Harold Pinter és Lady Antonia Fraser

Nagy szerelmek: hatgyerekes főnemest csábított el az író

Harold Pinter Nobel-díjas brit író mindig is rabja volt a nőknek. Senki sem hitte volna, hogy amikor elcsábította a hatgyerekes ladyt, egy életre szóló szerelem kezdeti lépéseit láthatjuk.
Harold Pinter Nobel-díjas brit író mindig is rabja volt a nőknek. Senki sem hitte volna, hogy amikor elcsábította a hatgyerekes ladyt, egy életre szóló szerelem kezdeti lépéseit láthatjuk.

Harold Pinter származása nem egyértelmű, egyesek szerint Magyarországról kivándorolt zsidó család gyermeke, más források szerint portugál vagy lengyel felmenőkkel rendelkezett. A lényeg: apja szabó volt, anyja háztartásbeli, 1930-ban született. Gyerekként verseket írt, majd a sport felé fordult, fiatalon színészként kereste a kenyerét, olykor kiegészítésként postásként vagy felszolgálóként dolgozott.

De tehetsége nem hagyta nyugodni, elkezdett írni. Közben a magánélete is rendkívül hektikusan alakult, ugyan Vivien Merchant színésznővel 1956-tól élt házasságban, számos szeretője volt, köztük Joan Bakewell tévés és egy amerikai celeb, de neje egyikőjükről sem tudott. Ám amikor 1969-ben megismerte Lady Antonia Frasert, a hatgyermekes nemes asszonyt, minden megváltozott. Ugyan hat évet kellett várni, amíg a plátói szerelemből viszony lett, de amikor erre sor került, a feje tetejére állt az életük.

Az Antoniával folytatott heves viszonyt képtelenség volt titok­ban tartani, az évtized egyik legnagyobb botránya ke­reskedett a jó családból származó, hatgyermekes asszony és az alulról felkapaszkodott író szerelméből. Antonia férje, Sir Hugh Fraser konzervatív képviselő volt, kifogástalan családi háttérrel, Pinter egy zsidó szabó fia, aki alantas munkákat vállalt, hogy feltörjön, nőügyei, azután, hogy a ladyvel összejött, szép lassan napvilágra kerültek.

Ám a szerelmeseket ez mit sem zavarta: a történészként rendkívüli tekintélynek örvendő nő elhagyta a férjét – pontosabban a férje költözött el a házukból, Pinter válása sokkal nehezebb és hosszabb volt, csak 1980-ban mondták ki a boldogító nemet, hogy aztán feleségül vehesse a ladyt, akivel közös gyermeket már nem vállaltak, tekintve, hogy Pinternek volt egy fia Vivientől, Lady Anto­-niának pedig hat Sir Hughtól. Boldogságuk töretlen volt, Pinter 2001-ben diagnosztizált rákbetegsége vetett árnyékot szerelmükre, amelynek csak a 2008-ban bekövetkezett halála vetett véget. A lady, aki remek történelmi művei után népszerű detektívregényeket írt, ma is él: 83 éves.

Ha több kell az átlagosnál, keresse a Borsot a Magazinokkal!