Nem csak bor készíthető a szőlőből

A fürtös gyümölcsről mindenkinek a bor jut az eszébe, azonban más módon is használható nemcsak a termés, hanem a levele is. Ne hagyjuk kárba veszni a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag növényt! Amiből nem készül alkohol, használjuk fel másként! 

A fürtös gyümölcsről mindenkinek a bor jut az eszébe, azonban más módon is használható nemcsak a termés, hanem a levele is. Ne hagyjuk kárba veszni a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag növényt! Amiből nem készül alkohol, használjuk fel másként! 

Szőlőmagolaj

Külsőleg és belsőleg is ajánlott a fogyasztása. Könnyen emészthető, és csökkenti a szívinfarktus kialakulását, valamint erősíti a hajszál­ereket. Salátákhoz, de akár főzéshez is használhatjuk, napi két teáskanál jót tesz a testnek. Emellett a szőlőmagolajos arc-, valamint dekoltázsmasszázs csodát tesz a bőrrel. A fejbőrre kenve pedig regenerálja a hajhagymákat.

Szőlős, vizes uborka

A kovászos uborka egy másik fajtája, amihez nem használunk kenyeret. Szükségünk van szőlőlevélre, amelyet egy dunsztosüveg aljára teszünk, majd állítva helyezünk rá uborkát. Tegyünk még bele tormát és kaprot, majd a tetejére éretlen szőlőszemeket. Töltsük meg vízzel, majd rakjuk ki a napra forrni, akár a kovászos uborkát! Forrás után tegyük hűvös helyre, majd hagyjuk letisztulni!

Dolmades

A szőlő levele is felhasználható, méghozzá élelmiszerként. Leggyakrabban fűszeres, rizses darált disznó-, marha- vagy bárányhússal töltik meg a leveleket, de kerülhet bele még mazsola vagy aszalt barack. A leveleket először forró vízben előfőzzük 3-5 percig, majd megtöltjük az elkészített rizses hússal. Feltekerjük úgy, hogy ne essen szét a tekercs, majd citromleves vízben főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul.

Arcpakolás

A szőlőben található antioxidánsok és gyümölcssavak lelassítják a bőr öregedését. A szőlőt villával nyomkodjuk pépesre, a benne maradt héjdarabokat és magokat eltávolíthatjuk, ha zavar. Kenjük be vele az arcunkat és a dekoltázst, majd óvatosan masszírozzuk vele a bőrt! Ezután hagyjuk még rajta 15-20 percig. Az eredmény szinte azonnal szemmel látható: puha, rugalmas és sima lesz a bőr.

Mustméz vagy peszmeg

A törököktől származó sűrű, fanyarkás, mégis karamellás ízű szirupot szinte bármire rákenhetjük. Elkészítése egyszerű: a fehér vagy piros szőlőből származó mustot lassú tűzön addig forraljuk, míg sűrű, de még kenhető, lekvár jellegű anyagot kapunk. A főzés végén ízlés szerint rakhatunk bele sütőtökdarabokat, de almával vagy más gyümölccsel is kísérletezhetünk.

Keresse a magyart!

Aki piacon vásárol szőlőt, figyeljen arra, hogy ne a külföldi nagyszeműt válassza, mert az íztelen lehet – mondta dr. Aklan György szőlész-borász szakmérnök. Inkább a magyart keressük, és mindig az időszaknak megfelelőt! Most aktuális például a Csabagyöngye, az Irsai, a Szőlőskertek királynője, valamint rövidesen a Chasselas. A kertben található szőlőtőkénél figyelni kell a kártevőkre. Madarak és darazsak ellen a háló jó megoldás lehet.