Test és lélek

Meneküljön a 7 kapcsolatgyilkos elől!

Balajti Péter

Létrehozva: 2016.07.20.

Apró jelek. Talán fel sem tűnnek, vagy ha mégis, nem tulajdonítunk nekik különösebb jelentőséget a rózsaszín szemüvegen át. A Bors górcső alá vette az ag­gasztó személyiségtípusokat dr. Domján Mihály családterapeutával, aki leszögezte: a saját bizonytalanságainkra ne a másiktól várjunk igazolást, éppen ezért csak akkor kezdjünk párkapcsolatba, ha önmagunkkal tisztában vagyunk. S utána se csak az érzelmeink alapján válasszunk, döntésünkben legyen tudatosság!

A felelősséghárító

Egy párkapcsolat elején a békesség kedvéért egyszer-kétszer talán lenyeli az ember, ha rátolják a felelősséget, ám ez idővel komoly feszültségforrás lehet. A felelősséghárítóban nem tudatosult, hogy elvárások he­lyett tennie is kell. A felelősségtől való félelem mögött gyakran az áll, hogy az illető nem meri önmagát adni, és a múltban él.

Ha ilyen a párunk, tegyük nyílttá a helyzetet, szabjunk időkeretet a változáshoz, és éreztessük a másikkal, mit ve­szíthet, ha nem leszünk mellette. Ez segíthet neki megváltozni, ahogy az is, ha megtanulunk nemet mondani a felelősséghárításaira.

A megmondóember

Kezdetben akár még vonzó is lehet a határozottsága, mellyel magabiztosságot sugároz és biztonságot ad. Ám mindez csak addig pozitív, amíg rá nem jövünk, hogy a párunkból hiányzik a nyitottság és a rugalmasság, s számára a párkapcsolat nem rólunk, hanem róla és rólam szól.

Mit tehetünk, ha ilyen a kedvesünk? Ne idealizáljuk tovább, ne hagyjuk, hogy minket és az ötleteinket lesöpörjön, mert az effajta beletörődés szörnyű kö­vetkezményeket hozhat a szorongástól kezdve a dühkitörésen keresztül a depresszióig és a fizikai megbetegedésig.

A büntető

Késtél, nem mosogattál el – haragszom rád, sőt megbüntetlek! Mi állhat emögött? Lehet otthonról hozott példa, ahol nem ismerték az egyenrangúságot, csak az alá- és fö­lé­rendeltséget, s attól várták a kapcsolat stabilitását. Lehet tudattalan folyamat is, ami nagyfokú tehetetlenségről és eszköztelenségről árulkodik. S előfordulhat, hogy aki büntet, azért teszi, mert áldozatnak látja magát élete valamelyik színterén.

A megoldást az jelentheti, ha vázoljuk a fentieket a másiknak. A kapcsolat pedig csak úgy maradhat meg, ha az illető feladja az áldozatszerepét, vállalja a sebezhetőségét és persze egyenrangú félként kezeli a párját.

A kígyót-békát kiabáló

Lehord a sárga földig, aztán bocsánatot kér, hogy nem úgy értette… A szakember szerint az ilyen személyiséget csak a játszmázás tartja életben, s inkább konfliktusokat generál, mint hogy beszélgetne a párjával. Így próbál kiutat találni a szakítás elől.

A szenvedő fél jól tudja: a kapcsolatuknak vége, ha nem sikerül megérteni, hogy a veszekedések helyett vitákra van szükség, melyekben nem a má­sik megbántása a cél, hanem a közösen hozott, mindkét fél számára elfogadható egyez­ségek.

A zsaroló

Hamisítatlan párkapcsolatfüggőről beszélünk. Nem árt tudatosítani magunkban, hogy csak azt lehet zsarolni, aki hagyja magát. Ami pedig a közös vagy egyéni túlélést illeti: mindkét félnél legyen helyén az önértékelés, s mindenki vállalja a felelősséget önmagáért és a viselkedéséért.

A pofozkodó

Akinek egy párkapcsolaton belül eljár a keze vagy szavakkal bánt, azt a tehetetlenség és a félelem keríti hatalmába. Az agresszív ember retteg attól, hogy kevés és nem kell a másiknak.

Az önelfogadás hiányával való szembesülés és a dühterápia csodákra képes. Ahogy a nagy kérdés feltevése is: én uralom az érzéseimet vagy fordítva? S hogy mit tehet az, aki ilyen emberrel él együtt? Mondja ki: csalódtam benned. Amíg nem tudja szavakba önteni a csalódottságát, addig elfogadni sem képest azt.

A fájdalom hercege

Mártír és nebáncsvirág egy személyben, aki az egész életét tehernek éli meg. A másik feladata az lenne, hogy őt boldoggá tegye, ami reménytelen vállalkozás. Inkább támaszra vár, mintsem biztonságot ad, párjának hol a bánatával, hol a hisztériájával megy az idegeire.

A háttérben sokszor a le nem zárt múlt és az egoizmus található. A realitásokkal kell szembesíteni, éreztetni vele, hogy szeretjük, de ne menjünk bele a saját világa megváltásába.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145499_auto_resized.jpg
origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713587712
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143078_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145007_auto_resized.png
hirtv.hu

Olyan történetet idézett fel Orbán Viktor, amitől ledöbbent a hallgatósága + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145426_auto_resized.png
metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713587712
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17136775_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713587712
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713587712
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145449_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ZxyMIk1u4NE-kOTN-R6CqRnsWwvgUGUYVBlgRktxUU0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAwOTdlNTg5Njg3OTRhY2Q5ZGRhYzU3MDViNDJiNjkx.jpg
Ezo

Született vezetők és igazi egyéniségek: ez a három legerősebb csillagjegy