Test és lélek

Mondja meg, mikor riad fel - megmondjuk, miért!

Bors

Létrehozva: 2017.10.16.

<p>A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A 12 fő szervünk kétórás időközönként „váltja egymást” a munkában, a maga idejében az éppen aktuális „dolgozó” birtokolja szinte az összes energiánkat. </p>

Forrás: Thinkstock

Éjjelente felébred?

Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik. Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például ne késztessük bőséges vacsorával éjjel a májunkat aktív munkára, ha éppen pihen.

23-1 óra között:Az epehólyag ideje

Ilyenkor nehéz az epegörcsöt csillapítani. Az epe éjszaka dolgozik, ezért van a mondás: „alszom rá egyet”. Aki nehéz döntés előtt áll, mindenképpen kerüljön ágyba legkésőbb 22 óra körül, hogy az epe dolgozni tudjon.

Ebben az időszakban lelassul az anyagcsere, a testhőmérséklet csökken, a szervezet megnyugszik, ellazul.

1-3 óra között: A máj ideje

Ebben az időszakban újul meg a máj. Ebben a két órában táncolni, aktívan mozogni, sportolni különösen káros, mert nem tud a szervünk megpihenni. Méregtelenítő munkáját gátolja az éjszakai evés is. Intenzív álmok, vagy ha ilyenkor felébred, azt jelenti, hogy oda kell figyelnie erre a szervére. 

3-5 óra között: A tüdő ideje 

Van, akinek ilyenkor kezdődik a nap. A paraszimpatikus idegrendszer szerepe csökken, a szimpatikusé nő, ami azt jelenti, hogy az éjszakai nyugalmi fázis a végéhez közeledik, egyre éberebbek leszünk. Azok az embe­rek, akik feszültek, aggódnak valami miatt, rágódnak valamin, ebben az időszakban rendszeresen felébredhetnek.

Ebben a két órában szoktak jelentkezni az asztmás rohamok is. Az ébredés másik oka vese- vagy húgyhólyag-gyengeség is lehet: ha hajnalban kell kimenni WC-re, a hólyag energetikai minimumának idején.

5-7 óra között: A tisztulás, a vastagbél ideje

Éjszaka dolgozzuk fel azt, amit napközben magunkhoz veszünk: ételt, információkat. Hajnalban van a legalkalmasabb időpont a kiválasztásra: elengedni mindazt, amire nincs szüksége a szervezetnek. Így a napot megkönnyebbülve, tiszta lappal kezdhetjük. Éppen ezért nagyon fontos a reggeli rituálé: egy pohár meleg víz után elmenni a mellékhelyiségbe. A vastagbél különösen igényli a ritmust, a rendszert, ezért van az, hogy az olyan változásokra is rosszul reagál, mint például az utazás.

7-9 óra között: A gyomor időszaka 

Ilyenkor kell elfogyasztanunk a reggelinket. A vastagbél hajnalban elengedi a régit és 7 órától a gyomor készen áll az új fogadására, eléri energetikai maximumát. A felvett táplálék ebben az időben maximálisan hasznosul, ekkor a legnagyobb az emésztés ereje. Egy kiadós reggeli, főtt gabonából vagy tojásból a legjobb, ami ebben az időszakban történhet. A szénhidrátokat ekkor égetjük el a leggyorsabban.

Reggel kellene a legkiadósabban étkezni, lehetőleg megadva a módját, nyugalomban, hogy meglegyen a kellő energia az egész napos feladatokhoz.

9-11 óra között: Lép, hasnyálmirigy 

Az idegrendszer teljesítőképessége ekkor a legmagasabb. Ideális esetben egy kiadós reggeli által megerősödve kezdjük a napot, tele energiával. A legjobb időszak a munkához, a szellemi teljesítményhez. Ekkor nagyon ellenállóak vagyunk, a legjobb időszak orvosi beavatkozásokhoz, operációkhoz – a sebgyógyulás is gyorsabb. A rövid távú memória is jó formában van, hatékonyan tudunk tanulni, az ösztöneink is jól működnek.

Időzítsünk megfelelően!

A hagyományos kínai orvoslásban az időzítés alapvető fontosságú az egészség és a jólét fenntartásához – mondja Zhang Edit, az EMC Meridián Egészség Klub tulajdonosa.

Testünk úgy működik, mint az óramű, és minden egyes szerv meridiánnak két órája van, amikor az energia a csúcsán van. Ez a 24 órás időtartam alatt az óramutató járásával megegyező irányban halad át a 12 meridiánon keresztül, és a Yin (hideg) és a Yang (meleg) energiák között mozog. Ha követjük ezt az órát, az erősítheti az egészségünket.

Az olyan tevékenységek megfelelő időzítése, mint például az étkezés, biztosítja az energia megfelelő áramlását és az emésztőrendszer működését.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159667_auto_resized.jpg
origo.hu

80 évvel ezelőtti kép került elő Terence Hillről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714061412
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megbolondult az időjárás? Elképesztő, ami most jön!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158568_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162142_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött