az alapanyagokkal is megbirkózom, de természetesen mint mindenkinek, úgy nekem is vannak olyanok, amiket nem annyira szívesen használok. Ilyenek az állati belsőségek, kicsit viszolygok tőlük, de persze ha meg kell csinálnom egy ételt, akkor ugyanolyan profizmussal igyekszem kezelni ezeket is, hiszen egy jó szakács mindent tökéletesen megold, nincs különbség étel és étel között.

13. Milyen az ön számára az ideális konyha?

Sok benne a munkafelület és a fény, és rendelkezik az alapvető eszközökkel. Nem kellenek high-tech masinák az otthoni főzéshez, csak néhány jó serpenyő, megfelelő méretű lábasok és jó kés. Én még ragaszkodom a konyhai robotgépemhez. Persze mindenki eldöntheti, hogy mivel könnyíti meg a mindennapjait.

+1 Mi a kedvenc étele?

Ma éppen a citromos tökfőzelék. Holnap majd valami más lesz.