Miért nehezebb ismerkedni negyven felett?

A legtöbb életreszóló barátság gyerekkorban köttetik, akár már az óvodában elkezdődik. Aztán felnőttkorban valahogy ritkulnak ezek az új kapcsolatok. Mindenki a párválasztásra, a családalapításra kezd koncentrálni, csak a régi cimborák maradnak. 

A legtöbb életreszóló barátság gyerekkorban köttetik, akár már az óvodában elkezdődik. Aztán felnőttkorban valahogy ritkulnak ezek az új kapcsolatok. Mindenki a párválasztásra, a családalapításra kezd koncentrálni, csak a régi cimborák maradnak. 

Ha új élményekre vágyik

De mi van akkor, ha 40-50 felé elveszítjük a párunkat, a legjobb barátunkat, a gyerekek kirepülnek és új ismeretségekre szeretnénk szert tenni? A gimiben még minden olyan könnyen ment. Egész nap együtt lógtunk, a szünetekben közösen írtuk a leckét a következő órára, lejártunk a büfébe, vagy a csajokkal csapatostul vonultunk a mosdóba, aztán még kicsöngetés után is bandáztunk pár órát. Az egyetemen már egy fokkal nehezebb: szétszórt órák, szaladgálás épületből épületbe, de a közös érdeklődési kör, a vizsgákra ké­szülés, majd az egyetemi bulik azért még lehetőséget nyújtottak barátkozásra.

Nincs elég idő

Felnőttkorban viszont már nincsen ilyen egyértelmű terep a barátkozásra. Talán el is költöztünk másik városba, országba, vagy eddigi barátainkat éppen lefoglalja házastársuk, gyerme­kük, bennünket a munka, munkatársaink pedig megmaradnak pusztán kollégáknak. Mi pedig nosztalgiázva emlékszünk vissza a barátokkal töltött hosszú délutánokra vagy még hosszabb estékre, és arra vágyunk, bárcsak jönne valaki új az éle­tünkbe! Most nem úgy, hanem új barát, ismerős, inspiráció. Nehéz ügy, de nem lehetetlen. Nézzük, merre lelhetünk rájuk!

Vissza az iskolapadba!

Igen, térjünk vissza a gyökerekhez! Felnőttfejjel is lehet kurzusokat venni – és most nem az online tanfolyamokra gondolunk –, ahol találkozhatunk hasonló érdeklődésű felnőttekkel, akik szintén nyitottak a világra, a fejlődésre. így nem csak megtanulhatunk valami újat és érdekeset, de ismerkedhetünk is.

Válasszon olyan hobbit, ahol ismerkedhet önhöz hasonlókkal © Thinkstock

Csatlakozzon egy futóklubhoz!

Iratkozzunk be bármilyen sportklubba, járjunk jógaórára, vagy lépjünk be egy röplabdacsapatba. A közös aktivitás megteremti azt a csapatszellemet, amiből könnyen barátság kezdôdhet. Edzés után még lehet, hogy be­ülünk valahova meginni egy üdítőt, vagy benevezünk a helyi bajnokságba, elmegyünk egy szakmai előadásra. A közös szórakozás, küzdelem és siker tökéletes terep egy új barátság kialakulásához.

Kimozdulna? Vacsorázzon barátokkal!

Egy igazán jó vacsoraest megrendezéséhez hasznos, ha valóban társasági emberek vagyunk. Hívjuk meg a barátainkat vacsorázni, azonban mindenkinek kössük a lelkére, hogy hozzon magával egy külsős embert, aki eddig nem volt a társaságunk tagja. A finom ételek és borok pedig meglehetôsen gyorsan megteremtik a hangulatot az inspiráló beszélgetésekhez, mi pedig egyetlen este alatt nagyon sok új, érdekes embert ismerhetünk meg.

Bekuckózna? Kommenteljen!

Az introvertáltak csatatere az internet. Meglepő, de igen könnyen szerezhetünk barátokat, ha lájkolunk egy szimpatikus bloggert, vagy kommentelünk a ké­pére. Megkérdezzük, hol kap­ta a süteményt, vagy mi ez a kü­lönleges edzés, amiről képet posztolt. Az ebből kiinduló beszélgetésnek a vége könnyen lehet egy találkozó, ami, higgyük el, csak az első öt másodpercben kényelmetlen, utána oldódik a hangulat, és lehet, hogy máris szert tettünk egy új barátra.

Hasonló a hasonlóval

Azt, hogy az emberek kevésbé válnak nyitottá, a sok rossz tapasztalat és csalódás is okozza – mondja Gazdag Enikő pszichológus, pár- és családterapeuta. – Gyerekkorban lojálisabbak vagyunk, elfogadóbbak és jobban támogatjuk egymást – folytatja. – Felnőttkorban már inkább a család, az egzisztencia válik fontosabbá. Baráti közösségek inkább a munkahelyeken szoktak kialakulni. Ha azonban valaki céget vált, újra kell kezdenie a beilleszkedést, és az személyiségfüggő, hogy mennyire hamar sikerül elfogadtatnia magát. Ha úgy dönt, hogy ismerkedni szeretne, keresse a magához hasonlók társaságát, akiknek hasonló a hobbija, az érdeklődése!

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.