Megölheti az embert a temérdek antibiotikum

A kutatók szerint, ha túl sok antibiotikumot szedünk, idővel akár a császármetszésbe is belehalhat a védekezésre képtelen szervezet. Ehhez képest tömjük magunkba a gyógyszert.
A kutatók szerint, ha túl sok antibiotikumot szedünk, idővel akár a császármetszésbe is belehalhat a védekezésre képtelen szervezet. Ehhez képest tömjük magunkba a gyógyszert.

A vészharangot kongató szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a túlzott bevitel miatt a szuperbaktériumok – amelyek ellenállnak minden antibiotikumnak – 2050-től évi tízmillió emberi életet oltanak majd ki.

– A magára valamit is adó orvos – aki részt vesz továbbképzéseken és minden lehetőséget kihasznál arra, hogy bővítse az ismereteit – már maga is tapasztalta, hogy eredményesebben lehet gyógyítani, ha csak indokolt esetben írunk fel a páciensnek antibiotikumot – mondja dr. Bense Tamás családorvos, aki szintén egyetért a kutatók segélykiáltásával. – Értem ezalatt például a tüdőgyulladást, a húgyúti fertőzéseket és a tüszős mandulagyulladást, amelyeket képtelenség másként legyőzni a szervezetnek.

A szakember szerint ötven emberből maximum háromnál indokolt csak felírni. A listáról már lekerült a lázcsillapító is, mert kiderült, hogy 38,5–38,8 közötti testhőmérsékletnél tudja a szervezet a leghatékonyabban legyőzni a kórokozókat. Persze lázzal nem tud elaludni egy kisgyerek, vagyis a szülő be fogja adni a lázcsillapítót, de ma már azt javasolják, napközben inkább ne tegye ezt. A multivitamint is fenntartással kezeljük, mert egy vegyes étrenden élő embernek valójában nincs szüksége vitaminpótlásra.
A családorvos szerint az utóbbi évek csodafegyvere a D-vitamin, amely nemcsak vitamin, de hormon is, és az immunrendszer-erősítésben fontos szerepet játszik. Dr. Bense szerint hosszú évekre van szükség, mire a szuperbaktériumok veszélye kevésbé lesz fenyegető, de ehhez nemcsak az orvosokra van szükség, hanem a betegek hozzáállásán is kell változtatni.

– Gyakran a beteg nem hajlandó anélkül elmenni a rendelőből, hogy nem kapott antibiotikumot, sőt olyan is van, aki a megmaradt tablettákat később önhatalmúan szedni kezdi, mert mondjuk, fáj a torka. Ezekkel mi nem tudunk semmit tenni. Szemléletváltásra nemcsak az orvosoknál, a betegeknél is szükség van!

Pro és kontra

Etelka:  Nekünk van a legjobb háziorvosunk. Csak azt ír fel, amit muszáj, se többet, se kevesebbet. Antibiotikumot kizárólag kivizsgálás után.

Tímea: – Nekem akármilyen bajom van, az első az antibiotikum, amit felír a háziorvosom.
Forrás: Facebook/borsonline