Lakás és Kert magazin: Így ültessünk gyümölcsfát!

Az október a gyümölcsfa-ültetés időszaka. Megmutatjuk, hogyan érdemes fát telepíteni.

A talaj feljavítása

A ültetőgödör talaját célszerű istállótrágyával vagy érett komposzttal dúsítani, esetleg 5-6 dkg/négyzetméter összetett műtrágyát beleforgatni a gödör földjébe, hogy a hideg beállta előtt kellő mennyiségű tápanyaggal lássuk el a csemetét, felgyorsítva a fejlődését. Ha istállótrágyát teszünk az ültetőgödörbe, ügyeljünk rá, hogy az soha ne érintkezzen közvetlenül a gyökérrel, mert kiégetheti; hagyjunk fölötte körülbelül 30 cm-es földréteget!

Lakás és Kert magazin - keresse kéthetente kedden a Borsban!

Olvasson kényelmesen, fizessen elő a Borsra!

A csemeték előkészítése

Vásárolhatunk szabadgyökerű vagy konténeres facsemetét; érdemes az előbbi mellett dönteni, mert annak nagyobb a gyökérzete. A csemetét hazaszállítás után egy napra állítsuk vízzel teli vödörbe, hogy felszívja magát. Ha nem tudjuk ezután azonnal elültetni, nyirkos homokban, hűvös helyen néhány napig tárolhatjuk.

A megvásárolt gyümölcsfákat elő kell előkészíteni az ültetéshez, ami elsősorban a gyökérzet metszését, a sérült gyökerek eltávolítását jelenti. A gyökérzettel óvatosan bánjunk, a hajszálgyökereket soha ne vágjuk le, a gyökerek visszavágásánál pedig ügyeljünk rá, hogy a metszési lap elültetéskor lefelé essen, így a vágási lap szélein már az elütetést követően sűrű hajszálgyökérzet tud képződni. A gyökérzet alakításakor tartsuk szem előtt, hogy annak nagyságának arányban kell állnia a korona nagyságával. Nagy koronánál nem szabad túlságosan visszavágni a gyökereket, különben a koronát nem lesznek képesek kellő táplálékkal ellátni.

Az ültetés

A gyümölcsfát úgy ültessük el, hogy a gyökerei ne nyomódjanak össze, és a fán látható oltás helye a föld felett legyen!

Miután óvatosan betemettük a gödröt, iszapolással akadályozhatjuk meg, hogy a gyökerek között levegő maradjon, s ettől penészesedni kezdjenek. Ültetés közben lassan öntsünk egy-két vödör vizet a gödörbe, hogy a földet a gyökerekhez mossa! Betemetés után kissé tapossuk körül a csemete tövét, és a földből alakítsunk ki egy „tányért” a tövénél, hogy felfogja az esővizet, végül ismét alaposan öntözzük be a fácskát!

Tipp:

A kisméretű kertekbe ajánlottak a kifejezetten törpe fajták, amelyek akár fele- vagy harmadakkora helyet foglalnak, mint egy-egy hagyományos fajta ugyanabból a gyümölcsből. Egy átlagos, kifejlett gyümölcsfa helyigénye 30-40 m2, míg egy törpe fáé mindössze 10-12. Igaz, az utóbbiak terméshozama is kisebb, de családi felhasználásra általában az is elég.