Misszionárius pózban fogan a legtöbb baba

Akik családalapításra adták a fejüket, azoknak szembe kell nézniük a rokonok, szomszédok és mindenki jó tanácsaival. Bár legszívesebben azt kívánnánk, hogy „hagyjatok már a francba” mégis néhány jó tanácsot érdemes megfogadni, de vannak, amiket messziről kerüljünk el! Íme, ezek azok!

© Thinkstock

Segíthetnek a számok

Sokan évekig próbálkoznak mégsem sikerül összehozniuk egy kisbabát. Vajon vannak dolgok, amelyeken változtatniuk kellene? A szakemberek szerint, minél gyakrabban szexelünk, annál nagyobb eséllyel következik be a gyermekáldás. Viszont akiknek ez nem elég, akár matematikai pontossággal is kiszámolhatják, hogy mikor a leginkább fogamzóképes a nő. Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy annak lehetősége, hogy egy spermium megtermékenyítse a petesejtet, általában csekély. Leginkább 4-5 nap az, amikor a teherbeesés bekövetkezhetne. Ezek a napok közvetlen az ovuláció és az azt megelőző napok. Ellenben azt se felejtsük el, hogy az időzített szeretkezés miatt lankadhat a vágy.

© Thinkstock

Számoljunk le a tévhitekkel!

Sokszor hallani, hogy a teherbe esést befolyásolja a pár testhelyzete a szex után. Nos, lássuk mennyire igazak a szóbeszédek! Leginkább azt várná az ember, hogy a „gravitáció, majd teszi a dolgát”, de valóban is így van? Az igazság az, hogy az ondósejteknek át kell úszniuk a méhnyak nyílásán keresztül a méhbe, majd a petevezetékekbe, ahol a petesejtet találják. Éppen ezért logikusan következtethetnénk arra, ha mondjuk gyertyaállásban tartjuk a lábunkat, vagy bicikliző mozgást végzünk felemelt végtagokkal, akkor az ondósejteknek segítséget nyújtva nem kell megmászniuk akkora „emelkedőt”. Azonban bármennyire is tetszetősen hangzik, sajnos ezek a módszerek mégsem fokozzák a fogamzás esélyét.

A legjobb testhelyzetek

Egyelőre nem bizonyították be, hogy egyes szexuális pózok előnyösebbek lehetnek, mint a társaik, de hát egy kis gyakorlás senkinek sem árt (nem igaz?). Sokak szerint olyan testhelyzetet kell választanunk, amelyek biztosítják a spermiumok minél közelebb jutását a méhszájhoz, mint például a misszionárius vagy a kutyapóz. Ezek mellett azok a szemtől szembeni figurák is jók lehetnek, amelyekben a nő a csípőjét megemeli, így segítve a dőlésszöget, hogy a spermiumok a legjobb irányba haladjanak.

© Thinkstock

A stressz is okozhat meddőséget

Amikor egy pár a gyermekvállalás mellett dönt, az első hónapok próbálkozásait még áthatja az optimizmus és az intimitás. Később, ahogy az idő telik, elkezdődik az időzített együttlétek és a különböző, praktikák bevetése. Már ez önmagában stresszhelyzetet teremt, hiszen a pozitív légkörű babavárás feszültséggel, szorongással, drukkal teli „babaprojektté” alakul.

Sokat hangsúlyozzák a stressz „rágörcsölés” akadályozó szerepét. Ez a jelenség valóban létezik, ezekben az esetekben keressünk fel szakorvost, aki a lelki feloldottságban a segítségünkre lehet! – mondta Szeghy Krisztina pszichológiai mentor, családsegítő konzulens.