Test és lélek

Nehezen alszik el? Ez lehet az egyik oka

Bors

Létrehozva: 2015.06.02.

Egy nemrég megjelent amerikai orvosi tanulmány szerint az átlagosnál jóval kevesebbet alszanak azok a gyerekek, akik elalvás előtt okostelefont és táblagépet használnak. Mellőzni ugyanakkor mégsem érdemes, az eszközöknek ugyanis komoly fejlesztő hatásuk lehet.

Arról kérdeztük olvasóinkat, ki mikor adott először érintőképernyős eszközt gyermeke kezébe, és azt szokta-e használni gyermeke lefekvés előtt. Egyáltalán: van-e bármilyen szabály, amit be kell tartani a használatukhoz?

Nem reprezentatív felmérésünkből kiderült: a válaszadók többségénél van házi szabály – vagy a jó érdemjegyekért, vagy az otthon elvégzett házimunkáért cserébe vehetik kézbe az eszközt. A legtöbben alvás előtt is megengedik a készülékek használatát, ám többen jelezték: a gyermekük másnap fáradtan ébred.

– A lányom 5 éves volt, amikor először vett a kezébe táblagépet. Most 8 éves múlt, és már laptopot és okostelefont is használ – igaz, nem napi rendszerességgel. Fontosnak tartom, hogy kezelni tudja ezeket. Ha közvetlenül lefekvés előtt használja, akkor sokkal nehezebben alszik el, ezért lefekvés előtt minimum 1 órával ki kell kapcsolnia, így nincs is gond az elalvással – írta kérdésünkre egyik olvasónk. A szakemberek szerint ennek a jelenségnek tudományos oka van.

A fény tehet mindenről

– Nagyon röviden összefoglalva azt mondhatjuk, hogy az ember ilyenkor az eszköz által kibocsátott kék fény miatt nem tud könnyen elaludni. Ha nem használunk mesterséges fényt, akkor a sötétedéssel az agyban található tobozmirigy fokozza a melatonin termelését, ami álmosságot fokozó hormon. Ha az ember táblagépet, vagy okostelefont használ sötétedés után, hiszen egy erős fénnyel terheli meg a szemet. Főként a kék fény az, ami nem engedi, hogy melatonin termelődjön – magyarázza Bodosi Balázs egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem Élettani Intézetének munkatársa. Az alvás ugyanakkor nem csak a kipihentségben játszik fontos szerepet.

A régi mondás úgy tartja: „Aludj sokat, hogy nagyra nőjj!". Ez a népi megfigyelés teljes mértékben igaz, ugyanis a gyermekekben termelődő növekedési hormon nagyjából 60 százaléka éjszaka, az úgynevezett mélyalvás fázisában szabadul fel, így később ez határozhatja meg a testmagasságunkat is. Emellett az sem mellékes, hogy az eszközhasználattal gyakran egyfajta izgatottság is együtt jár. Ilyenkor adrenalin termelődik, ami fokozza az ember éberségét, így emiatt is nehezebben alszunk el – mondja a szakember.

Ezek miatt tehát egyáltalán nem ajánlott, hogy a gyerekek közvetlenül lefekvés előtt vegyék a kezükbe ezeket az eszközöket, máskor azonban kifejezetten ajánlott, az ugyanis sokféle képességet fejleszthet – akár már 3 éves kortól is.

Fejleszti a gyerekeket

– Elsősorban a finommotorika – vagyis a kéz finommozgásainak összerendezettsége – és a manipulációs készségek, valamint a taktilis – bőrünkkel történő – érzékelés fejlődésére vannak jó hatással a táblagépek és okostelefonok, mivel azokat nagyon finom mozdulatokkal kell irányítanunk. Emellett az audiovizuális készségre, a rövid és hosszú távú memóriára, a szemkép-koordináció fejlődésére, a vizuomotoros képességekre, valamint a szabálykövetés és a szabálytudat kialakítására is pozitív hatással lehetnek – mondja Herczeg Ágnes gyógypedagógus. A szakember szerint már azzal is fejlődhet a gyermek, ha bekapcsolja az eszközt, hiszen a bekapcsolás és a játék elindításának folyamata épp a szabálykövetés kialakításában segédkezik.

– Sok olyan érintőképernyős eszközre fejlesztett játék létezik, amivel egy-egy területet kifejezetten jól lehet fejleszteni. Ezeknél általában életkor szerint is kiválaszthatjuk, milyen nehézségű feladatot kelljen megoldani, ezek segítségével pedig komoly fejlődést lehet elérni. Egy hároméves gyerek már tudatosan képes használni egy memóriakártyás játékot, míg az ennél fiatalabbaknál inkább csak mesék nézésére alkalmas az eszköz – magyarázza a szakember.

Technikával a jobb alvásért

Ma már nemcsak telefonálásra, játékra, zenehallgatásra vagy épp a közösségi oldalak böngészésére jó a telefonunk, hanem arra is, hogy minél inkább kipihenjük magunkat. Több olyan alkalmazást fejlesztettek már, amely alvásunkat monitorozza, ennek köszönhetően pedig akkor ébreszt fel bennünket reggel, amikor az a legideálisabb.

– Biztos mindenkivel előfordult már, hogy alvás után nehezen ébredt fel. Ennek oka, hogy nem a megfelelő fázisban érte az ébredés: lehet, hogy 6.55-kor épp a mélyalvás fázisában van, ezért hiába szól az óra, nagyon nehezen indul a napunk. Könnyen elképzelhető, hogy ilyenkor egy picivel korábban, például 6.30-kor jóval éberebbek vagyunk, és könnyebben fel tudnánk kelni. Ezek az alkalmazások egy-egy éjszaka adatait mérve kiszámítják, mikor vagyunk a legéberebbek, és igyekeznek akkor felébreszteni minket, amikor az éberség a maximumon van. Ha szeretnénk kipihentek lenni, nem árt, ha erre is odafigyelünk – tanácsolja Bodosi Balázs.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089155_auto_resized.png
origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711672218
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17067676_auto_resized.jpg
life.hu

Íme, azok a csillagjegyek, akik kiváló anyává válnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083766_auto_resized.jpg
vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17078857_auto_resized.jpg
life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091212_auto_resized.jpg
vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711672218
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17025426_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711672218
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073487_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem normális" - Harry herceg kiborító viselkedésére szavak sincsenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/JmHfTibHr1n8GMOthOqKbLlYRwMklrpXPyMmnp3NQaQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyZjk5NmE0ZWQ2YzRmMGViYjQwMmM3N2Y3ZTllMmIz.jpg
Ezo

Hétfőn érkezik a telihold, ez a négy csillagjegy már ma érezheti a hatását

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/nYMsw4zKCvYAZ6pQY_UmjgNi8htapMVwcLVH1IQzkbA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2E4NTk4MmYxNDU4YTRhMTJhOTVmMmVkY2FmNjg5NGEz.jpg
Ezo

Ősi tudás tárul fel: ezt árulja el rólad az atlantiszi horoszkóp