Test és lélek

Kötelező chipet tetetni minden kutyába

Bors

Létrehozva: 2013.01.03.

Sok család lepi meg magát kutyával, cicával karácsonyra. Ám sokszor az új gazdik nincsenek tisztában azzal, mennyi tennivaló akad egy kölyökállattal. Dr. Szabó Eszter állatorvos ad tanácsokat.

Akár menhelyről fogadjuk örökbe az állatot, akár tenyésztőtől vásároljuk, a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb változás következzen be az életében – hangsúlyozza dr. Szabó Eszter, a balatonalmádi Lutra Állatorvosi Rendelő vezetője.

– Éppen ezért az új gazdiknak azt szoktam javasolni, hogy az első időszakban ugyanazt az eledelt kapja a kutya vagy a macska, amit addig is fogyasztott, csak később változtassunk az étrendjükön. Természetesen előfordulhat, hogy az állat az első időszakban kicsit megszeppent, ami étvágytalanságot is okozhat. Ilyenkor se kínálgassuk azonban különféle falatokkal, egyrészt, mert az összevissza evés általában hasmenést okoz, másrészt ilyenkor a legkönnyebb elkapatni, elkényeztetni kedvencünket.

Fontos, hogy már az első naptól legyen a kutyusnak, cicáknak állandó helye, ami t csak nagyon indokolt esetben tegyük át máshová. Ilyenkor kell eldönteni azt is, hogy alhat- e kedvencünk az ágyban. Amennyiben nem, akkor az első napokban se engedjük fel, mert egykettőre megszokja, és később nagyon nehéz lesz erről lebeszélni.

Minden új és régi gazdi figyelmét külön fölhívom arra is, hogy január 1-jétől minden 4. hónapját betöltött kutyust chipeztetni kell. Aki ezt elmulasztja, arra 45 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Ha már van elektronikus azonosítója, ne feledjük az internetes nyilvántartásban átvezettetni az adatokat – ez a vásárolt és az örökbe fogadott kutyákra egyaránt vonatkozik.

A szobatisztaság is sarkalatos kérdés. A cicáknál általában nem okoz gondot az alomra szoktatás, a kutyák azonban „macerásabbak” e téren. Azt javaslom, hogy családi háznál a kiskutyát időről időre kísérjük ki a kertbe, s ha ott elvégzi kisebb- nagyobb dolgát, dicsérjük meg. Természetesen ez társasházban élőknél nem ilyen egyszerű, de ha lehet, vigyük minél többet sétálni – ha már megkapta a szükséges oltásokat –, így a pórázt is rövid idő alatt megszokja. Megoldás lehet természetesen a pelenka is, sőt akik sokat vannak távol, azoknak kétségkívül ez az ideális addig, míg szobatiszta nem lesz kedvencünk.     

Több vakcina is kell az egészséghez

A gazda feladata gondoskodni az oltásokról is, az alábbi „menetrend” szerint: KÖTELEZŐ védőoltás a veszettség elleni, amit három hónapos korukban kapnak, majd egyéves koruk előtt kell egy ismétlőt kapniuk.

AJÁNLOTToltás a nyolchetes koruk előtt adandó parvovírusos bélgyulladás elleni vakcina, ez e betegség gyakran halálos kimenetelű.

Erre két hétre kell megkapniuk egy kombinált oltást a parvovírus, a szopornyica és a fertőző májgyulladás és a leptospirózis (sárgaság) ellen. Ebből egy, majd két hét múlva szúrnak ismétlőt, illetve egyéves korukban még egy emlékeztetőt. Ezeknél az oltásoknál nincs kötelező orvosi protokoll, állatorvosonként változhat némileg az ütemezésük, a lényeg, hogy megkapják. 

Kössön adásvételi szerződést!

Magyarországon nagyon sokan foglalkoznak állatszaporítással, ám a választás előtt tanácsos alaposan utánanézni a tenyésztőknek. Mint arra az állatorvos figyelmeztet: sok vállalkozónál kapni akár fajtatisztának mondott kutyákat is, ám a származásuk vérvonaluk ettől még nem biztos, hogy megbízható. Fontos továbbá, hogy kérjük el az állat oltási könyvét, illetve ugyanolyan adásvételi szerződést kössünk, mint egy használati tárgyra, avagy éppen gépjárműre.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714007113
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/f6F0ocECE7K3MRyoVMDiX7x4FtZQHtXS-g-Zbdiaz2k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExYjI0YzUxNjI5MDQwM2ViYTk3NmEwYzI5ZWU5NTM1.jpg
Telihold

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/v-eF43Tn5QKfYBKtKa0BWjROfBboufr4PFPCvzxzDXE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk4NjM1MjVmZmZiYTQ3NGE5N2Q3Y2E4YmRiNzRlMDEw.jpg
Pletykafészkek

Vigyázz velük: ez a 3 csillagjegy garantáltan kibeszél a hátad mögött