Test és lélek

Nem árt a szervezetnek az októberi nyár - de készülni kell a végére!

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.10.12.

<p>Még egy hétig biztosan élvezhetjük a késő nyarat az őszben, azaz az olyan napokat, amikor 20 fok felett lesz a csúcshőmérséklet. Sokan örülnek, mások inkább attól tartanak: nem egészséges dolog ez, megsínyli úgy a szervezetünk, mint a természet. </p>

Balzsam testnek  és léleknek 

A legtöbb ember boldog, ha ilyen napos és langymeleg az október – már persze a csípős reggelektől eltekintve. Vannak azonban, akiket ilyenkor erős migrén kínoz, de akár rosszul is lehetnek a nagy napi hőingás miatt. Nekik mindenképp ajánlott orvoshoz menni egy vizsgálatra, a szerencsés többségnek viszont testileg és lelkileg is jót tesz ez az idő. 

– Egy ilyen enyhe ősz ko­rántsem annyira megterhelő a szervezetnek, mint a nyári kánikula vagy a nagyon szeles, esős időszakok – magyarázta a Borsnak dr. Kóczán István belgyógyász.

– Ami fontos ilyenkor, az a réteges öltözködés, és hogy sok-sok gyümölcsöt és zöldséget együnk, hogy pótoljuk a vitaminokat. Az őszi melegben az elegendő folyadékivásról sem ildomos megfeledkeznünk. Ha majd a lehűlés fokozatos lesz, vagyis a hideg nem drasztikus hirtelenséggel váltja fel a mostani időt, akkor nem fog komolyabb problémát okozni. Az egyetlen dolog, amire fel kell készülnünk, az influenza.

A növénynek is van esze

A laikus ember azt gondolná: a természet rendjét biztos megzavarja, ha ilyen kellemesen enyhe az október. Ám Herold Ferenc kertészmérnök megnyugtatott minket: szó sincs ilyenről, a természet tudja, hogy ősz van. 

– A növények télre való felkészülése nem csak attól indul el, hogy lehűl a levegő. A nappalok rövidülését – a napfényes, világos órák csökkenését –, és az éjszakai-hajnali hideget is érzékelik. A nappali meleg ezeket a „tapasztalásokat” nem befolyásolja mérvadóan – ma­gyarázta a szakember hozzátéve: a legnagyobb hiba, amit ilyenkor elkövetünk, hogy elfeledkezünk a növényeink locsolásáról.

– Mivel a lombok nagy része még fent van a fákon, bokrokon, párologtatnak is, ezért fontos ilyenkor is a vízpótlás. Enélkül ugyanis nem tud felkészülni a telelésre. Lényeges az is, hogy ha sötét, hűvös helyre tettük korábban a növényeinket áttelelni – például a pincébe –, hozzuk elő őket újra, és csak akkor vigyük vissza, amikor már tényleg beálltak a hidegek. A cél, hogy minél kevesebb ideig legyenek számukra stresszes helyen.

Napsugarakkal fűtsük a lakást!

A hó elején már sok otthonban feltekerték a fűtést a hirtelen jött hideg miatt, most nyugodtan visszavehetnek belőle. Lényegében elég csak a hidegebb esti-éjszakai-hajnali órákban fűteni, hogy az ágyból kikelve ne legyen hűvös az otthon. A szakértők szerint persze a hálószobákban bőven elég a 18 fok, mivel úgy pihentetőbb az alvás, tehát akár hagyhatjuk is békén a ra­diá­torokat, konvektorokat, egy melegebb pizsama is bőven jó.

Befoghatjuk a napfényt is fűtésre, ha szerencsés fekvésű a lakás, és besüt a nap. Pár fokkal is melegebb lehet odabent – ingyen. Az üvegházhatásként ismert fizikai jelenséget kell kihasználni napközben, ami természetszerűen csukott ablakoknál hatásos.

Eddzen teával! 

Most folyamatosan erősítenünk kell az immunrendszerünket, hogy a hideg idő beköszöntével elkerüljük a megfázást és az influenzát. Mi itt, a Borsban a pirulák, tabletták helyett inkább a teákra esküszünk, mivel természetes módon támogatják a szerve­zetünket.

GYÖMBÉRTEA Erősíti a szervezet ellenállóképességét, pezsdíti a vérkeringést, csillapítja a köhögést. Minél több ideig áztatjuk a gyömbért, annál csípősebb lesz az íze, de a jótékony anyagok is jobban kioldódnak belőle.

CSIPKEBOGYÓTEA C-vitamin-tartalma miatt véd a náthától, de ha már megfáztunk, akkor is segít enyhíteni a tüneteket, ezért ősszel nyugodtan kortyolgassuk! Csak langyos vízbe áztassuk a bogyókat, mert a benne lévő vitamin nem bírja a meleget.

PEMETEFŰTEA A többi között megfázás, hurutos köhögés ellen ajánlják, ezért ha észleljük az első tüneteket, érdemes meginni egy-egy csészével.

FEKETE TEA A benne található csersavaknak köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a vírusos megbetegedésekkel szemben, az antigének miatt pedig segít a gyulladások leküzdésében.

Várható időjárás mától jövő hét vasárnapig

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27390_resized.jpg?avcount=1713963617
origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27394_resized.jpg?avcount=1713963617
origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157014_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153341_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27391_resized.jpg?avcount=1713963617
origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155305_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Cuki vidra fürdőzött a Balatonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713963617
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158828_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Talán fentről nézett" - autóbalesetben halt meg a Katasztrófavédelem 27 éves munkatársa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött