Test és lélek

Mindenkit megnyugtat az elektromos cigaretta

Bors

Létrehozva: 2012.11.09.

A dohányzási törvény szigorítása, az áremelkedés és az egészségük miatt egyre többen szeretnének leszokni káros szenvedélyükről. Az utóbbi időben került reflektorfénybe az elektromos cigaretta, amit egyre többen használnak, azt azonban még nem tudjuk, milyen hosszú távú hatásai vannak ennek a szerkezetnek.

Vannak, akik a leszokáshoz hívják segítségül az elektromos cigit, mások csak pótszerként használják azt olyan helyeken, ahol nem lehet rágyújtani. Az egyre több helyen és sokféle változatban kapható dohányzást pótló eszközről már többféle hír is elterjedt. Hallhattuk már, hogy nagyon jó segítség a leszokásban, de azt is, hogy károsítja az egészséget. Az elektromos cigaretta hatásairól kérdeztük dr. Hangonyi Csilla tüdőgyógyász allergológust.

Még nem ellenőrzik

* A gyógyszertárban is kapható leszokást segítő termékek már átestek az engedélyeztetésre vonatkozó eljáráson, pontosan fel van tüntetve rajtuk a bennük található nikotin mennyisége, és mellékelve van hozzájuk egy használati útmutató. A hazánkban is kapható elektromos cigarettával azonban eddig még semmiféle hivatalos vizsgálatot nem végeztek, hosszú távú hatásait sem ismerjük – hívta fel a figyelmet dr. Hangonyi Csilla. – A WHO (Egészségügyi Világszervezet) még nem fogadta el leszokást segítő eszköznek, ezt rendkívül szigorú szabályok írják elő.

Az elektromos cigaretták közt vannak nikotintartalmúak és nikotinmentesek is. Az előbbieken jó esetben pontosan van feltüntetve a nikotin mennyisége, de probléma, hogy ez nincs vizsgálva. Az utóbbiakat különféle növényekkel, füvekkel, aromákkal ízesítik, viszont egyes termékeknél nincs feltüntetve, hogy pontosan milyen anyagokat tartalmaznak, ez pedig az allergiára, asztmára hajlamos betegeknél lehet veszélyes, mivel ha érzékenyek rá, rohamot okozhatnak.

Odafigyeléssel használhatjuk

* Mindezek ellenére óvatosan lehet használni az elektromos cigarettát. Nálunk is volt olyan beteg, aki ennek segítségével szokott le a dohányzásról úgy, hogy közben orvos is segített neki – mondta a tüdőgyógyász szakember.

– Lényeges azonban, hogy figyeljünk oda a vásárlásnál! Aluljáróban, ellenőrizhetetlen helyen ne vegyünk! Csak olyat válasszunk, melyen fel van tüntetve az összes anyag, ami benne van és a nikotin mennyisége is! Ma már lehet ilyet találni, hiszen elég nagy kampány kíséri ezeket a termékeket, így van olyan gyártó és forgalmazó, aki figyel erre. Hazánkban is vannak már olyan helyek, ahol szinte az összes fajtát tartják, és ki is lehet próbálni azokat, így megtalálhatja a vásárló a viszonylag biztonságosabb darabokat.

Árt a tüdőnek?

* Ebben a szerkezetben a vízgőz helyettesíti a füstöt, ezt szívja le a használója, ez szállítja a benne lévő nikotint és ezt fújja ki, imitálva a valódi dohányzást.

* Ez a vízpára nem árt a tüdőnek, hiszen párát beszívunk az utcán is vagy a gőzfürdőben. A szerkezetből beszívott vízpára egy része lecsapódik a tüdőben, a többit kilélegzik – tájékoztatott a szakember. – Ami káros lehet, az az, amit a pára visz. Ez főként az ismeretlen tartalmú e-cigarettáknál fordulhat elő. Valójában azonban még nem ismerhetjük a pontos hatásait, mivel egyrészt még alig van múltja, így tapasztalatai sincsenek ennek a szerkezetnek, másrészt még vizsgálatokat sem végeztek ezzel kapcsolatban. Amire feltétlenül ügyelni kell, hogy a nikotint is tartalmazó cigaretta használója ne feledkezzen bele ennek szívásába. Ez azért lehet veszélyes, mert míg az igazi cigi elég egy idő után, addig ezt sokkal több ideg használhatja egyfolytában. A túlzásba vitt nikotin pedig mérgezést okozhat.

Le lehet vele szokni?

* Orvosi felügyelettel meg lehet próbálni ezzel leszokni a dohányzásról, de hatása kettős lehet – hívta fel a figyelmet dr. Hangonyi Csilla. – Ez fenntartja a dohányzás illúzióját, így nehezebb elhagyni azt. Azoknak többet segíthet, akik éppen emiatt nem tudnak felhagyni szenvedélyükkel. Ők, ha egy idő után elhagyják a nikotint is belőle, megtarthatják azt a mozdulatsort, ami miatt addig nem tudtak szabadulni a dohányzástól. Azt azonban még nem tudni, hogy ennek rendszeres használata miként hat a szervezetre. A leszokáshoz szükséges még az erős elhatározás és ajánlott az orvosi segítség is.

Előnyök és hátrányok

* Előnye, hogy nincs füst, nincs mellette passzív dohányzás. Nem büdös, szagtalan, és ott is rá lehet vele gyújtani, ahol az tiltott az igazi cigivel. A kéz nem színeződik el, az ezt szívó nem lesz büdös tőle. Gazdaságosabb, mint a valódi dohány.

* A tüdőt nem károsítja, bár erről még nincsenek értékelhető adatok.

* A leszokni vágyónál hátránya lehet, hogy megtartja a cigarettázást kísérő mozdulatsort, ami megnehezíti a káros szenvedély abbahagyását. Egyes termékeknél nem tudni pontosan, hogy milyen anyagokat, összetevőket tartalmaz, ez allergiát, asztmás rohamot okozhat. Nincs bevizsgálva. Külföldön találtak már olyat, amiben rákkeltő anyagok is voltak. Még nem tudni, hogy itthon mikor fogják ellenőrizni.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135494_auto_resized.jpg
origo.hu

Mossuk meg a húst főzés előtt vagy ne - itt a megdöbbentő válasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27130_resized.jpg?avcount=1713303609
origo.hu

Alig takarja valami Tolvai Reni hatalmas melleit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135308_auto_resized.png
metropol.hu

„Lenyűgöző látni” – Magyar válogatott focistáról áradozott ellenfélként a Bundesliga-edző

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17120913_auto_resized.jpg
vg.hu

Már csak a csoda segíthet: Varga Mihály rossz hírt közölt a nyugdíjasokkal – lehetett sejteni, hogy ez lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132777_auto_resized.jpg
ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133939_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Az ukrán külügyminiszter nemes egyszerűséggel megzsarolta az Egyesült Államokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27131_resized.jpg?avcount=1713303609
origo.hu

Szexképek kerültek fel az internetre Taylor Swiftről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134351_auto_resized.jpg
borsonline.hu

12 évente történik ilyen: hatalmas gazdagság vár három csillagjegyre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/Qa0JCs38A98156PJXttOUqJtF2lhKcCuOiZLF8-hPFk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEyMmNlYzM1Yjk1MDRlZmI5M2RjZjMwM2JhZjkzYjhm.jpg
Retrográd

Három csillagjegy, aki könnyedén rázza le magáról a Merkúr kegyetlen hatásait áprilisban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/COBm08J1Xmg4PXwhdxst4VsoEJ_wZH_3Ckn4AMGB9WY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NmMDViYjhkYzdkNzQ3ZGJiZDI2MzVlMTJlY2FlYzcy.jpg
Emlékek

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!