Test és lélek

Leesik az álla, ha megtudja, mire jó a konyhasó

Bors

Létrehozva: 2016.05.26.

<p>Az ételek ízesítése mellett a konyhasónak többféle előnye is van. Olcsó és hatékony segítség a szépségápolásban, és természetes gyógyszerként is használhatjuk. </p>

Forrás: Thinkstock

Többféle panaszt is orvosol és a konyhákban mindig kéznél van a só. Nora Kircher német természetgyógyász szerint ma ez az egyik legsokoldalúbb természetes hatóanyag. Ő írta le a legfontosabb tudnivalókat a sóról. 

Miért hatékony?

A só gyógyító ereje abban rejlik, hogy gyorsan megköti a vizet és hatásosan fertőtlenít. Szemcsés szerkezete természetes hámlást idéz elő, ha arra van szükség. Ezt a tulajdonságát használják fel például a tengervíz alapú orrcseppekben. 

Simább bőr

A drága és kémiai anyagokat tartalmazó testradírokat is kiválthatjuk vele. Keverjünk össze négy evőkanál tengeri sót egy evőkanál olajjal. Használjunk olíva-, mandula- vagy kókuszolajat. A keveréket kenje fel nedves bőrre, finoman dörzsölje át vele, majd öblítse le. Ha zsíros a bőre, akkor az olaj helyett egy teáskanál friss citromlevet adjon hozzá.

Pattanásokra

A zavaró pattanásokat is gyorsan leszárítja. Egy teáskanál sót keverjen el 1–2 teáskanál vízzel. Egy vattával vigye fel a megtisztított arcra, hagyja megszáradni, majd mossa le. Utána használja a bőrtípusához megfelelő arc­krémet. Ez nem csak a pattanásokat tünteti el, hanem a bőrt is feszesebbé teszi. 

Orrdugulás ellen

Egy púpozott teáskanál sót oldjon fel egy deci langyos vízben. Töltse egy olyan pohárba, amiben ez a mennyiség egészen a peremig ér. Hajoljon a csap fölé és óvatosan szívja az orrába a sós oldatot. Ezt ismételje meg annyiszor, amikor már érzi a sós ízt a szájában. Naponta többször is végezze el, ha allergiától szenved vagy megfázott és orrdugulása van. Ezt otthon is elkészíthetjük: kilenc gramm sóhoz adjunk egy liter vizet, hagyjuk feloldódni benne. Ezt használhatjuk, ha az orr megduzzadt nyálkahártyája miatt nem kapunk rendesen levegőt. Ezt az oldatot allergia esetén terhes kismamák is használhatják, a legtöbb kémiai anyagot tartalmazó orrcseppel ellentétben. 

Gyógyfürdő otthon

Készítsünk anyagcsere- és vérkeringés-fokozó fürdőt. Ez az említett hatások mellett a testen lévő esetleges duzzanatokat is enyhíti. Oldjunk fel a 37 fokos fürdővízben egy kiló sót, feküdjünk bele és maradjunk benne húsz percig.

Tüdőtisztító

A sós levegő rendkívül jó hatással van a tüdőre, nem véletlenül ajánlják az orvosok a tüdőbetegek, asztmások vagy allergiások számára a tengeri levegőt. Aki nem teheti meg, hogy rendszeresen látogassa valamelyik tengerpartot, az se keseredjen el, hiszen hazánkban is sok mesterségesen kialakított sószoba van, melyeket akár naponta is felkereshet. 

Torokfájásra

Egy teáskanál sót keverjen el 2,5 deci vízben és gargalizáljon vele. Ne nyelje le! Ismételje naponta 5–6 alkalommal, míg meg nem szűnik a torokfájás. Aki már próbálta ezt a módszert, azt állítja, hogy ez mulasztja el leggyorsabban a torokfájás. 

Ízületi és izomfájdalmak 

Egy deci vízben keverjen el annyi sót, amíg több már nem tud feloldódni benne. Ehhez keverjen hozzá drogériákban kapható gyógyiszapot vagy -agyagot. Ennek arányai: hat evőkanál sós keverékhez három evőkanál iszap. Ezzel a keverékkel kenje be a fájdalmas területeket, fedje le alufóliával, tegyen rá biztonságos kötést és hagyja rajta egész éjszaka. Ha a bőre nagyon érzékeny, akkor csak néhány órán keresztül maradjon rajta. Tehet rá időszakosan hűtőpárnát is. 

Sportsérülések

Helyezzen kétcsészényi sót egy hűthető zacskóba, majd rakja a fagyasztóba. Sportsérülés esetén tegye a fájdalmas részre az enyhülésig. A só sokáig megőrzi a hideget és jól idomul a testrészekre.

Egzotikus fajták

Himalája só: Pink színű kősó, többnyire Pakisztánban bányásszák. Főként a benne lévő vas adja a színét.

Hawaii só: Tengeri só Hawaiiból, melyet gyakran hozzáadott anyagokkal színeznek, például fekete szénnel vagy vörös agyaggal.

Sel Gris: Durva tengeri só Bretagne-ból. A holt algától kapja szürke színét. Fűszeres ízű, és magas a nedvességtartalma.

Kék só: Kősó Iránból, ami nagy nyomás alatt alakult ki. Kékes csillogás jellemzi. Íze erősen sós, magas a káliumtartalma.

Étkezések: mennyit ehetünk belőle?

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta legfeljebb öt gramm sót ehetünk. A tapasztalat szerint azonban átlagosan tíz grammot fogyasztunk, mivel a késztermékek jelentős mennyiséget tartalmaznak ebből. A túl sok elfogyasztott só növeli a vérnyomást és a szélütés kockázatát. Az öt grammnál kevesebbnek nincs egészségügyi kockázata.   

Milyen fajtát vegyek? 

Az összes só 97–99 százalék nátrium-kloridot tartalmaz. A kezelésekhez megfelelő az élelmiszerboltokban kapható asztali só, csak győződjön meg arról, hogy nem tartalmaz adalék­anyagot. 

Az egzotikus jobb?

Nem. A színes sók, például a fekete Hawaii só gyakran tartalmaz adalékanyagot. Ezek ára ráadásul közel 150-szerese a kémiailag azonos asztali sóénak. Vannak olyan termékek is, melyek nem ellenőrizhető ígéreteket tartalmaznak, például hogy ez a só energetikailag feltöltött. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162260_auto_resized.jpg
origo.hu

Bugyiban és melltartóban fotózták Megyeri Csillát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714101616
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163501_auto_resized.jpg
life.hu

Minden idők legdrágább esküvői ruhái: Serena Williams 1 milliárdnál is többet költött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163579_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162121_auto_resized.jpg
ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163733_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714101616
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163148_auto_resized.jpg
travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163306_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a gyermekedről szól vagy rólad?!” – Majka olyan születésnapi bulit rendezett kisebbik fiának, ami sokaknál kiverte a biztosítékot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött