Nem is gondolná, hogy ezek a szívbetegség előjelei

Azt tudjuk, hogy ha fájdalmat érzünk a mellkasban vagy napok óta légszomjunk van, bajt jelez. A szív betegségeinek azonban más olyan tünetei is vannak, melyekre érdemes odafigyelni. 
Azt tudjuk, hogy ha fájdalmat érzünk a mellkasban vagy napok óta légszomjunk van, bajt jelez. A szív betegségeinek azonban más olyan tünetei is vannak, melyekre érdemes odafigyelni. 

A test különböző helyein és eltérő formákban mutatkozhatnak olyan tünetek, melyek többféle betegséget is jelezhetnek. A szív problémáinak is vannak olyan jelei, melyek könnyen összetéveszthetők más bajokkal, de, ha ezekből egyszerre több is fennáll, akkor már ajánlott elmenni egy kivizsgálásra. Nézzük, melyek ezek.

1. Szexuális problémák

Férfiaknál merevedési zavar, a nőknél a vágy csökkenése. Az erek meszesedése, egyre fokozódó elzáródásuk miatt csökken a teljesítmény. Ez a tünet azonban több más betegség és lelki probléma jele is lehet, így nem nagyon hozzák összefüggésbe a várható szívbajjal. Nőknél a menopauza is okozhatja, ami ugyan önmagában nem hozható összefüggésbe a szív- és érrendszeri betegségekkel, viszont növelheti ezek előfordulását. A stressz és a koleszterinszint növekedése és a vérnyomás-ingadozások is okozhatják ezt a tünetet, melyek mind növelik a szívbetegség kockázatát is.

© Fotó: Shutterstock

2. Horkolás és alvási apnoe

A reggeli fáradtságot gyakran a horkolás és az alvási apnoe okozza. Ez utóbbi rendkívül veszélyes, hiszen légzéskimaradással jár, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Ezen túlmenően a jelenség lehet a pitvarfibrilláció jele is. Mindezek arra hívják fel a figyelmet, hogy valami nincs rendben a szervezetben, ami szoros kapcsolatban áll a szívvel, így ajánlott a kivizsgálás.

© Fotó: Shutterstock

3. Gyulladt, vérző íny

Ez a jelenség leggyakrabban a fogágybetegség jele, ami akár az állkapcsot is veszélyeztetheti. Azonban ha már régóta tart ez az állapot, akkor ez arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész szervezetben van valamilyen gyulladás, ami extrém esetben az artériás betegség és a szívinfarktus kockázatát is növeli.

© Fotó: Shutterstock

4. Váll- vagy nyakfájdalom

A szorító érzés vagy a fájdalom a nyak és a váll tájékán nem csak az adott területen lévő izmok megfeszülését mutatja, hanem már veszélyt is jelezhetnek. A szívroham egyik jellemző tünete az erős nyomás a mellkasban és fájdalom a bal karban, de van, akinél a fájdalom inkább a nyakba, az állkapocsba vagy a vállba sugárzik ki. Ha nincs egyéb oka ezeknek a fájdalmaknak és egyéb tünetet is érez valaki, akkor azonnal hívjon segítséget, még akkor is, ha végül kiderül, csak vaklárma volt.

© Fotó: Shutterstock

5. Duzzadt lábak

Sok oka lehet annak, ha valakinek bedagad a lába, az egyik ilyen az, ha a szív már tud olyan erővel dolgozni, hogy fenntartsa az egészséges keringést. Ha esténként rendszeresen megmarad a zokni helye a bokán, gyakran tapasztal légszomjat, akkor vizsgáltassa ki magát!

© Fotó: Shutterstock

6. Gyomorfájdalom

Az emésztési problémák és a gyomorfájdalom is figyelmeztető jele lehet a szívbetegségnek. Az esetek többségében ritkán jelez súlyos tünetet, de előfordul, hogy a has felső területén érzett erős fájdalomérzet a szívroham jele. Főleg akkor, ha ez együtt jelentkezik a hányással, izzadással, légszomjjal és szédüléssel.

© Fotó: Shutterstock