Megcsalják egy barátom! Mit tegyek?

Mindig nehéz döntés, hogy elmondjuk-e a barátunknak, hogy a párja megcsalja. Sosem tudhatjuk, hogy ismerősünk hogyan reagál az informá­cióra, ezért minden esetben fontos átgondolni a lehetőségeket, és nem elkapkodni a döntést. 

Mindig nehéz döntés, hogy elmondjuk-e a barátunknak, hogy a párja megcsalja. Sosem tudhatjuk, hogy ismerősünk hogyan reagál az informá­cióra, ezért minden esetben fontos átgondolni a lehetőségeket, és nem elkapkodni a döntést. 

Elmondom!

Érdemes azon elgondolkodni, hogy mennyi jogunk van arra, hogy beleszóljunk más ember életébe, és hogy tönkretegyük a párkapcsolatát. Emellett az is fontos, hogy hogyan tálaljuk a sértett félnek az esetet. Előfordulhat, hogy a jóakaratunk rosszul sül el, és mi leszünk azok, akiket bűnösökként állítanak be. Ha elmondjuk a barátunknak, hogy megcsalják, akkor bizonyítanunk is kell a történteket, és így is megeshet, hogy a szerelmes nem hisz nekünk. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen kapcsolatba fogunk beleszólni. Egy pár hónapos vagy éves viszonynál könnyebb dolgunk lehet, azonban egy kétgyermekes család esetében már sokkal nehezebb a helyzet.

© Thinkstock

Magamban tartom!

Gondoljunk bele, hogy nekünk hogy esne, ha kiderülne, hogy a barátunk tudott arról, hogy a szerelmünk félrelép. Persze eljátszhatjuk a teljes tudatlanságot, azonban mindig figyelnünk kell arra, hogy soha ne derüljön ki az, hogy mi tisztában voltunk a megcsalás tényével, mivel az akár évekkel később is képes tönkretenni egy barátságot.

© Thinkstock

Mi a teendő?

Minden esetben nehéz eldönteni, hogy a birtokunkban lévő információt elmondjuk vagy ne. Mielőtt belevágnánk bármibe, gondoljuk át, hogy milyen jogunk van beleszólni más emberek kapcsolatába, és hogy az illető hogyan fog reagálni. Mérlegeljük a kapcsolat és a barátság mélységét, és csak azután döntsük el, hogy biztosan elmondjuk-e. Bármit is teszünk a legfontosabb mindig az, hogy támogassuk ismerősünket a legnehezebb időszakokban is.

Jobb, ha nem avatkozunk bele!

A barátok beavatkozása mindig veszélyes, mivel nem láthatók a következmények. Elképzelhető, hogy az illető megbocsát, azonban lehet, hogy nem – mondta Rusz Edit szexuálpszichológus. Bármennyire is a barátunknak érezzük a rossz párkapcsolatban élőt, nem kell beleavatkoznunk az intim dolgába. Jogosan vonhatnak kérdőre, hogy ezt az információt honnan tudjuk, esetleg felmerülhet az is, hogy csak rosszat akarunk a kapcsolatnak. Könnyen előfordulhat, hogy nagyobb a vágy, mint a barátság, így ha jóakarattal elmondjuk a megcsalás tényét, akkor is bajba kerülünk, esetleg egy barátság megy tönkre. Azonban az elhallgatás nem jelenti azt, hogy egyetértünk a megcsalással, csupán nem szeretnénk fájdalmat okozni az ismerősünknek. Jobb, ha az események magától történnek, és amint napvilágot lát a megcsalás, álljunk a barátunk mellé, és segítsünk neki túllendülni a nehéz pillanatokon.