Művészet: posztert köt a sunájában eláztatott fonalból – 18+ videó

Végre! Visszatért a művésznő, aki a sunájából köt. Most egy posztert csinál olyan fonalból, amit a hüvelyében készít (áztat) elő.
Végre! Visszatért a művésznő, aki a sunájából köt. Most egy posztert csinál olyan fonalból, amit a hüvelyében készít (áztat) elő.

2013 végén fogott bele nagy visszhangot kiváltó, 28 napon át tartó projektjébe Casey Jenkins. Az ausztrál művésznő minden nap feldugott a vaginájába egy fehér pamutgombolyagot, és a punciját megjárt fonálból kötögetett egy óriási sálat. Az alkotással akkor sem hagyott fel, amikor beköszöntöttek a menstruációs napjai, ami által „véletlenszerű” véres mintázatot is kapott a hatalmas sál. Tulajdonképpen ez volt a projekt lényege is: a havi ciklusa határozta meg vizuálisan a művet, ami így rózsaszín-barna-fehér lett.

„Bizonyos módon furcsán kellemetlen picit, néha viszont kifejezetten izgató. Egy kicsit feszélyezve, korlátozva érzem magam, de nem fáj” – írta le Jenkins azt, amit a fonalgombolyag okoz a kelyhében. A művészi aktus célja egyébként az volt, hogy felszámolja a női testtel kapcsolatos előítéleteket: „Remélem, hogy az emberekben megkérdőjeleződnek a vulvát övező, berögzült félelmek és negatív képzettársítások” – magyarázta a Gawker hírportálnak.

De elszámította magát, ugyanis tömegével kapta a durva, elutasító, kedvezőtlen reakciókat. Özönlöttek hozzá a sértő, gyűlölködő, gúnyolódó vagy éppen az undort kifejező kommentárok, de még halálos fenyegetéseket is kapott. Végül a Guardian című lapban tett közzé egy választ, hogy megmagyarázza, miért csinálja azt, amit. Aztán beszüntette művészi fellépéseit.

Most azonban visszatért új projektjével. Ezúttal profi ipari kötőgépekkel készít el egy hatalmas, feliratos pamutposztert; a szövegek pedig azok a gyűlöletkommentek, amiket 2013-ban kapott. Az alapanyag természetesen a menstruáló hüvelyében „megszínezett” pamutgombolyag. Emellett egy olyan gubót is köt vaginális fonalból, ami azon kívánságát jelképezné, hogy az embereket több magánszféra illesse meg.

A művésznő azt is elárulta: a sok negatív reakció nagyon megterhelte, a gyűlölet ugyanis rettentő le tudja fárasztani az embert. Ugyanakkor elismerő leveleket és e-maileket is kap. A családja, a barátai és a rajongói is motiválták, hogy menjen tovább az útján. „A nemi alapú gyalázkodás az interneten mindennapos és dühítő, de változásokat is elindíthat az emberben. Nem vagyok kapható arra, hogy a valóság agyonnyomjon, sem hogy elrejtőzzek előle” – írta egy friss kommentárjában.