Test és lélek

Közeleg a strandszezon: így válasszon naptejet!

Bors

Létrehozva: 2016.06.16.

<p>Ha a tengerentúlra utazik, mindenképp még itthon vegyen naptejet, mert Európában nagyon szigorú a kozmetikai termékek szabályozása. </p>

Forrás: Thinkstock

Hazánkban gyakorlatilag csak olyan fényvédőt tud venni, amelyben a UVA-védelem is magas szintű, így nagyobb valószínűséggel nem lesz bőrrákos. Ha gyermekének vesz naptejet, mindenképpen nézze meg a termék összetételét! 

2007 óta folyamatosan nő azoknak a naptejeknek a száma, amelyek ásványi anyagokban gazdagok, így ha ilyen terméket veszünk, érdemes megnézni, szerepel-e az összetételben a cinkoxid, amely úgy tűnik, jótékony hatású, mellékhatása pedig nem ismert. A másik vegyület, amellyel felturbózzák a naptejeket, a titán-dioxid, amelyről megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint rákkeltő, mások szerint nincs vele gond. 

Mire figyeljen?

Vitaminokkal is fel szokták dobni az ilyen kozmetikumokat, de az EWG nem javasolja, hogy erre fektessünk hangsúlyt, hiszen még nincsenek kész tanulmányok arról, hogy jót teszünk-e a bőrünkkel, ha vitaminokban gazdag krémmel kenjük be magunkat, amikor a napon tartózkodunk. De egyes kutatások szerint például a túlzott A-vitamin-bevitel a bőr öregedését felgyorsítja, így a bőrráknak is nagyobb a kockázata, továbbá májkárosodáshoz is vezethet. Ráadásul a rosszindulatú daganatok is sokkal gyorsabban nőnek tőle. Az SPF  (Sun Protection Factor) a leégésvédelmi faktor, amelyről a vásárló a legtöbb esetben tévesen feltételezi: minél nagyobb, annál jobb. Sokszor a magasabb SFP-szám nem nyújt nagyobb védelmet, sőt hamis biztonságérzetet kelt, így még könnyebben leégünk.

Nemrég még az UVA- védelem nem volt erős, a krémekben csak az UVB-védelemmel foglalkoztak hangsúlyosan, így hosszú távon egyáltalán nem védtük a bőrünket ezen sugarak ellen. Ma már tudni lehet, hogy az UVA-védelem is nagyon fontos, hiszen a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak be ezek a sugarak, amitől ugyan nem égünk le, de ettől lesz ráncunk, bőrdaganatunk és melanómánk. Az Európában forgalmazott naptejek jóval szigorúbb szabályozás alá esnek, mint például az amerikaiak, így szerencsére itthon a legtöbb termék megfelel a magas szintű UVA- védelemnek.

A gyerek, az más tészta

Ne tegyük ki a gyerekeket közvetlen napfénynek hat hónapos koruk előtt, mert ilyenkor még nem készült fel a bőrük a sugarakkal való találkozásra, még nem termelődik elég melanin. Ha egy kisgyerek leég, akkor megduplázza az esélyét arra, hogy élete során bőrrákos tüneteket tapasztaljon, ezért is fontos az ő esetükben a védelem. A legtöbb naptejben van hormonkárosító (az állatkísérletek szerint), az oxybenzone és az octinoxate. Még az előbbi a ösztrogénként viselkedik, a másik a pajzsmirigyre lehet hatással, ezért ezeket gyerekeknél mindenképp kerüljük. De ha homosalate-t, octisalate-t, octocrylene-t is találunk az összetevők közt, azt is hagyjuk a polcon, gyerek esetén ne kockáztassunk! 

Ezért kerülje a spray-s naptejeket

A mechanikai védelemmel ellátott naptejeknél kockázatot jelenthet a titaniumdioxid és a nano cinkdioxid, mert belélegezve veszélyes lehet. Továbbá figyeljünk arra is, hogy parabénmentes legyen a termék, mert ezek károsíthatják a hormonrendszert, kislányoknál például felgyorsítja a nemi érést. Mivel a legtöbben szeretik a jó illatú naptejeket, a gyártók nem sajnálják belôle az illatanyagot, amely azonban allergiát okozhat. Inkább válasszon szagtalan terméket vagy olyan parfümöst, amely garantáltan nem allergizál.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161217_auto_resized.jpg
origo.hu

Kizárták a futamgyőztest, a McLaren pilótájának adták az első helyet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27431_resized.jpg?avcount=1714063818
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162714_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162976_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megismétlődött Suhajda tragédiája, 20 év tapasztalattal rendelkező hegymászó vesztette életét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött